18.5 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Υπάλληλος …ψηφιακή κατάσκοπος θα αποζημιώσει τους εργοδότες της επειδή αντέγραψε απόρρητα αρχεία για να τα δώσει σε ανταγωνιστές


    Σημαντική απόφαση που καταλαμβάνει το πεδίο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο υποχρέωσε υπάλληλο να καταβάλλει στους πρώην εργοδότες της αποζημίωση για την βλάβη που τους προξένησε, αντιγράφοντας απόρρητα ψηφιακά αρχεία της εταιρείας τους με προφανή σκοπό να τα παραδώσει σε ανταγωνιστική επιχείρηση με την οποία είχε συμφωνήσει να προσληφθεί!
    Με την απόφαση 4137/2019, κρίθηκε ότι η ενέργεια αυτή της υπαλλήλου, που είναι παράνομη από την στιγμή που η ίδια είχε αποδεχθεί και είχε υπογράψει την σύμβαση για την Πολιτική Χρήσης των Πληροφοριακών Συστημάτων της εταιρείας, όταν προσλήφθηκε σε αυτή. Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή όριζε ότι δεν επιτρέπονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εταιρείας που αποτελούν εμπορικά μυστικά, ότι απαγορεύεται η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή υλικού με πνευματικά δικαιώματα, καθώς και ότι απαγορεύεται η μετάδοση μέσω εξωτερικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οποιοσδήποτε πληροφορίας που αφορά την εταιρεία.
    Η εταιρεία στην απασχολούνταν η υπάλληλος, παρείχε υπηρεσίες μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο και έχει λάβει πιστοποίηση ISO 9001 και ISO 14001, καθώς και Quality Management, ενώ από το 2014 πιστοποιήθηκε ως Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορεάς AEOF. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ότι η εταιρεία δικαιούται να απολαμβάνει συγκεκριμένα οφέλη, μεταξύ των οποίων, λιγότερους φυσικούς ελέγχους και ελέγχους εγγράφων, ευκολότερη πρόσβαση σε τελωνειακές απλουστεύσεις, προτεραιότητα κατά τη διενέργεια των ελέγχων, μειωμένες εγγυήσεις, αναγνώριση ως ασφαλούς επιχειρηματικού εταίρου, αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, κ.ά. Υπό τα δεδομένα αυτά, η εταιρεία θα έπρεπε να έχει αυξημένη προστασία και ασφάλεια στα ηλεκτρονικά της συστήματα, καθώς η τιμολόγηση και η διακίνηση ψηφιακών εγγράφων είναι αμιγώς ηλεκτρονική.
    Εξετάζοντας την συγκεκριμένη υπόθεση μετά από αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία κατά της πρώην υπαλλήλου της, το δικαστήριο έκρινε πως η εργαζόμενη ενήργησε παράνομα «αφού αθέμιτα αντέγραψε στοιχεία υπολογιστών, τα οποία συνιστούν επαγγελματικά απόρρητα, εφόσον παρανόμως μεταφέρθηκαν εκτός ηλεκτρονικών συστημάτων εταιρίας, με προφανή σκοπό να χρησιμοποιηθούν από την ανταγωνίστρια εταιρίας στην οποία θα προσλαμβανόταν».
    Η αντιγραφή, δε, των στοιχείων αυτών έγινε κάποιες ημέρες πριν η εργαζόμενη υποβάλλει παραίτηση από την εταιρεία και ενώ η υπεύθυνη μηχανογράφησης της είχε απαγορεύσει μεταφορά των αρχείων από το εταιρικό στο προσωπικό της email, βάσει των όρων της σύμβασης Πολιτικής Χρήσης, που είχε υπογράψει.
    Παρόλα αυτά, σε μεταγενέστερο έλεγχο που έκαναν οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαπίστωσαν ότι η υπάλληλος είχε μεταφέρει, εν αγνοία τους, σειρά αρχείων, μεταξύ αυτών, και μια λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας των προμηθευτών της εταιρίας σε 22 χώρες αλλά και επιχειρηματικά μυστικά, που αφορούσαν στην οικονομική πολιτική της έναντι των πελατών της.
    Το δικαστήριο αποτιμώντας τα στοιχεία της υπόθεσης δέχθηκε ότι η υπάλληλος με τις παραπάνω πράξεις της προξένησε ηθική βλάβη στους πρώην εργοδότες της και για αυτό υποχρεούται να τους καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ.
    Τέλος, το δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις της υπαλλήλου για υπερωριακή απασχόληση και εργασία εκτός έδρας συνολικού ποσού 27.450 ευρώ αλλά και το αίτημά της για καταβολή αποζημίωσης λόγω προσβολής της προσωπικότητά της από τους ισχυρισμούς των πρώην εργοδοτών της.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ