19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Δραματικές ώρες στο Σουδάν: Πάνω από 300 οι νεκροί – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

    Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στο Σουδάν, ενώ οι τραυματίες από τις μάχες του στρατού με τους παραστρατιωτικούς της RSF που συνεχίστηκαν για 6η ημέρα ξεπερνούν τους 3.000.

    Η νέα προσπάθεια για εκεχειρία κατέρευσε, ενώ συγκλονίζουν οι Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ για τα όσα βιώνουν καθημερινά. Σχολεία, νοσοκομεία και ναοί γίνονται στόχος στρατιωτικών χτυπημάτων από ξηρά και αέρα. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Όσοι είναι σε θέση να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους προσπαθούν να φύγουν από το επίκεντρο των μαχών. Την ίδια ώρα, το ΓΕΕΘΑ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Κόσμος» σε περίπτωση που οι Έλληνες ζητήσουν την απομάκρυνσή τους.

    «Δεν υπάρχει φαγητό, τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια. Θα προσπαθήσουμε να φύγουμε για το Μαντανί», αναφέρει κάτοικος του Χαρτούμ, σύμφωνα με το Mega.


    «Σήμερα όλοι προσπαθούν να φύγουν. Εχθές υπήρχαν πολλά λεωφορεία που μετέφεραν τον κόσμο σήμερα πλέον δεν υπάρχει κανένα», αναφέρει άλλος κάτοικος της περιοχής. Άγνωστο παραμένει ακόμη το ποιες περιοχές αλλά και κρίσιμες υποδομές ελέγχουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές για αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά και των δύο δυνάμεων.

    Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες

    Σε βίντεο που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο εγκλωβισμένος Έλληνας Νικόλας Λημνιός δείχνει τα θραύσματα από βλήματα που έπεσαν στο σπίτι του. «Είμαστε πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Εκεί γίνονται όλα τα συμβάντα. Σήμερα έχουν φύγει από τις μάχες που κάνουν μεταξύ τους κι έχει πάρει τη θέση της η αεροπορία. Οπότε γίνονται περισσότεροι βομβαρδισμοί», αναφέρει. Οι αεροπορικές επιδρομές στη γειτονιά του δεν σταματούν λεπτό. Έχει βρει καταφύγιο σε αυτή τη σκάλα. «Όταν γίνεται βομβαρδισμός τρέχουμε έχουμε ένα underground,κάτω από μία σκάλα χτιστή, χτισμένη κι εκεί είναι ένα πιο ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούμε να πάμε», λέει ο κ. Λημνιός.


    Οι προμήθειες τελειώνουν. Ακόμη και το νερό στερεύει. Δεκάδες Σουδανοί, όπως φαίνεται στο αποκλειστικό βίντεο του ΣΚΑΪ, προσπαθούν να μαζέψουν νερό από το πηγάδι και γρήγορα να επιστρέψουν σπίτι τους. Η νύχτα γίνεται μέρα. Τροχιοδεικτικά πυρά σκίζουν τον ουρανό πάνω από το Χαρτούμ, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ. Τα χτυπήματα συνεχίζονται και έξω από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες.

    «Ήταν το κάτι άλλο, δεν περιγράφεται, δεν περιγράφεται. Για δύο ώρες περίπου είχαμε μαζευτεί σε μία γωνία και περιμέναμε το τέλος. Φανταστείτε σεισμούς 8 Ρίχτερ. Ευτυχώς η Μητρόπολη είναι παλιό κτίριο, πέτρινο παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και άντεξε, αλλά ό,τι γυάλινο υπήρχε έσπασε. Ο πρώτος όροφος που είναι εκτεθειμένος είναι πάνω από τους τοίχους προστασίας δέχτηκε πυρά, τα τζάμια, τα υαλότουβλα έσπασαν. Έχει γεμίσει βλήματα όλος ο τοίχος και θραύσματα», δηλώνει ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββας.

    Νωρίτερα την Πέμπτη (20/4), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα. «Είπε ότι ετοιμάζουν μία αποστολή προς τα εδώ, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται και το αεροδρόμιο. Πως να έρθει και πως να βγούμε όλοι έξω από εδώ και πως να συγκεντρώσεις όλους τους Έλληνες που είναι σε διαφορετικά σημεία και μάλιστα στο Χαρτούμ που είναι εμπόλεμη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση», αναφέρει ο Μητροπολίτης Η αγωνία κορυφώνεται και για τους 2 Έλληνες τραυματίες, παρόλο που βρέθηκε νοσοκομείο για να μεταφερθούν, αυτό είναι αδύνατον, καθώς είναι στην περιοχή που βομβαρδίζεται.

    10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Τσαντ

    Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). «Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση», αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.

    Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες. Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και «οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας», υπογραμμίζει.

    Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR. Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες. Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.

    Η UNHCR δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν», καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε «περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες». «Είναι επείγουσα ανάγκη η σύγκρουση να σταματήσει ώστε να αποφευχθούν νέες ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού σε δελτίο Τύπου. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να προστατέψουν τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ώστε η καίριας σημασίας βοήθεια να μπορεί να προωθηθεί», πρόσθεσε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ