13.1 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δίκη για βιτριόλι: Η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο και η «μάχη» της κατηγορουμένης να πέσει στα μαλακά

    «Μάχη» για να μετατρέψει την βαριά κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δηλαδή σε ένα πιο ήπιο αδίκημα που επισύρει μικρότερη ποινή κάθειρξης, αναμένεται να δώσει στις επόμενες συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η 36χρονη Έφη, η οποία τον Μάιο του 2020 επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, σημαδεύοντας της για πάντα τη ζωή. Σκοπός της είναι να καταφέρει να έχει μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση που θα την κρατήσει λιγότερα χρόνια στη φυλακή.
    Τα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου για τη πολύκροτη αυτή υπόθεση, διαφάνηκαν ξεκάθαρα χθες, πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης: Η 35χρονη Ιωάννα βρήκε τη δύναμη να έρθει στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει την κατηγορούμενη, η τελευταία όμως απέφυγε να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα και προτίμησε να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους της. Με μια γραπτή της δήλωση προς τους δικαστές, η 36χρονη Έφη τους ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί ενώπιον τους στη συνέχεια της διαδικασίας, ενώ αντίθετα η Ιωάννα ανέφερε προς την έδρα ότι θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση.
    Η νεαρή γυναίκα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν της εννέα το πρωί φορώντας μάσκα, καπέλο και γάντια, στάθηκε με απίστευτη ψυχραιμία καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας. Αντίθετα, η απουσία της κατηγορούμενης από τη δίκη σχολιάστηκε αρνητικά με τους δικηγόρους μάλιστα της Ιωάννας, Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή να κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους για ασέβειά της 36χρονης προς την έδρα αλλά και προς το θύμα.
    Το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας
    Από τα πρώτα λεπτά της έναρξης της δίκης, η κατηγορούμενη δια του δικηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου υπέβαλλε στο δικαστήριο αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Πρόκειται για ένα πιο ήπιο αδίκημα που επισύρει ανώτατη κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, σε αντίθεση με το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας για το οποίο η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι τα 15 έτη. Ωστόσο, η τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει μετατροπή της κατηγορίας ανήκει στο δικαστήριο.
    «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περιστατικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» τόνισε στο δικαστήριο χθες ο κ. Κεχαγιόγλου για να προσθέσει: «Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».
    Το ζήτημα που έθεσε ο συνήγορος της κατηγορουμένης, βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους της πολιτικής αγωγής, οι οποίο κάνουν λόγο για ανθρωποκτόνο δόλο της 36χρονής αλλά και για προσχεδιασμένο έγκλημα. Στο πνεύμα αυτό, ήταν άλλωστε και η δήλωση που έκανε χθες στους δημοσιογράφους η Ιωάννα βγαίνοντας από το δικαστήριο. «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι», είπε η άτυχη κοπέλα εμφανώς φορτισμένη, η οποία στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα είναι η πρώτη που θα καταθέσει.
    Το δικαστήριο αποφάσισε χθες να διακόψει τη συνεδρίασή του για τις 30 Σεπτεμβρίου, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Μαστραντωνάκης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία με την επανέναρξή της.
    Η εξαίρεση των ενόρκων
    Νωρίς χθες το πρωί η έδρα προχώρησε στη κλήρωση των ενόρκων με την τελική σύνθεση του δικαστηρίου να απαρτίζεται από τρεις τακτικούς δικαστές (δυο γυναίκες και τον πρόεδρο) και τέσσερις άνδρες ενόρκους, ήτοι λαϊκούς δικαστές. Οι νομικοί παραστάτες της κατηγορουμένης ζήτησαν την εξαίρεση τριών γυναικών ενόρκων, όπως είχαν δικαίωμα από το νόμο, ενώ έναν άντρα ένορκο εξαίρεσε ο εισαγγελέας. Το αίτημα εξαίρεσης των τριών γυναικών από την πλευρά της κατηγορουμένης προκάλεσε πολλές συζητήσεις, όπως και η απουσία της ίδιας από το δικαστήριο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ζήτησε καν συγγνώμη με τη γραπτή δήλωση που απέστειλε στη δίκη.
    Επιπλέον, κατά τη χθεσινή διαδικασία αναγνώστηκε και ο κατάλογος των μαρτύρων, που φτάνει τους 35. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και 40χρονος άνδρας, με τον οποίο η κατηγορούμενη φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή και να πίστευε ότι φλερτάρει με την Ιωάννα. Ο ίδιος πάντως απουσίαζε από τη δικαστική αίθουσα. Για το θέμα αυτό η 36χρονη Έφη, είχε πει στην απολογία της στην ανακρίτρια πριν από λίγους μήνες: «Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία».
    Η ατμόσφαιρα στη δίκη
    Από νωρίς χθες το πρωί έξω από τη δικαστική αίθουσα είχαν …στρατοπεδεύσει πολλά τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, οι οποίοι όταν έφτασε η Ιωάννα στο δικαστήριο την πολιόρκησαν για μια δήλωση. Η κοπέλα φορτισμένη και έχοντας δίπλα της τους δικηγόρους της και τα μέλη της οικογένειάς της δεν μίλησε. Μπήκε στη δικαστική αίθουσα όπου συνομίλησε με τους δικηγόρους της αλλά και το δικηγόρο της κατηγορουμένης, ο οποίος της εξέφρασε την συμπάθεια και τη συμπόνια του για τα όσα βιώνει. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο κ. Κεχαγιόγλου ζήτησε από την Ιωάννα να μην παρεξηγήσει τη στάση του κατά τη διάρκεια της δίκης, αφού ο ίδιος επιτελεί απλώς το έργο του συνηγόρου της υπεράσπισης της κατηγορουμένης. Η κοπέλα φέρεται να ανέφερε στο δικηγόρο πως καταλαβαίνει το έργο που και εκείνος έχει να επιτελέσει και πως κατανοεί την ανθρώπινη προσέγγισή του.
    Μέσα στη δικαστική αίθουσα η Ιωάννα κάθονταν δίπλα στη μητέρα της και κοντά στον αδελφό της και τον πατέρα της. Κάποια στιγμή μάλιστα αγκάλιασε τον αδελφό της, ενώ η μητέρα της, της κρατούσε συνεχώς το χέρι. Ο πρόεδρος την κάλεσε να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα για να δηλώσει τα στοιχεία της. Έπειτα η δίκη διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου.
    Ωστόσο, όση ώρα το δικαστήριο συνεδρίαζε για να αποφασίσει για το θέμα της διακοπής, ένας άνδρας πλησίασε την Ιωάννα και ενώ εκείνη βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα. Τράβηξε κάποιες φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο και η κοπέλα αναστατώθηκε. Φώναξε τους οικείους τους αλλά και τους αστυνομικούς και εκείνοι εντόπισαν τον άνδρα. Όταν το δικαστήριο επανήλθε στην έδρα ο πρόεδρος είπε στον άνδρα: «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει». Εκείνος απάντησε πως ήδη έχει σβήσει όλα τα αρχεία.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ