15 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δίκη Πισπιρίγκου: «Βρήκα τη Μαλένα νεκρή όταν πήγα στο δωμάτιο της» κατέθεσε ο γιατρός που κλήθηκε για ανάνηψη – «Δεν μπορούσαμε να βρούμε αίτιο για το θάνατό της»

    Για μια «απέλπιδα» προσπάθεια να κρατήσει τη μικρή Μαλένα στη ζωή αλλά και για πολύτιμο χρόνο που χάθηκε, όπως είπε, στη περίπτωσή της, μίλησε σήμερα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο παιδίατρος υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Κ. Τζιούβας.

    Πρόκειται για τον γιατρό που είχε αναλάβει να κάνει ΚΑΡΠΑ στη μικρή Μαλένα αλλά, όπως ανέφερε σήμερα, όταν πια είχε βρεθεί στο δωμάτιο της εκείνη ήταν ήδη νεκρή. «Είχα την αίσθηση ότι είχε χαθεί χρόνος στην περίπτωσή της» τόνισε ακόμη ο γιατρός και εξήγησε πως όταν μπήκε στο δωμάτιο της για να ξεκινήσει την ανάνηψη βρήκε ένα παιδί «κυανό». «Η αίσθησή μου ήταν ότι ήταν όντως ένα παιδί σε ανακοπή. Κάνουμε αμπου και το παιδί ήταν  άτονο, έχει κυάνωση και ψυχρά άκρα. Ήταν ψυχρό στο κορμί, μου έκανε εντύπωση. Ήταν ένα παιδί νεκρό. Δεν είχε ζωτικά, δεν είχε σφίξεις δεν άκουσα καρδιά, είχε μυδρίαση» σημείωσε ο κ. Τζιούβας για να επισημάνει λίγο αργότερα πως κατά τη δική του γνώμη η μικρή Μαλένα είχε φύγει από την ζωή και όταν η συνάδελφός του, η κ. Νικήτα, είχε πάει πριν από εκείνον στο δωμάτιό της καθώς ήταν εκείνη που τον ειδοποίησε να σπεύσει.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις δυο κλήσεις που έγιναν στη ΜΕΘ για να σπεύσει στο δωμάτιο της Μαλένας με διαφορά μεταξύ τους μόλις 1,5 λεπτού. Όπως είπε η πρώτη κλήση από το ογκολογικό τμήμα ανέφερε σπασμούς και η δεύτερη ανακοπή.


    Πρόεδρος: Ποιος είναι ο συνήθης χρόνος για να φτάσετε στην ογκολογική;
    Μάρτυρας: Μέχρι να ετοιμαστούμε είναι περίπου 8 με 10 λεπτά.
    Πρόεδρος: Την μητέρα τη θυμάστε;
    Μάρτυρας: Νομίζω ότι ήταν μέσα στο δωμάτιο όταν φτάσαμε.
    Στη συνέχεια ο κ. Τζιούβας περιέγραψε τις ενέργειες του από τη στιγμή που βρέθηκε στο δωμάτιο της Μαλένας. «Η πόρτα του δωματίου ήταν ανοιχτή, η μητέρα ήταν κοντά στο κρεβάτι, ήταν μέσα η γιατρός και μια νοσηλεύτρια. Το παιδί ήταν ξαπλωμένο και δίπλα η γιατρός με την αμπού. Της έκαναν ΚΑΡΠΑ, ήταν συναισθηματικά φορτισμένες. Η μητέρα έκλαιγε. Το πρώτο μέλημα μου είναι κάνω αμπού και η νοσηλεύτρια είχε αναλάβει τις μαλάξεις» τόνισε.
    Πρόεδρος: Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε μόλις μπήκατε;
    Μάρτυρας: Ήταν ένα παιδί κυανό, η αίσθησή μου ήταν ότι όντως ήταν ένα παιδί σε ανακοπή. Κάναμε αμπου, το παιδί ήταν άτονο, έχει κυάνωση. Είχε ψυχρά άκρα. Το παιδί ήταν ψυχρό στο κορμί, μου έκανε εντύπωση. Ήταν ένα παιδί νεκρό. Δεν είχε ζωτικά, δεν είχε σφίξεις δεν άκουσα καρδιά, είχε μυδρίαση ….
    Πρόεδρος: Γενικότερα η εικόνα που είχατε για τη Μαλένα ποια ήταν;
    Μάρτυρας: Ότι χάσαμε χρόνο, κάναμε 10 λεπτά εμείς να φτάσουμε. Είχα την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος ο χρόνος χωρίς κυκλοφορία. Η Μαλένα δεν ήταν ταλαιπωρημένο παιδί. Πιστεύω ότι χάθηκε χρόνος 5 με 10 λεπτά εκεί.
    Πρόεδρος: Μπορεί και παραπάνω;
    Μάρτυρας: Όχι, δεν ήταν τελείως ψυχρό το σώμα. Στο 20λεπτο της ανάνηψης η προσπάθειά μας ήταν απέλπιδα (…) Ήταν όλα μηδέν στα μόνιτορ (εννοεί σφίξεις, κορεσμός). Οποιοδήποτε μόνιτορ και να χρησιμοποιήσαμε στη Μαλένα ήταν μηδέν.
    Ακόμη, ο κ. Τζιούβας κλήθηκε να απαντήσει για τις αμυχές στο πρόσωπο του παιδιού και αν αυτές μπορεί να προκλήθηκαν τις στιγμές τις ανάνηψης. «Δεν είναι σύνηθες αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω», είπε.
    Πρόεδρος: Με την μητέρα πότε ήρθατε σε επαφή;
    Μάρτυρας: Νομίζω βγήκα κάποια στιγμή από το δωμάτιο και της είπα «είναι πολύ δύσκολα και πως προσπαθούμε». Βγήκα ακόμη μια φορά και της είπα ότι δεν τα καταφέραμε.
    Πρόεδρος: Σας είπε κάτι;
    Μάρτυρας: Δεν μου είπε, ήταν εμβρόντητη ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, έκλαιγε.
    Πρόεδρος: Μάθατε αν εκφράστηκε κάποιο παράπονο από τους γονείς
    Μάρτυρας: Όχι δεν έμαθα κάτι οι γιατροί μεταξύ μας το συζητήσαμε πολλές φορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε αιτία. Μου έκανε αίσθηση η ηπατική ανεπάρκεια λόγω των εργαστηριακών εξετάσεων και της κλινικής εικόνας του παιδιού.




    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ