17.7 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι αντιδράσεις της μητέρας δεν ταίριαζαν με το μέγεθος του δράματος που ζούσε» κατέθεσε παιδίατρος

    Για αποστασιοποιημένη και ψυχρή συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και για αντιδράσεις που δεν ταίριαζαν με το «μέγεθος του δράματος που είχε ζήσει» δεδομένου ότι πριν την ανακοπή που υπέστη η πρωτότοκη κόρη της είχε χάσει και τα άλλα δυο της παιδιά, Μαλένα και Ίριδα, μίλησε σήμερα καταθέτοντας στη δίκη για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη η παιδίατρος – εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, Γεωργία Μάρκου.

    Η μάρτυρας η οποία είχε εξετάσει το παιδί όταν αυτό είχε εισαχθεί (μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο) στο νοσοκομείο του Ρίου, αφού τόνισε ότι όλες οι εξετάσεις που είχαν γίνει στο κοριτσάκι δεν έδειξαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, περιέγραψε πως οι γιατροί άρχισαν να παρατηρούν τη συμπεριφορά των γονιών του παιδιού μέσα στο νοσοκομείου, έχοντας πλέον ενημερωθεί και για τους θανάτους της Ίριδας και Μαλένας αλλά και έχοντας προβληματιστεί από τα επεισόδια που παρουσίαζε η μικρή Τζωρτζίνα στη κλινική του νοσοκομείου και πότε όταν βρίσκονταν στη ΜΕΘ.

    «Μάθαμε για τη Μαλένα ήταν ένα παιδί που ήταν καλά και οι εξετάσεις του δεν έδειχναν να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Μετά ήταν και το μωρό που πέθανε στη κούνια, η ιατροδικαστική έκθεση όμως για το παιδί αυτό δεν είχε βγει ακόμη. Συνδυάζοντας όλα αυτά και βλέποντας και τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν κάπως ψυχροί αποστασιοποιημένοι σκεφτήκαμε μήπως συνέβαινε κάτι άλλο» είπε η μάρτυρας  και συνέχισε:


    «Δεν είδαμε δηλαδή μια αντίδραση της μάνας που να ταιριάζει με το μέγεθος του δράματος που ζούσε αυτή η γυναίκα. Ήταν κάπως σαν ψυχρή, αποστασιοποιημένη.

    Έχοντας στο επίκεντρο ότι εμείς υπηρετούμε το παιδί σκεφτήκαμε – και ήταν πολύ δύσκολη αυτή σκέψη- μήπως η μητέρα έχει προκαλέσει κάποιο κακό, γιατί ήταν παρούσα σε όλα τα παιδιά. Από τη μια δε θέλαμε να πούμε κάτι αλλά από την άλλη είχαμε δυο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη ΜΕΘ μετά από ανακοπή, χωρίς τίποτα παθολογικό. Πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;».


    Στη συνέχεια, η γιατρός αναφέρθηκε στις ενέργειες του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, πρότεινε στους γονείς της Τζωρτζίνας να δουν ψυχίατρο, αλλά κα στις επαφές που ο ίδιος είχε με τους ψυχιάτρους του νοσοκομείου του Ρίου «μήπως έβγαινε κάποιο συμπέρασμα από εκεί».

    Ακολούθως η μάρτυρας ανέφερε: «Οι ψυχίατροι ζήτησαν να δουν τη μητέρα αλλά εκείνη ήταν αρνητική να ξαναπάει. Ενώ τω μεταξύ βγήκε και ο γονιδιακός έλεγχος που είχε γίνει και ήταν αρνητικός όπως και η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο της Ίριδας η οποία μιλούσε για αγενεσία φλεβοκόμου».

    Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τη κ. Μάρκου, η κατάσταση της μικρής Τζωρτζίνας «βελτιώνονταν», ενώ ήδη είχε γίνει η συνεννόηση να μεταφερθεί στη Αθήνα ώστε να της τοποθετηθεί απινιδωτής. Το κοριτσάκι επέστρεψε μετά τη τοποθέτηση του απινιδωτή και πάλι στο Ρίο όπου οι γιατροί της έκαναν γαστροστομία και η μητέρα του εκπαιδεύτηκε πώς να της χορηγεί το φαγητό και τα φάρμακα.

    «Το παιδί πήρε εξιτήριο από εμάς. Πήγε στο σπίτι και ήρθε δυο φορές να του αλλάξουμε γαστροστρομία και άλλη μια φορά για μαγνητική εγκεφάλου. Μετά στο σπίτι άρχισε να παρουσιάζει εμετούς», είπε η μάρτυρας για να αναφερθεί στη συνέχεια στην εκ νέου εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο του Ρίου. «Έγινε εισαγωγή στη παιδιατρική, εκεί το παιδί παρουσιάζει επεισόδια με βραδυκαρδία, σιελορία, κ.ά και αποφασίστηκε να μπει στη ΜΕΘ όπου έμεινε τη πρώτη φορά για 12 ώρες. Εκεί δεν παρουσίασε καμία αρρυθμία, τίποτα απειλητικό για τη ζωή ήταν σταθερό», κατέθεσε η μάρτυρας για να περιγράψει ότι το ίδιο σκηνικό έγινε άλλες δυο φορές.

    Δηλαδή, το κοριτσάκι παρουσίαζε διάφορα επεισόδια όσο βρίσκονταν στη Παιδιατρική, εισάγονταν εξαιτίας αυτών στη ΜΕΘ αλλά εκεί δεν εμφανίζονταν «κανένα φαινόμενο» και η κατάστασή της ήταν πάντα σταθερή. «Αυτό έγινε τρεις φορές. Αποφασίστηκε 24ωρο εγκεφαλογράφημα που δεν μπορούσε να γίνει σε εμάς και ήρθε στην Αθήνα, μετά μάθαμε ότι έπαθε ανακοπή», είπε ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της η κ. Μάρκου.

    Πρόεδρος: Για τα επεισόδια στη Παιδιατρική στις 19.1 λάβατε γνώση η ίδια ή σας τα μετέφεραν;

    Μάρτυρας: Η ενημέρωση που είχαν ήταν από τους συναδέλφους μου. Δεν ήμουν παρούσα σε κανένα.

    Τη μάρτυρα εξέτασε στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μάλιστα με αφορμή ερώτηση που έθεσε στη  κ. Μάρκου για τη διαδικασία της ανάνηψης που ακολουθήθηκε στο παιδί, επιτέθηκε κατά των γιατρών που την είχαν εξετάσει. «Ντροπή σας! Ντροπή σε όλους σας! Παλιάνθρωποι! Συμμορία όλοι» είπε ο κ. Κούγιας ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση εις βάρος της γιατρού για ψευδή κατάθεση,

    Μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπέβαλλε στη μάρτυρα τις εξής ερωτήσεις:

    Κούγιας: Η εντολέας μου κατηγορείται ότι προσπάθησε να σκοτώσει το παιδί στο νοσοκομείο; Ποιος έκανε επεισόδια για να πάει το παιδί από τη Παιδιατρική στη ΜΕΘ; Ποιο πρόσωπο έκανε φασαρία;

    Μάρτυρας: Ξέρω ότι έγινε φασαρία που προκάλεσε ο κ. Δασκαλάκης.

    Κούγιας: Μπορεί να προκάλεσε βραδυκαρδία και κορεσμό η κ. κατηγορουμένη;

    Μάρτυρας: Αυτό είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης.

    Κούγιας: Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το προκαλέσει;

    Μάρτυρας: Με απόφραξη ίσως των αεροφόρων οδών …

    Κούγιας: Σε αυτό το επεισόδιο ήταν μπροστά η παιδίατρος κ. Μπέλου.

    Μάρτυρας: Δε μπορώ να ξέρω.

    Κούγιας: Από πού μπορεί να προκλήθηκε το επεισόδιο αυτό αφού δεν υπήρχαν παθολογικά ευρήματα;

    Μάρτυρας: Με ρωτάτε για πράγματα που δεν ήμουν παρούσα.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ