Σειρά δράσεων κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου και της υποχρεωτικής υπαγωγής αστικών και εμπορικών υποθέσεων στη Διαμεσολάβηση, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι αποφάσισαν να προβούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας και πανελλαδική αποχή, να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα προκειμένου να θέσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων αλλά και να προχωρήσουν στην ενημέρωση βουλευτών – δικηγόρων. Μάλιστα, οι δικηγόροι προειδοποιούν πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αναφέρει τα εξής:
«1. Εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις και στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής υπαγωγής αστικών και εμπορικών διαφορών στη διαμεσολάβηση.
2. Μείζον είναι το θέμα που δημιουργείται με την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, μετά την αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή, η οποία δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους, ελέγχεται ως προς την συνταγματικότητά της, λαμβανομένης υπόψη και της αναδρομικής ισχύος της. Ο τρόπος δε, που εισήχθη, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της καλής νομοθέτησης και της κοινοβουλευτικής τάξης, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.
3. Το δικηγορικό σώμα έχει, κατ’ επανάληψη, ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, η οποία δεν συνάδει με τον εκούσιo χαρακτήρα της. Η ψήφιση και η άμεση ισχύς του νόμου 4640/2019, πλην του άρθρου 6 και 7 αυτού, δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. 4.Η Συντονιστική Επιτροπή εμμένει στην πάγια θέση της ότι η υποχρέωση κατάθεσης του προβλεπόμενου στην παρ. 2 του άρθρου 3 ενημερωτικού εντύπου δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό και δικονομικό σκοπό και αποτελεί περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση . Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι η σχετική σημερινή υπουργική τροπολογία κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού επιλύει, έστω και πρόσκαιρα, ένα σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου.