18.3 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δίκη των 24 εθελοντών στη Μυτιλήνη: Το Δικαστήριο δέχθηκε τις ενστάσεις των κατηγορούμενων – Στέλνει εκ νέου την υπόθεση στην Εισαγγελία

    Η δίκη για τους 24 εθελοντές κατηγορούμενους για κατασκοπεία και για άλλα αδικήματα, όπως η παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, δικάστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου.

    Χωρίς να μπει στην ουσία των κατηγοριών δέχθηκε τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος από τους συνηγόρους υπεράσπισης, επειδή στους μεν ξένους δεν επιδόθηκε στη γλώσσα τους, αλλά όπου επιδόθηκε αυτό έγινε στην Ελληνική. Για τους δε Έλληνες κατηγορουμένους το δικαστήριο δέχθηκε τις ενστάσεις των συνηγόρων περί αοριστίας του κατηγορητηρίου.

    Ξαναέστειλε δε τη υπόθεση στην Εισαγγελία, προκειμένου να συνταχθεί νέο κατηγορητήριο, να μεταφραστεί στη γλώσσα των κατηγορουμένων και να επιδοθεί.


    Δίκη 24 εθελοντών: Παραγράφονται οι κατηγορίες περί κατασκοπείας

    Στην ουσία όμως οι κατηγορίες περί κατασκοπείας σε βάρος των συγκεκριμένων Ελλήνων και ξένων, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και ανεξάρτητων εθελοντών που έδρασαν στη διάρκεια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, παραγράφονται λόγω λήξης της δίωξης για τα αδικήματα που περιγράφονται στις 8 Φεβρουαρίου.

    Επίσης οι κατηγορούμενοι για παράνομη χρήση συχνοτήτων απαλλάσσονται της κατηγορίας λόγω αλλαγής του νόμου, ενώ η υπόθεση πλαστογραφίας σε βάρος δυο εκ των κατηγορουμένων εστάλη να δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο λόγω αναρμοδιότητας, πλην όμως και αυτή η διαδικασία οδηγείται σε παραγραφή.


    Ας σημειωθεί ότι για κάποιους από τους σημερινούς κατηγορουμένους εκκρεμούν αδικήματα όπως αυτό της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος, διαδικασία όμως η οποία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο κύριας ανάκρισης.

    Πρόκειται για μια δίκη που έχει ρίξει -με αρνητικό τρόπο- τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα.

    Καταδίκη της Ελλάδας για τη δίκη των 24 εθελοντών

    Είναι ενδεικτικό πως η δίκη των 24 εθελοντών καταγγέλθηκε σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «η μεγαλύτερη περίπτωση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη». Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται και η πρόσφυγας και κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι που με την αδερφή της Γιούσρα που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως μέλος μιας ομάδας προσφύγων και η ιστορία τους προβλήθηκε στο δράμα του Netflix “The Swimmers” το 2022.

    Σύμφωνα με το BBC, η κ. Μαρντίνι δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο για την ακρόαση, καθώς της απαγορεύεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Με συνέλαβαν επειδή παρέδιδα νερό και κουβέρτες και μετέφραζα για τους πρόσφυγες που έφταναν κάθε βράδυ στην ακτογραμμή», είχε πει σε συνέντευξή της στο TED.

    Η Γιούσρα και η μεγαλύτερη αδελφή της Σάρα Μαρντίνι εγκατέλειψαν τη Συρία τον Αύγουστο του 2015, αφού το σπίτι τους καταστράφηκε. Όταν έφτασαν στην Τουρκία πλήρωσαν για να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα με μια λέμβο, αλλά το υπερπλήρες σκάφος απέτυχε στη μέση του Αιγαίου.

    Οι δύο αδελφές και άλλες δύο νεαρές κοπέλες που γνώριζαν κολύμπι, κατέληξαν να κολυμπούν παράλληλα με το σκάφος για να μην βυθιστεί μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο. Γι’ αυτή τους την κολυμβητική δεινότητα, τώρα μία εξ αυτών βρίσκεται κατηγορούμενη.

    Οι μαθήτριες εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο, μαζί με τους γονείς τους που επίσης διέφυγαν από τη Συρία. Η Γιούσρα συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο της άθλημα. Μπήκε δυναμικά στις προπονήσεις και αγωνίστηκε στα 100 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με τη σημαία της ομάδας της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Προσφύγων.

    Ωστόσο, ο συγκατηγορούμενός της και έμπειρος δύτης Σεάν Μπίντερ που βρέθηκε στη Μυτιλήνη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί το κράτος δικαίου: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επιτρέπεται η έρευνα και η διάσωση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο».

    Οι δύο εθελοντές είχαν ενταχθεί σε μια ομάδα με την ονομασία Emergency Response Centre International, η οποία έκτοτε έχει διαλυθεί. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 επεσήμανε ότι η πρώτη διάσωση της Sarah Mardini είχε πραγματοποιηθεί το 2015, όταν η ίδια και η αδελφή της Yusra βοήθησαν να σωθούν άλλοι που επέβαιναν στο σκάφος στο οποίο ταξίδευαν.

    Σε παλαιότερη ανάρτησή του στο instagram, ο Μπίντερ έγραψε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με 25 χρόνια φυλάκιση γιατί έκανε κάτι που κανείς άλλος δεν θα έκανε.

    Πολίτες από όλο τον κόσμο στη Μυτιλήνη

    Για δεύτερη φορά, σήμερα Τετάρτη τα δικαστήρια της Μυτιλήνης φιλοξένησαν τριψήφιο αριθμό ανθρώπων από πολλά μέρη της γης, την ίδια ώρα που καλά-καλά δεν είχαν κλητευτεί κάποιοι κατηγορούμενοι λόγω «άγνωστης διαμονής», γεγονός που αποδόμησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεδομένου ότι όπως είπαν θα μπορούσαν να εξευρεθούν νωρίτερα από τις Αρχές.

    Όπως μεταδίδει το stonisi, η πρόεδρος στη δίκη των 24 εθελοντών, είχε μελετήσει πολύ καλά την υπόθεση με τα τέσσερα αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018:

    • κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
    • πλαστογραφία μετά χρήσεως
    • παράνομη κατοχή ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία η οποία στη συνέχεια εξέπεσε και
    • παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.

    Για τους συνηγόρους υπεράσπισης που έχουν στα χέρια τους το παραπεμπτικό βούλευμα και το κλητήριο θέσπισμα το κατηγορητήριο είναι ασαφές και αόριστο, ενώ δεν υποδεικνύει τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων συγκεκριμένα, ώστε να μπορέσουν οι κατηγορούμενοι να υπερασπιστούν και να καταρρίψουν τα εν λόγω αδικήματα.

    Τα διεθνή ΜΜΕ  για τη δίκη των 24 εθελοντών

    Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες αξιωματούχοι συνέχισαν τις λεκτικές επιθέσεις κατά των ομάδων υποστήριξης του ασύλου, αναφέρει το γαλλικό μέσο France 24 που φιλοξενεί δηλώσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.  Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, που εξελέγη το 2019, έχει ορκιστεί να καταστήσει τη χώρα «λιγότερο ελκυστική» για τους μετανάστες, συνεχίζει αναφερόμενο στα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη του Έβρου.

    Η δίκη των 24 εθελοντών, μεταξύ των οποίων αρκετοί ξένοι υπήκοοι, εργάζονταν για την καταργηθείσα πλέον ΜΚΟ Emergency Response Centre International – μια ομάδα έρευνας και διάσωσης που δραστηριοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου από το 2016 έως το 2018 – και κατηγορούνται για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για άλλα κακουργήματα. Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την αργή διαδικασία και δήλωσαν ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα, γράφει από την πλευρά της η γερμανική DW.

    Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την υπόθεση εναντίον των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ως φάρσα και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες, αναφέρει από την πλευρά του το Ascossiated Press για την ίδια υπόθεση.

    «Το μόνο που ζητάμε, το μόνο που έχουν ζητήσει οι δικηγόροι μας, είναι να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου, να γίνουν σεβαστοί οι ελληνικοί νόμοι. Θέλουμε το κράτος δικαίου. Και τώρα θα μάθουμε την Παρασκευή αν θα έχουμε το κράτος δικαίου ή το κράτος των ατελειών», φέρεται να δήλωσε στο μέσο ο Μπίντερ.

    Οι Έλληνες αξιωματούχοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, λένε ότι έχουν μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αρνούνται επίσης, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο, τη διενέργεια παράνομων συνοπτικών απελάσεων ανθρώπων που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να τους επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου, μια διαδικασία γνωστή ως pushbacks.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ