Μια ακόμη υπόθεση παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΑΔΔΑ) έπειτα από προσφυγή υπαλλήλου του υπουργείου Παιδεία, η οποία απολύθηκε και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, επειδή έκανε «like» σε άρθρα που είχαν δημοσιευθεί από τρίτους στο Facebook.
Τα άρθρα– σύμφωνα με το ΕΔΔΑ – ασκούσαν έντονη πολιτική κριτική για κατασταλτικές πρακτικές από τις αρχές και καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους πολίτες, εξέφραζαν αγανάκτηση για τη δολοφονία προέδρου δικηγορικού συλλόγου, αναφέρονταν σε καταγγελίες για κακοποίηση μαθητών και επέκριναν σεξιστικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στην απόλυση της υπαλλήλου με το σκεπτικό ότι τα «like» σε τέτοια άρθρα μπορούσαν να διαταράξουν εργασιακή ηρεμία και ειρήνη στο χώρο της εργασίας, δεδομένου ότι κάποια από αυτά κατήγγειλαν εκπαιδευτικούς για διάπραξη βιασμών, περιείχαν κατηγορίες εναντίον πολιτικών και κομμάτων. Η υπάλληλος προσέφυγε κατά της απόλυσής της σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες στην Τουρκία εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο. Οι προσφυγές της, ωστόσο απορρίφθηκαν και εν συνεχεία προσέφυγε στο ΕΔΔΑ.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου την δικαίωσε, κρίνοντας ότι τα άρθρα ασκούσαν έντονη πολιτική κριτική σε σημαντικά θέματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ακόμη, το ΕΔΔΑ, όπως αναφέρει echrcaselaw.com έκρινε ότι η ποινή της απόλυσης χωρίς αποζημίωση που επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα ήταν εξαιρετικά αυστηρή, ιδίως ενόψει της αρχαιότητας της και της ηλικίας της. Το δικαστήριο διαπίστωσε ακόμη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ) και υποχρέωσε τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν στην προσφεύγουσα ποσό 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.