Ένας νέος γύρος αυστηρών ελέγχων ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο λιανεμπόριο, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, να προειδοποιεί τους υπευθύνους των σούπερ μάρκετ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος στις τιμές των σχολικών ειδών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ συμφωνήθηκε να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή να μειωθούν σε σχέση με το 2024.
Τόνισε επίσης πως «όπως πέρυσι τον Οκτώβριο, ύστερα από αυστηρούς ελέγχους και δική μου απαίτηση υποχρεώθηκαν να κάνουν εθελοντική μείωση σε 750 κωδικούς και πετύχαμε αρνητικό πληθωρισμό σε τρόφιμα και βασικά αγαθά για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, το ίδιο ζήτησα να πράξουν και φέτος. Αναμένω την άμεση ανταπόκρισή τους».
Επιπλέον, σημείωσε: «Εξετάζουμε να παραταθεί και μετά τον Οκτώβριο το μέτρο για το πάγωμα προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί».
Εφαρμογή και νέα ομάδα ελέγχου στο λιανεμπόριο
Σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση της νέας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, με την ενίσχυση 300 ελεγκτών και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Παράλληλα, παρουσίασε τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να στέλνει μια φωτογραφία και να υποβάλλει την καταγγελία του απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι θα γίνει εκ νέου επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να παραταθεί και μετά το τέλος Οκτωβρίου η ισχύς του μέτρου για το πάγωμα των προσφορών στα προϊόντα που έχουν υποστεί ανατιμήσεις.