16.4 C
Athens
13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα


    Στο Βίλνιους μεταβαίνει, σήμερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Λιθουανία.
    Στην Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί αρμόδιοι για την Μετανάστευση των 27 Κρατών – Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.
    Σημαντική παρουσία, ως συνδιοργανώτρια χώρα μαζί με την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, αναμένεται να έχει η Ελλάδα στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Προστασία των Συνόρων που θα διεξαχθεί 20 – 21 Ιανουαρίου 2022 στο Βίλνιους της Λιθουανίας. η ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποτροπής παράνομων εισόδων, ειδικά καθώς η Ευρώπη βιώνει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
    Στη Διάσκεψη, θα διευκρινιστούν οι δυνατότητες περεταίρω αξιοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και δυνατοτήτων, καθώς και θα χαραχθεί η στρατηγική αντιμετώπισης των προκλήσεων για το μέλλον, στο πλαίσιο και της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης του νέου Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
    Στόχος της Ελλάδος παραμένει η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και η έμπρακτη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Η Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων θα λάβει χώρα στις 20-21 Ιανουαρίου.
    Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της Διάσκεψης
    Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως έχουν τεθεί από τις διοργανώτριες χώρες, είναι τα ακόλουθα:
    Ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και των επιπτώσεών της για την ασφάλεια της Ε.Ε. και του χώρου Σένγκεν, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς σκοπούς από τρίτες χώρες.
    Επισκόπηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αναγνωρίζοντας ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι το κλειδί για την πρόληψη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παράνομης μετανάστευσης, παράλληλα με την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής υποστήριξης από την Ε.Ε., τα κράτη μέλη της και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
    Εδραίωση μιας κοινής προσέγγισης για την εν λόγω θεματική μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση.
    Αξιολόγηση της υποστήριξης των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως ο FRONTEX και το EASO, προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής και αναζήτηση τρόπων βελτίωσης.
    Πρόταση συγκεκριμένης στρατηγικής για το μέλλον στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και της κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ