24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Δίκη για φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων


    Την πρότασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, αναμένεται να αναπτύξει σήμερα ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η συγκεκριμένη υπόθεση.

    Οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης θα ακούσουν την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, σχετικά με την ενοχή τους ή μη, κατά περίπτωση, για τις κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια, αλλά και της παράβασης καθήκοντος.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και η πρώην περιφερειάρχης Ατττικής, Ρένα Δούρου, η οποία στην απολογία της στο δικαστήριο είχε αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, «όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια». Η κυρία Δούρου είχε αναφερθεί μάλιστα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πάντως ότι δεν το επικαλείται, ως άλλοθι. «Ότι όμως συνέβη στη Μάνδρα σχετίζεται απόλυτα με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και είχε προσθέσει: «Ο κ. Λέκκας (σ.σ. καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών) κατέθεσε ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα σηματοδότησε στην έναρξη της κλιματολογικής κρίσης στη χώρα μας και αλλά και την έναρξη ακραίων φαινομένων. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την κλιματική κρίση σαν άλλοθι».

    Οι κατηγορίες

    Τα αδικήματα που αποδόθηκαν στους κατηγορούμενους για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα στηρίζονται στη διάταξη που είχε εκδώσει η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η οποία και είχε ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Δυτική Αττική, το Νοέμβριο του 2017.

    Κατά την πολύμηνη έρευνά της, η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει όργιο αυθαιρεσιών, παραλείψεων καθώς και απόλυτη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Μάνδρας με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής των αρμοδίων Δασαρχείων και των εμπλεκόμενων Δήμων.

    Όπως ανέφερε στη σχετική διάταξή της η εισαγγελέας, στην πληγείσα περιοχή δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, παρά το γεγονός υπήρχαν ώριμες μελέτες και εγκεκριμένες πιστώσεις. Και αυτό ενώ όλοι γνώριζαν πως στην περιοχή είχαν συμβεί ανάλογα φαινόμενα τα έτη 2014-2015. Για το λόγο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.

     

    Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας μετά την έρευνα της διαπίστωσε:

    – Ότι υπήρξε «παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας και ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής». Στη διάταξη επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Συνοψίζοντας, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

    – Ότι κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή αποτέλεσαν και «οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ