17.3 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν το πιστεύαμε ότι η Μαλένα πέθανε, ήταν πολύ καλά» κατέθεσαν νοσηλεύτριες – Τι είπαν για τα σημάδια στο πρόσωπο του κοριτσιού

    Με την καταθέσεις νοσηλευτριών του «Αγλαΐα Κυριακού» όπου άφησε την τελευταία πνοή η μικρή Μαλένα Δασκαλάκη συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο των δυο μικρότερων κοριτσιών τους.

    Η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Καρελιώτη η οποία ήταν ο τελευταίος άνθρωπος από το προσωπικό του νοσοκομείου που είδε ζωντανή τη μικρή Μαλένα απαντώντας σε ερώτηση τα εισαγγελέα της έδρας είπε ότι η ίδια όταν επισκέφθηκε -λίγο πριν τη λήξη της βάρδιας της – το δωμάτιο του παιδιού, δεν είδε τα σημάδια στη μύτη του ούτε και το σημάδι που είχε στο μάγουλό του.

    Σημάδια, τα οποία σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο με απόφραξη των αεροφόρων οδών.


    Εισαγγελέας: Είστε ο τελευταίος άνθρωπος που βλέπετε τη Μαλένα. Μετά από 1,5 ώρα το παιδί πέθανε. Είχε κάποια νωθρότητα; Υποτίθεται ότι είχε πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια…
    Μάρτυρας: Δεν είδα κάτι, ήταν ένα παιδί φυσιολογικότατο.
    Εισαγγελέας: Δεν είδατε κάτι δηλαδή που να συνδέεται με ηπατική ανεπάρκεια;
    Μάρτυρας: Τίποτα ούτε στο χρώμα της. Ήταν ένα παιδάκι χαρούμενο….
    Στη συνέχεια στη μάρτυρα επιδείχθηκε φωτογραφία με το πρόσωπο του νεκρού παιδιού.
    Εισαγγελέας:  Το παιδί έχει δυο σημάδια στη μυτούλα του και μια κοκκινίλα στο μάγουλο. Τα είδατε  όταν μπήκατε τελευταία φορά στο δωμάτιό του;
    Μάρτυρας: Είναι αρκετά έντονα δεν τα θυμάμαι όταν μπήκα.
    Εισαγγελέας: Το σημάδι στο μάγουλο μπορεί να έχει προκληθεί από τη ΚΑΡΠΑ;
    Μάρτυρας: Ναι, θα μπορούσε.
    Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη υποστηρίζει ότι αναζητούσε κάποιον από το προσωπικό του νοσοκομείου πέντε με δέκα λεπτά μετά το θάνατο του παιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί;
    Μάρτυρας: Όχι γιατί αν φωνάξει….
    Εισαγγελέας: Στο δωμάτιο 224 ήταν γιατρός εκείνη την ώρα. Αν η κατηγορούμενη φώναζε δεν θα την άκουγε;
    Μάρτυρας: Ναι θα την ακούγανε.
    Εισαγγελέας: Πόση ώρα θα έκανε να φτάσει στο γραφείο των γιατρών ;
    Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα.
    Εισαγγελέας: Μπορεί κάποιος να περιφέρεται στον όροφο για δέκα λεπτά χωρίς να βρει κάποιον;
    Μάρτυρας: Μου φαίνεται ακραία μεγάλος χρόνος τα δέκα λεπτά. Είναι ένας χώρος που κάνεις ένα γύρο σε μερικά δευτερόλεπτα.
    Συνεχίζοντας να απαντά σε άλλες ερωτήσεις της έδρας η μάρτυρας ανέφερε ότι για 14 χρόνια που εργάζεται ως νοσηλεύτρια ήταν η πρώτη φορά που ένα παιδί έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά όσο η Μαλένα.
    Ένορκος: Η μάσκα είναι σκληρή; Θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτά τα σημάδια;
    Μάρτυρας: Δε νομίζω, δεν έχει κάποια εγκοπή για να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτά όμως θα σας τα απαντήσει καλύτερα ο γιατρός ο κ. Τζιούβας. Το κομμάτι που εφαρμόζει πάντως στο πρόσωπο είναι μαλακό.

    Νωρίτερα, η μάρτυρας είχε περιγράψει την μικρή Μαλένα ως «ένα παιδάκι όμορφο, χαρούμενο και αρκετά συνεργάσιμο» αλλά έχει, όπως είπε, ελάχιστες εικόνες στο μυαλό της από τους γονείς της. «Η μαμά ήταν «κουμπωμένη», ιδιαίτερα αποστασιοποιημένη και μαζεμένη. Τον πατέρα τον θυμάμαι ποιο πολύ στο διάδρομο», είπε.


    Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή;
    Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα. Ήταν μια κλασσική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα, δεν είχε δυσκολία απ’ ότι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαίνονταν και στο παιδάκι ήταν χαρούμενο.
    Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;
    Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία. 28 ημέρες θα διαρκούσε η νοσηλεία.
    Πρόεδρος: Αναφέρθηκε κάτι από τους γονείς να τους προβληματίζει;
    Μάρτυρας: Όχι.
    Στη συνέχεια η νοσηλεύτρια αναφέρθηκε στο σοκ που έπαθε όταν συνάδελφοί της την ενημέρωσαν ότι το παιδί πέθανε. «Έχουμε μια ομαδική στο viber και ήρθε μήνυμα που έλεγε η «Δασκαλάκη πέθανε». Διάβαζα και δεν πίστευα αυτό που διάβαζα, δεν είχαμε λόγια, δεν το πιστεύαμε…» τόνισε.

    «Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι»

    Νωρίτερα, στο ακροατήριο είχε καταθέσει η επίσης νοσηλεύτρια του «Αγλαΐα Κυριακού» Ευανθία Αθανασοπούλου. «Ήταν ένα ζωηρό, χαρούμενο παιδί.

    Δεν ήταν το παιδί με κακή κλινική εικόνα, δηλαδή ένα «μαραμένο» παιδί. Θυμάμαι ένα ζωηρό παιδί που μας χαιρετούσε, που παίζαμε μαζί του και που μας έστελνε φιλάκια για να μας χαιρετίσει. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση» κατέθεσε η κ. Αθανασοπούλου περιγράφοντας στο δικαστήριο την εικόνα της Μαλένας λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

    Πρόεδρος: Υπήρξε κάτι που να σας θορύβησε;
    Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι κάτι.
    Πρόεδρος: Τους γονείς τους θυμάστε;
    Μάρτυρας: Θυμάμαι την μαμά να ρωτάει για τις χημειοθεραπείες. Αν θα πέσουν τα μαλλιά της,  γιατί το παιδάκι είχε μακριά μαλλιά μπουκλίτσες. Της είπα να πάει στη  προϊσταμένη να κανονίσουν να κόψουν τα μαλάκια του παιδιού.
    Πρόεδρος: Θυμάστε και τους δυο γονείς;
    Μάρτυρας: Θυμάμαι πιο πολύ τη μαμά.
    Πρόεδρος: Θυμάστε τον κ. Δασκαλάκη;
    Μάρτυρας: Ναι. Μου έκανε ερωτήσεις και εκείνος για τη θεραπεία του παιδιού, όλα αυτά που ρωτάνε σχεδόν όλοι οι γονείς.
    Πρόεδρος: Τι θυμάστε από τις εξετάσεις του παιδιού;
    Μάρτυρας: Αυτό που θυμάμαι είναι να ακούμε τους γιατρούς να λένε ότι θα ήταν μια εύκολη πορεία και ότι το παιδί μετά τη θεραπεία του θα πάει καλά.

    «Όταν έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή δεν το πίστευα, νόμιζα ότι δεν ήταν αυτό το παιδί ήταν κάποιο άλλο. Δεν είχε αυτή την εικόνα η κλινική του εικόνα ήταν άριστη, ήταν ένα παιδί χαρούμενο ευδιάθετο» είπε η νοσηλεύτρια περιγράφοντας και εκείνη το σοκ που υπέστη όταν έμαθε για το θάνατο της Μαλένας.

    «Θυμάμαι ότι μου ανέφεραν οι συνάδελφοι ότι το παιδί ήταν χαρούμενο το προηγούμενο βράδυ, είχαν παραγγείλει σουβλάκια, έπαιζε. Γενικά το κάνουμε αυτό για τα παιδιά είναι σαν μικρά παρτάκια» πρόσθεσε η μάρτυρας.

    Εισαγγελέας: Είχατε αντιληφθεί κάτι για το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας κόρης;
    Μάρτυρας: Όχι δεν είχα αντιληφθεί κάτι. Θυμάμαι όμως ότι φεύγοντας η μητέρα μας είπε «ευχαριστούμε για όλα». Απόρησα για το που βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο.
    Πρόεδρος: Σας προβλημάτιζε κάτι σε σχέση με την ασθένειά της Μαλένας;
    Μάρτυρας: Όχι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η θεραπεία του συνεχίζονταν καλά.

    «Μας είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ φεύγοντας»

    «Ήταν ένα παιδί που κοιμόταν το πρωί και έπρεπε να τη ξυπνήσω να πάρει τα φάρμακα της. Της έδωσα τρία φάρμακα και της έδωσα για τελευταία φορά ενδοφλέβια κορτιζόνη.

    Αυτά τα έπαιρνε κάθε μέρα 8 το πρωί και 8 το βράδυ και κορτιζόνη τρεις φορές την ημέρα» είπε στη δική της κατάθεση στη δίκη η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Φιλίππα, η οποία έκανε λόγο για ένα παιδί ευδιάθετο που «ήταν σε πολύ καλή κατάσταση με τη θεραπεία της να συνεχίζεται καλά».

    Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια εξήγησε ότι δεν υπήρχε κάτι που να τους έχει προβληματίσει στη συμπεριφορά του παιδιού καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο και αναφέρθηκε στο τρόπο που έμαθε για το θάνατο του κοριτσιού. «Μου ήρθε ένα μήνυμα σε μια ομαδική που έχουμε με τους συναδέλφους. Ήμουν σίγουρη ότι ήταν λάθος το όνομα. Έμαθα από τις συναδέλφισες ότι η Μαλένα έφυγε ξαφνικά» ανέφερε.

    Πρόεδρος: Την τελευταία φορά την βλέπετε στις 2; Το πρόσωπο της το παρατηρήσατε; Θα θέλαμε να σας δείξουμε τη φωτογραφία. Αυτά τα σημάδια τα είδατε τότε;
    Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να τα έχω δει, δεν μπορώ όμως να σας πω με σιγουριά έχουν περάσει χρόνια.
    Πρόεδρος: Αν τα βλέπατε θα δίνατε σημασία;
    Μάρτυρας: Βέβαια θα δίναμε σημασία και δίνουμε και οδηγίες στους γονείς. Τους λέγαμε να προσέχουν τα παιδιά να μην χτυπήσουν.
    Πρόεδρος: Αν είμαι στο δωμάτιο 217 και φωνάξω θα με ακούσουν;
    Μάρτυρας: Να σε όλο τον όροφο. Έχει συμβεί άπειρες φορές να φωνάζουν γονείς και ακούγεται σε όλο τον όροφο…
    Πρόεδρος: Σας είπαν οι συνάδελφοί σας πως ειδοποίησε η κατηγορούμενη;
    Μάρτυρες: Η κατηγορούμενη ειδοποίησε όχι όμως φωνάζοντας. Είπε κάτι «ελάτε το παιδί μου».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας η κ. Φιλίππα τόνισε πως δεν είδε ξανά έναν τέτοιο θάνατο παιδιού τόσο αιφνίδιο. «Μόνο τελικού σταδίου», όπως είπε.

    Ακόμη σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η μάρτυρας τόνισε ότι το υλικό της μάσκας που εφαρμόζεται στα παιδιά κατά τη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ είναι από σιλικόνη, είναι μαλακό και δεν μπορεί να προκαλέσει εκδορές.

    Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι που να σας προβλημάτισε στη συμπεριφορά των γονιών;
    Μάρτυρας: Ήταν δυο γονείς σοκαρισμένοι. Δεν ήταν δύσκολοι γονείς δεν θυμάμαι να είχαμε πολλές ερωτήσεις. Θυμάμαι μόνο τον κ. Δασκαλάκη λίγο πιο αχνά να κάνει πιο πολλές ερωτήσεις.
    Εισαγγελέας: Είπατε πριν ότι η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στη ΚΑΡΠΑ για να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Μπορεί η συγκεκριμένη μάσκα να προκαλέσει τέτοιου είδους τραύματα;
    Μάρτυρας: Όχι, εκδορά όχι,
    Εισαγγελέας: Στο μάγουλο;
    Μάρτυρας: Όχι η μάσκα δεν φτάνει μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να δημιουργήσει αμυχές μια μάσκα είναι πολύ μαλακή σιλικόνη.
    Εισαγγελέας: Να προκλήθηκαν από τα νύχια μιας νοσηλεύτριας για παράδειγμα;
    Μάρτυρας: Θα μπορούσε πάνω στον πανικό.
    Εισαγγελέας: Είχε ποτέ παραπονεθεί ξανά γονιός ότι δεν τον άκουσε κάποιος νοσηλευτής;
    Μάρτυρας: Όχι.
    Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη είχε χάσει το παιδί της. Σας διαμαρτυρήθηκε μετά ότι σας έψαχνε δέκα λεπτά;
    Μάρτυρας: Απ’ όσο ξέρω είπε μετά ένα τεράστιο ευχαριστώ για ότι κάναμε για το παιδί της. Από όσο ξέρω δεν παραπονέθηκε.
    Εισαγγελέας: Η ηπατική ανεπάρκεια;
    Μάρτυρας: Η ηπατική ανεπάρκεια έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, έχει κατακίτρινα μάτια….
    Εισαγγελέας: Όταν μπήκαν στο δωμάτιο οι γιατροί με τις νοσηλεύτριες χτυπούσε η αντλία φαρμάκων. Θα μπορούσε να χτυπάει η αντλία μετά θάνατον;
    Μάρτυρας: Ναι θα μπορούσε γιατί θα έβρισκε εμπόδιο. Δεν γίνεται αιμάτωση δεν μπορεί να φύγει το υγρό.
    Εισαγγελέας; Ενημερώθηκαν οι γονείς από το διευθυντή του νοσοκομείου να μην τεκνοποιήσουν μέχρι να βρουν από τι πέθανε η Μαλένα;
    Μάρτυρας: Ναι ενημερώθηκαν. Μετά έμαθα όμως ότι έκαναν και άλλο παιδί και έφυγε και αυτό. Ένιωσα έκπληξη. Δεν γνωρίζω μπορεί οι άνθρωποι να έκαναν γονιδιακό έλεγχο στο μεταξύ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ