Επεισοδιακά ξεκίνησε η σημερινή δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση θανάτου της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.
Ο Αλέξης Κούγιας παραστάθηκε σήμερα στο δικαστήριο μετά την ανάκληση της παραίτησής του και λαμβάνοντας το λόγο επιτέθηκε στη πρόεδρο της έδρας κατηγορώντας την για αντιδεολογική συμπεριφορά και για παραβίαση των δικαιωμάτων της εντολέα του.
«Το μόνο που σας νοιάζει είναι να τελειώσετε τη δίκη» είπε ο συνήγορος στην πρόεδρο, εγκαλώντας την ακόμη και για το γεγονός ότι εχθές η ίδια «έψαξε» τα κωλύματα που ο κ. Κούγιας και η συνεργάτιδά του είχαν προβάλλει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας αυτών δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στο ακροατήριο για να αποδεχτούν τον διορισμό τους.
- Κούγιας: Θέλω να διαμαρτυρηθώ για τη συμπεριφορά της κυρίας προέδρου εις βάρος της κυρίας κατηγορούμενης, η οποία μας αντιμετωπίζει λες και κάνουμε δίκη στο ειρηνοδικείο Κρωπίας που πρέπει να υπάρχει τυπικά ένας δικηγόρος και όχι δίκη για ανθρωποκτονία. Με απόφασή σας ορίσατε τρεις δικηγόρους για την υπεράσπιση της κατηγορουμένης, οι οποίες δεν κατανόησαν το ρόλο της υπεράσπισης εκτός μίας που την επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό. Οι συνήγοροι δεν ζήτησαν αντίγραφα της δικογραφίας και παρόλα αυτά ήρθαν στο δικαστήριο για να καλύψουν τυπικά τη θέση και όχι για να αναλάβουν το ρόλο του υπερασπιστή. Ζητήσατε ακόμη από την κατηγορουμένη χθες να απολογηθεί χωρίς να σας ενδιαφέρει αν έχει συνεργαστεί με τους δικηγόρους αν έχει μιλήσει μαζί τους. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να τελειώνετε γρήγορα τη δίκη αυτή. Συμπεριφερθήκατε σε εμένα και τη συνεργάτιδά μου λες και είμαστε υπάλληλοι σας και απαιτήσατε να είμαστε εδώ. Αρχίσατε να περνάτε τηλέφωνα να δείτε που είμαστε; Φτάσατε στο σημείο να τηλεφωνείται στο δικαστήριο της Ξάνθης όπου δίκαζα για να δείτε αν λέω αλήθεια και στην οδοντίατρο της συναδέλφου μου για να δείτε αν η βεβαίωση που σας προσκόμισε για την απουσία της είναι πραγματική. Τι είστε χωροφύλακας; Η συμπεριφορά σας είναι ακραία και αντιδεοντολογική. Δεν σέβεστε τα δικαιώματα της κατηγορούμενης. Ντροπή, αυτό μην το ξανακάνετε σε εμάς. Είμαι 50 χρόνια δικηγόρος και κανείς δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.
- Πρόεδρος: Έχετε κάποιο αίτημα κύριε συνήγορε;
- Κούγιας: «Δεν έχω κανένα αίτημα, αν είχε αίτημα θα το έλεγα. Ελληνικά ξέρω.
- Πρόεδρος: Λοιπόν για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Το δικαστήριο δεν έχει επιλογή για το ποιος δικηγόρος θα διοριστεί. Κάθε εβδομάδα νομικής βοήθειας ο κατάλογος αλλάζει και είναι με αλφαβητική σειρά. Εμείς τηρούμε την αλφαβητική σειρά, ελπίζω να το γνωρίζετε. Δεύτερη ανακρίβεια, εμείς δεν είπαμε να απολογηθεί χθες η κυρία κατηγορουμένη. Εμείς κάναμε δεκτό το αίτημα για παραπάνω μέρες της κυρίας συνηγόρου για να προετοιμαστεί και κάναμε επί της ουσίας δεκτό το αίτημα σας. Η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των συνηγόρων από την έναρξη του διορισμού τους.
- Κούγιας: Εσείς δεν πληροφορηθήκαμε ότι δεν πήραν δικογραφία οι συνήγοροι που διορίσατε;
- Πρόεδρος: Δεν είναι αυτή η δουλειά μου κύριε συνήγορε να παρεμβαίνω εγώ στο έργο των συναδέλφων τους η κυρία γραμματέας έμεινε εδώ για να τους χορηγήσει ότι χρειαστούν.
«Βεβαρυμμένο ιστορικό»
Μετά τον έντονο αυτό διάλογο στο βήμα ανέβηκε για να καταθέσει ο καθηγητής γενετικής, Todor Arsov από τα Σκόπια. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώ λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του η πρόεδρος του επισήμανε ότι εσφαλμένα και προφανώς από λάθος στο βιογραφικό του αναγράφεται ότι φέρει «μακεδονική ιθαγένεια».
Μετά από αυτό ο μάρτυρας έχοντας δίπλα του μεταφραστή άρχισε να καταθέτει στα αγγλικά. Σημείο αιχμής της κατάθεσής του ήταν ότι η οικογένεια της Τζωρτζίνας και από την πλευρά του πατέρα της είχε βεβαρυμμένο ιστορικό και πως θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο διεξοδικοί γονιδιακοί έλεγχοι στο παιδί και όχι μόνο στην καρδιά του. Μεταξύ άλλων ο μάρτυρας, ο οποίος ενημερώθηκε προφορικά -όπως είπε -επί της δικογραφίας από την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου, υποστήριξε: «Έχουμε μια οικογένεια που έχει επαναλαμβανόμενο γενετικό θέμα με παιδιά. Υπάρχει γενετικό θέμα με την οικογένεια έπρεπε να γίνουν πιο ενδελεχείς εξετάσεις για να βρούμε τη γενετική πάθηση και από που προέρχεται. Καταλάβαμε ότι υπήρχε σημαντικό ιατρικό ιστορικό όχι μόνο στα τρία κορίτσια αλλά και στην μητέρα, η οποία έχει θέμα καρδιολογικής φύσεως, μειωμένη λειτουργία καρδιάς. Πρόβλημα υπάρχει και από την πατρική πλευρά, διότι υπήρχε ξαφνικός καρδιολογικός θάνατος ατόμου στα 50 του έτη από έμφραγμα. Η Τζωρτζίνα ήταν πολύ άρρωστη, είχε πάει στο νοσοκομείο. Είχε λοίμωξη του αναπνευστικού, είχε πολλά λευκά αιμοσφαίρια, σημάδι σημαντικής λοίμωξης και όταν ήταν στο νοσοκομείο έπαθε και καρδιακό επεισόδιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα γενετικών προβλημάτων και συνιστούμε επιπλέον εξέταση για να μπορούμε να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε».
Ακόμη ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον διεξοδικό γονιδιακό έλεγχο που είχε γίνει στην αμερικανίδα ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί για την ανεύρεση γονιδίων καρκίνου. «Άκουσα για επιληψία στη Τζωρτζίνα και τα φάρμακα που της δόθηκαν μας κάνει να προβληματιστούμε. Το πόρισμα είχε βγει για το καρδιολογικό κομμάτι, δεν γνωρίζουμε τα γονίδια των οργάνων της, δεν γνωρίζουμε για κάποιο αυτοάνοσο, τη στιγμή που η μητέρα της έχει διαγνωστεί με λύκο» είπε ακόμη ο μάρτυρας, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους.
- Κούγιας: Μπορεί ο γενετικός έλεγχος μόνο στην καρδιά 9 μήνες πριν πεθάνει το παιδί να δείχνει την εικόνα καρδιακών προβλημάτων;
- Μάρτυρας: Έχει σημασία ο λόγος που έγινε η εξέταση. Εννιά μήνες πριν έγινε ως διάγνωση για την προέλευση της πάθησης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καρδιολογική πάθηση. Μετά το θάνατο η γενετική ανάλυση θα ήταν διαφορετική για να εντοπιστούν τα αιτία θανάτου.
- Κούγιας: Ποιος είναι ο λόγος που ενδιαφέρεστε για αυτή την υπόθεση;
- Μάρτυρας: Οι επαναλαμβανόμενοι θάνατοι σε αυτή την οικογένεια. Ένας θάνατος σε μια οικογένεια είναι τραγωδία, δυο θάνατοι είναι ύποπτοι, τρεις είναι δολοφονία μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και αυτό έδωσε τροφή για σκέψη στην ιατρική.
- Κούγιας: Έχετε ακούσει η έχετε διαβάσει ποτέ ξανά δολοφονία παιδιού από κεταμίνη;
- Μάρτυρας: Δεν υπάρχουν πολλές υποθέσεις που έχουν μοιραίες συνέπειες από κεταμίνη, εκτός από πολύ λίγες που υπήρχε και κατανάλωση αλκοόλ. 6,5 ml μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς λόγους αλλά ας μη πούμε αν μπορούν να σκοτώσουν ή να θεραπεύσουν, πρόκειται μια γκρίζα ζώνη.
- Κούγιας: Μπορούν αυτά τα προβλήματα της μητέρας (λύκος και καρδιακή ανεπάρκεια) να κληρονομηθούν στα παιδιά;
- Μάρτυρας: Ναι φυσικά.
- Κούγιας: Αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε επιληψία;
- Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω δεν είμαι ειδικός στον λύκο, σε ό,τι αφορά στην καραδιακή ανεπάρκεια εξαρτάται το πρόβλημα που υπάρχει, δεν μπορώ να σας πως.
- Κούγιας: Με αυτές τις παθήσεις και τα επεισόδια σπασμών, το βάρος που είχε χάσει το παιδί, και τα φάρμακα που της έδιναν, δικαιολογείται η Τζωρτζίνα να υποστεί ανακοπή;
- Μάρτυρας: Αν έχεις υποστεί μια φορά καρδιακή ανακοπή είναι πιθανό να υποστείς ξανά αλλά δεν είμαι παιδίατρος.
- Δ. Γεωργακόπουλος: Ο κ. Αναστασάκης κατέθεσε εδώ ότι η κλινική εικόνα της ασθένειας σκοτώνει και όχι κάποιο γονίδιο; Συμφωνείτε;
- Μάρτυρας: Όπως είπα στην αρχή θα έπρεπε να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να βρουν τις μεταλλάξεις, να εξετάσουν και τους γονείς γιατί αυτά αφορούσαν μόνο καρδιολογικές παθήσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από την εξέλιξη της δίκης για την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας. Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις επόμενες δικασίμους του για τις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου. Όμως στις 10 Νοεμβρίου ξεκινάει και η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα η κατηγορούμενη μητέρα θα βρεθεί απέναντι σε δυο ποινικά δικαστήρια!