Απίστευτοι διάλογοι και ερωτήσεις για… οριεντάλ χορεύτριες, γεύματα σε ταβέρνες και γραβάτες, έλαβαν χώρα σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου συνεχίζεται η δίκη του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Κατά τη σημερινή διαδικασία συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η εξέταση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς πριν την κ. Τουλουπάκη.
Η μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου αλλά και από τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος θέλοντας να αντικρούσει τα όσα επιβαρυντικά κατάθεσε για εκείνον η κ. Ράικου, άρχισε να την ρωτά για τον αν τον αποκαλούσε «Δημήτρη», αν του είχε κάνει δώρο γραβάτες, αν πήγαινε μαζί του σε ταβέρνες και αν είχαν παρευρεθεί σε βάπτιση όπου υπήρχε και μια …χορεύτρια οριεντάλ!
Ενδεικτικά, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει εισαγγελέας πριν ασχοληθεί με την πολιτική, υπέβαλλε στην κ. Ράικου τις εξής ερωτήσεις:
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελένη. Είναι σύνηθες φαινόμενο με δέκα χρόνια διαφορά, αν δεν είχαμε καλές σχέσεις; Ξέρετε άλλο εισαγγελέα να με αποκαλεί Δημήτρη;
- Ε. Ράικου: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο. Και με τον κ. Αθανασίου, Παναγιώτη και Ελένη αποκαλούμαστε.
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Η Τουλουπακη με αποκαλεί ακόμα κύριο εισαγγελέα πάντως. Έχετε έρθει στο σπίτι μου με το σύζυγο σας;
- Ε. Ράικου: Ναι και έχει έρθει ο κατηγορούμενος σπίτι μου και με άλλους συναδέλφους. Έχω πει ότι έχουμε συναντηθεί εκτός γραφείου 2-3 φορές.
Οι ερωτήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου προς τη μάρτυρα και άλλοτε συνάδελφό του συνεχίστηκαν, με τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό να ρωτά αυτή τη φορά την κ. Ράικου για το εάν έχουν επισκεφθεί μαζί διάφορες ταβέρνες της Αττικής και ακόμη αν έχουν βρεθεί μαζί σε βάπτιση όπου είχε εμφανιστεί – όπως είπε – και …χορεύτρια οριεντάλ!
Οι ερωτήσεις αυτές του κατηγορούμενου, στις οποίες η μάρτυρας απάντησε αρνητικά, προκάλεσαν γέλια μέσα στη δικαστική αίθουσα.
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με λέγατε;
- Ε.Ράικου: Όχι.
- Δ. Παπαγγελοπουλος: Υπουργάκο με λέγατε;
- Ράικου: Ποτέ. Μόνο Ρασπούτιν σας έλεγα.
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Σε εμένα το έχετε πει προσωπικά;
- Ε. Ράικου: Σε όλους το έλεγα.
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Δώρα μου φέρνατε από ταξίδια;
- Ε. Ράικου: Όχι.
- Δ. Παπαγγελόπουλος: Την γραβάτα τη βλέπετε; Επίτηδες την έβαλα!
- Ε. Ράικου: Εγώ σας έφερα γραβάτα; Ντροπή!
Στη μάρτυρα υποβλήθηκαν ερωτήσεις και από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, για τον αν η ίδια ήθελε να ανανεωθεί η θητεία της στην εισαγγελία Διαφθοράς και για το λόγο αυτό συνομιλούσε με τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
«Δεν ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό που είπα ήταν πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος υπουργός, ίσως σκεφτόμουν να καθίσω. Αλλά δεν ήθελα ανανέωση γενικά» είπε η κ. Ράικου απαντώντας σε κάποιες από τις ερωτήσεις αυτές.
- Πρόεδρος: Μήπως διαβλέψατε ότι θα προέκυπτε ευθύνη υπουργού στην υπόθεση και δεν θα μπορούσατε να μη το στείλετε επειδή καραδοκούσε ο Παπαγγελόπουλος;
- Ε. Ράικου: Έχουμε στείλει τόσες στη Βουλή. Δεν μπορώ να ξέρω για την υπόθεση αυτή. Η πορεία μου έχει δείξει…
- Πρόεδρος: Ξέρουμε την πορεία σας, μη πηγαίνουμε σε αυτά.
- Μάρτυρας: Έχω στείλει σωρεία δικογραφιών στη Βουλή.
- Πρόεδρος: Εξηγήστε μας, με ποια νοητική διαδικασία, η φράση που σας είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος «έχεις και παραέχεις» ερμηνεύθηκε ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;
- Ε. Ράικου. Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτηση μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.
- Πρόεδρος. Μας λέτε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική στο έργο σας. Μόνον αυτός είχε το χαβά του.
- Ε. Ράικου: Σας το είπα. Είχε δική του ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος. Εκείνο που ήθελε ήταν να πάει ο φάκελος στη Βουλή «εδώ και τώρα».
- Υπεράσπιση: Πέραν του διαλόγου που λέτε ότι σας ζήτησε επιτακτικά να στείλετε το φάκελο στη Βουλή κάτι άλλο σας είπε;
- E. Ράικου. Ρωτούσε για υποθέσεις. Έλεγε «τι γίνεται με αυτόν, είναι λαμόγιο να τον αφήσετε;» Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ότι ήθελε. Αλλιώς έστηνε δημοσιεύματα.