30.5 C
Athens
26.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
More

  Δίκη για τους ξυλοδαρμούς παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» – Τις καταγγελίες παιδιών για άγρια σωματική κακοποίηση, μετέφεραν στο δικαστήριο εργαζόμενοι στη ΜΚΟ


  Τα όσα τους εκμυστηρεύτηκαν παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο σχετικά με τις σωματικές κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς που είχαν υποστεί, μετέφεραν σήμερα στη δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην εργαζομένων στη «Κιβωτό του Κόσμου», τρεις μάρτυρες της υπόθεσης.

  Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούν στην πλειονότητά τους σωματικές βλάβες ανηλίκων. Ως ηθικός αυτουργός των πράξεων αυτών  δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της ΜΚΟ.


  Ειδικότερα, η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο ακροατήριο ανέφερε πως εργάζεται σε δομές της  ΜΚΟ από το 2018. Με την κατάθεσή της περιέγραψε περιστατικό σωματικής κακοποίησης που της είχε εκμυστηρευτεί τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου». «Δεν έχω δει να ασκείται σωματική βία, έχω ακούσει όμως από παιδί που έχουν χτυπήσει» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος νεαρός της είχε αναφέρει πως τον είχαν χτυπήσει με ξύλα και πέτρες. «Είχε γίνει μία κλοπή στο Διμήνι, τον είχα φέρει στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτύπησαν. 3-4 παιδιά είχαν μπει στο γραφείο διευθύντριας και είχαν κλέψει» σημείωσε η μάρτυρας.

  Πρόεδρος: Τι σας είπε ακριβώς;
  Μάρτυρας: Μου είπε: «το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;». Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές.
  Πρόεδρος:  Το συζητήσατε το προσωπικό μεταξύ σας;
  Μάρτυρας: Ναι, διότι το παιδί το είπε σε παιδαγωγούς και στη διευθύντρια.

  Μάλιστα, η μάρτυρας συνεχίζοντας ανέφερε πως ο νεαρός έμενε «σε ένα σπιτάκι το οποίο ήταν σε άλλο σημείο από άλλα παιδιά» και πως του πήγαινε το φαγητό και τον κλειδώνανε.

  Η δεύτερη μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο είναι πρώην εργαζόμενη σε δομή της ΜΚΟ στο Βόλο. Όπως είπε, όταν επέστρεψε με άδεια από την εργασία είδε πως δύο παιδιά εργάζονταν στη δομή του Άνω Βόλου.  Η μάρτυρας κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η «Κιβωτός», σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι». Η ίδια κατέθεσε ακόμη πως ένας τρόφιμος της ίχε πει τον χτύπησαν για το θέμα της κλοπής και δεν πήγε στο νοσοκομείο.


  Παιδαγωγός που εργάστηκε επίσης στη δομή του Βόλου, ήταν η τρίτη μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

  Πρόεδρος: Έχετε ακούσει για περιστατικό βίας;
  Μάρτυρες : Έχω ακούσει για ένα περιστατικό βίας, τον Αύγουστο του 2022. Είχε γίνει αρχές Αυγούστου. Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει.  Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς  και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ… και τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι τον χτύπησε και ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου ανέφερε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία… Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δωμάτια για να μην όλοι μαζί.

  Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;
  Μάρτυρας: Εκείνη την στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.
  Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;
  Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγιναν συνάντηση και μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι.
  Μάλιστα, η μάρτυρας αναφέρθηκε και εκείνη στη …μέθοδο σωφρονισμού που ακολουθήθηκε σε βάρος ενός εκ των παιδιών που «τιμωρήθηκαν» για κλοπή στο Διμήνι, βάζοντας στο «κάδρο» και τον πατέρα Αντώνιο, που σύμφωνα με το κατηχητήριο είναι ο ηθικός αυτουργός όλων αυτών των πράξεων σε βάρος των  παιδιών. Η μάρτυρας ανέφερε για το συγκεκριμένο τρόφιμο: «Είδα μαυρισμένο το μάγουλο του. Εκείνη τη στιγμή του δώσαμε πάγο και ένα ντεπόν. Ενημέρωσα την υπεύθυνη. Πήγε και συζήτησε μαζί του. Μετά από λίγες ημέρες μας ενημέρωσαν πως το περιστατικό δεν είχε γίνει και είχε χτυπηθεί μόνος του. Έπεφτε πάνω στο τζάκι καθώς είχε έκρηξη θυμού» τόνισε η μάρτυρας προσθέτοντας πως στη συνάντηση συμμετείχε και ιερέας.
  Πρόεδρος: Ήταν εικόνα ανθρώπου που έπρεπε να έχει ιατρική φροντίδα;
  Μάρτυρας: Ναι.
  Πρόεδρος: Την είχε;
  Μάρτυρας: Από όσο γνωρίζω όχι.
  Πρόεδρος: Γιατί;
  Μάρτυρας: Μας είπαν πως ο ίδιος δεν ήθελε να λάβει ιατρική φροντίδα. Εφόσον μας διαβεβαίωσαν ότι είχε χτυπηθεί μόνος του δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Εφόσον ενημερώσαμε τη διευθύντρια θα μπορούσε εκείνη να κάνει κάτι παραπάνω.

  Σύμφωνα, ωστόσο, με τους συνηγόρους του πατρός Αντώνιου, η τελευταία μάρτυρας είχε απολυθεί από τη δομή του Βόλου επειδή είχε βάλει τρόφιμο στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Από την πλευρά της πάντως η μάρτυρας ανέφερε πως ποτέ δεν της έχει γνωστοποιηθεί το χαρτί της απόλυσης της ενώ αρνήθηκε το περιστατικό.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ