17.7 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δικαστήρια: Εισήγηση του υπ. Δικαιοσύνης για πλήρη λειτουργία από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Εισήγηση για πλήρη και κανονική λειτουργία όλων των δικαστηρίων από τις 16 Σεπτεμβρίου προτίθεται να κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Λοιμοξιολόγων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ για την πρόθεση αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρη Βερβεσό ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας,. Φυσικά για την πρόσβαση στα δικαστήρια θα πρέπει να τηρούνται ειδικές προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid-test, χρήση προστατευτικής μάσκας, κ.λπ.).
    Είχε προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με το ΔΣΑ, συνάντηση του κ. Βερβεσού με τον κ. Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίλυση επειγόντων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
    Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:
    -Καθεστώς λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 16 Σεπτεμβρίου. Για το θέμα αυτό, ο κ. Βερβεσός «στα πλαίσια και της από 31.8.2021 απόφασης της Ολομέλειας, έθεσε το ζήτημα της άμεσης, πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής ασφάλειας και δη την χωρίς περιορισμούς, επαναλειτουργία των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοσιών, των δικαστικών γραμματειών και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων χωρίς ραντεβού ή άλλους περιορισμούς». Από την πλευρά του, ο «υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε το δικηγορικό σώμα ότι η εισήγηση του Υπουργείου προς την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων θα είναι η πλήρης και κανονική λειτουργία όλων των δικαστηρίων, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021», υπό την προϋπόθεση ότι για την πρόσβαση στα δικαστήρια θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid-test, να γίνεται χρήση μάσκας, κ.λπ.
    – Είσοδος στους χώρους των δικαστηρίων. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος της Ολομέλειας «ζήτησε, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις (π.χ. προσωρινές διαταγές, αυτόφωρα, ανακρίσεις, απεργιακές υποθέσεις, και εν γένει σε περιπτώσεις σύντομης κλήσης) να επιτρέπεται και η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) και επιπλέον, ζητήθηκε να ισχύσει και για τους δικηγόρους η διατίμηση των rapid tests».
    Μάλιστα, για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων στους προσερχόμενους στο χώρο των δικαστηρίων, όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, «θα διατεθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κονδύλια στους δικαστικούς σχηματισμούς για να αναθέσουν σε εταιρείες security τον έλεγχο των δικαιολογητικών πρόσβασης, με την επικούρηση αστυνομικής δύναμης». Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βερβεσός επεσήμανε «την ανάγκη απασχόλησης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων security, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, ιδίως κατά της ώρες αιχμής στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, καθώς επίσης και την επίδειξη ανοχής, εφόσον στην πράξη παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης συνηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων». Φυσικά και οι δικηγόροι από την πλευρά τους θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στους χώρους των δικαστηρίων και την τήρηση των εκάστοτε ισχυόντων μέτρων πρόσληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό.
    – Άμεση καταβολή αποζημιώσεων νομικής βοήθειας – Πρόταση Νομοθετικής επίλυσης. Ως προ το εν λόγω ζήτημα επισημάνθηκαν εκ μέρους του κ. Βερβεσού, για μία ακόμη φορά, οι «ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα τέσσερα έτη, γεγονός που πλήττει και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού».
    Στα πλαίσια και της από 31.8.2021 απόφασης της Ολομέλειας, ο Βερβεσός «ζήτησε την άμεση επίσπευση της εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων αυτών και κατατέθηκε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία το ήμισυ της αποζημίωσης θα προκαταβάλλεται άμεσα προ της οριστικής εκκαθάρισης, με μόνη την υποβολή στο ΤΑΧΔΙΚ των κάτωθι δικαιολογητικών, τα οποία μπορούν να διαβιβάζονται και με ηλεκτρονικά μέσα :
    α) της πράξης διορισμού του δικηγόρου,
    β) του ειδικού γραμματίου προκαταβολής νομικής βοήθειας και
    γ) της βεβαίωσης της αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων του δικηγόρου και το υπόλοιπο της αποζημίωσης θα καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση της δαπάνης και την απόδοση των νόμιμων κρατήσεων».
    -Στελέχωση γραμματειών – Κάλυψη οργανικών κενών
    Τέλος, όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων προϋποθέτει και την πλήρη λειτουργία των γραμματειών και εν γένει των δικαστικών υπηρεσιών. Ο κ. Βερβεσός «επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για άμεση κάλυψη των υπαρχόντων κενών στις υπηρεσίες αυτές, δεδομένης της μαζικής συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων, που είναι σε εξέλιξη, και το μεγάλο αριθμό οργανικών κενών που και εξ αυτής προκαλείται».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ