18.5 C
Athens
17.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
More

    Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε δράσεις για 2.500 μαθητές για την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (βίντεο)


    Ταυτόχρονες ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

    Στόχος των φετινών εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας αλλά και επαγγελματιών, αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις του Κυβερνοεγκλήματος, οι οποίες σχετίζονται με ανηλίκους καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διάφορες μορφές απάτης.


    Ειδικότερα, χθες Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ψηφιακές προκλήσεις των νέων της σημερινής εποχής», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

    Ο κ. Υπουργός στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφερόμενος στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ανάπτυξη του διαδικτύου, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η χρήση της τεχνολογίας για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ λέγοντας πως, το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου παγκοσμίως, προσφέρει νέες δυνατότητες διερεύνησης των εγκλημάτων, αλλά κυρίως είναι οι τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν δράσεις αποτροπής και πρόληψης.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας, κάθε μορφής. Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο».


    Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθηναν, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, ο  Πατήρ Νικόλαος Βουρλάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, Τάσος Μαρκαριάν, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Μαρίνος Σταγάκης.

    Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ευλαμπία Ρέβη, ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν, ο καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Αύγουστος Τσινάκος, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων Πειραιά, Γεώργιος Πέτρος, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, Μυρσίνη Πυκνή, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων Σπίτι του Παιδιού Αθήνας, Σωτηρία Νίκα καθώς και η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Λίλιαν Μήτρου.

    Επίσης, ομιλητές της εκδήλωσης αποτέλεσαν, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» και του  Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. – Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, Βασιλική Μπούμπα, η Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Γεωργία Πατρωνούδη και εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικών Δομών και Κινητών Μονάδων Δήμου Πειραιά, Ηλέκτρα Ανδραράκη.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαδέκας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, Ταξίαρχος Αριστείδης Λυμπεράτος και ο Αντιδήμαρχος Νίκαιας-  Ρέντη, Μιχάλης Αρβανίτης, ως εκπρόσωπος του Αντιδημάρχου Διοικητικής Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψηφιακής Μετάβασης και Προγραμματισμού.

    Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DTS&S), πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια και Διαδίκτυο», με το κοινό να αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    Επιπρόσθετα, προχθές (06-02-2024), πραγματοποιήθηκαν παράλληλες ενημερώσεις σε διάφορες σχολικές μονάδες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την έναρξη των οποίων, κήρυξαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Παπακώστας καθώς και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Διονύσιος Αναστασόπουλος.

    Συγκεκριμένα, οι σχολικές μονάδες, οι οποίες συμμετείχαν στις εν λόγω ενημερώσεις ήταν:

    • το 11ο ημερήσιο γυμνάσιο Νίκαιας – Γιάννης Ρίτσος,
    • 2ο ημερήσιο γυμνάσιο Καλλίπολης,
    • 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Νίκαιας  “Παναγιώτης Γιαννάκης”,
    • Πρότυπο γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,
    • Ράλλειο γενικό λύκειο θηλέων Πειραιά,
    • 2ο ημερήσιο γενικό λύκειο Κερατσινίου,
    • 15ο ημερήσιο γενικό λύκειο Πειραιά “Νικηφόρος Βρεττάκος”,
    • 3ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Πειραιά,
    • Πρότυπο επαγγελματικό λύκειο Περάματος,
    • 1ο γυμνάσιο Δραπετσώνας,
    • 2ο ημερήσιο γυμνάσιο Κερατσινίου και
    • Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

    Τις ανωτέρω δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Cosmote, Nova, Vodafone, Aegean, Hertz και Bold Ogilvy στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, παρακολούθησαν συνολικά 2.500 μαθητές, 400 εκπαιδευτικοί καθώς και περισσότεροι από 1.000 χρήστες μέσω ζωντανής αναμετάδοσης (live streaming).

    Πιο αναλυτικά, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αφορούσαν:

    • τις προκλήσεις, τους κινδύνους και την αντιμετώπιση διάφορων διαδικτυακών κινδύνων, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή παραπλάνηση, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκδικητική πορνογραφία και η στοχοποίηση θυμάτων,
    • το ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας στις μορφές εγκληματικότητας με εμπλοκή ανηλίκων, καθώς και την
    • ευαισθητοποίηση και τους τρόπους καταγγελίας.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες των ανωτέρω εκδηλώσεων είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα νέα εργαλεία που αναπτύσσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την πρόληψη της εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο.

    Τα εν λόγω εργαλεία αφορούν επιτραπέζια και διαδραστικά παιχνίδια, για μαθητές ηλικίας από 8 έως 18 ετών, κάνοντας χρήση τεχνολογιών εικονικής (Virtual Reality ή VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

    Τα διαδραστικά αυτά παιχνίδια δημιουργήθηκαν κατόπιν συνεργασίας της Διεύθυνσηw Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το Θεσμοθετημένο Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών Κινητών Συσκευών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

    Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

    Τέλος, σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πληθώρα δράσεων, οι οποίες ως στόχο έχουν την ενημέρωση μαθητών και ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου  καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ