21.3 C
Athens
16 C
Thessaloniki
Τρίτη 23 Απριλίου 2024
More

    Διαμεσολάβηση: «Κόκκινο πανί» για τους δικηγόρους δυο διατάξεις – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις


    Συναγερμός έχει σημάνει στο δικηγορικό κόσμο μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Διαμεσολάβηση. Δυο άρθρα του νέου νόμου, αποτελούν «κόκκινο πανί» για το δικηγορικό σώμα, το οποίο μάλιστα φαίνεται πως κινείται προς τη λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις των δικηγόρων είναι το άρθρο 42 που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τη Διαμεσολάβηση και το άρθρο 3 (παρ. 2) του ίδιου νόμου.
    Συγκεκριμένα, με το άρθρο 42 (εισήχθη στο νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση με τροπολογία) προβλέπεται η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου και επί αναγνωριστικών αγωγών που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Πολυμελών Πρωτοδικείων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταψηφιστικές μετά τη μετατροπή τους σε αναγνωριστικές.
    Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει πως ακόμη και στις
    αγωγές με τις οποίες ζητείται η αναγνώριση μίας οφειλή ενός προσώπου σε ένα άλλο, ο ενάγων (αυτός που καταθέτει την αγωγή) θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί της απαίτησης της αγωγής.
    Οι δικηγόροι αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη. Αντίθετα, όπως αναφέρουν, δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, κάτι που σημαίνει περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
    Σύμφωνα, ωστόσο, με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της δικομανίας, στον εξορθολογισμό και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, μέσω της αποτροπής αβάσιμων αγωγών. Ακόμη, αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων
    Το δεύτερο σημείο που προκαλεί τις αντιδράσεις των δικηγόρων είναι η παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου για τη Διαμεσολάβηση. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράγραφο, ο δικηγόρος πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο είναι υποχρεωμένος πλέον να ενημερώσει εγγράφως τον εντολέα του για τη δυνατότητα διευθέτησης της διαφοράς του ή μέρους αυτής με Διαμεσολάβηση και συγκεκριμένη για την προσφυγή του στην υποχρεωτική πρώτη συνεδρία της.
    Έκτακτη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγόρων
    Οι δικηγόροι αντιτίθενται στα παραπάνω άρθρα του νόμου για τη Διαμεσολάβηση (Ν. 4640/2019) με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, να συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00, τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
    Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής δεν άλλα από την εφαρμογή του άρθ. 3, παρ. 2, ν. 4640/2019 για τη Διαμεσολάβηση αλλά και την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
    Κατά τη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αναμένεται μάλιστα να αποφασιστούν συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης του κλάδου απέναντι στις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις.
    Διαβάστε επίσης:
    Να καταργηθεί το δικαστικό ένσημο και η υποχρεωτική εγγραφή ενημέρωσης για τη διαμεσολάβηση
    Αντιδρούν οι δικηγόροι στην επιβολή δικαστικού ενσήμου



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ