32.4 C
Athens
31.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
More

  Ειδικό Δικαστήριο: «Η Ράικου δεν μου έκανε ποτέ παράπονα για τον Παπαγγελόπουλο, δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της», κατάθεσε η Ξένη Δημητρίου


  «Πως να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;», είπε σήμερα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη.

  Η κ. Δημητρίου, η οποία υπήρξε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από 1η Ιουλίου του 2016 μέχρι και 30 Ιουνίου 2019 και έδωσε την εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, με την παραπάνω επισήμανση απάντησε στις αιτιάσεις περί άσκησης πιέσεων στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ώστε να κατασκευάσει στοιχεία σχετικά με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

  Μάλιστα, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι είχε αιφνιδιαστεί με την παραίτηση της κ. Ράικου, καθώς όπως είπε, ποτέ δεν της είχε εκφράσει κάποιο παράπονο για παρεμβάσεις ούτε όμως και της είχε αναφέρει τίποτα για τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.


  «Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της. Θα σας φανεί παράξενο ότι δεν έχω πάει ούτε μία φορά από το γραφείο του, ούτε για καλημέρα και είχα πάει πάρα πολλές φορές στο υπουργείο για διάφορα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

  Αρχίζοντας την κατάθεσή της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Novartis που της είχε διαβιβάσει μέσα Δεκεμβρίου του 2016, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και εκείνη με τη σειρά τα διαβίβασε προς έρευνα προς Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής τότε την κ. Ράικου.


  Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε: «Από το πρώτο δημοσίευμα στις 5 Δεκεμβρίου 2016, υπάρχει αναφορά σε ανθρώπους που κατείχαν κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Ράικου. Σχεδόν αμέσως η κυρία Ράικου, στις 19 Δεκεμβρίου, είχε συντάξει το αίτημα δικαστικής συνδρομής, μέσα σε τρεις ημέρες. Με αυτό το αίτημα ζητούσε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Εκείνη τη στιγμή, εκτός από δημοσιεύματα δεν υπήρχε κάτι άλλο.

  Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν αίτημα δικαστικής συνδρομής και αυτό ήταν πολύ σωστό». Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια το αίτημα ήταν αόριστο και «ίσως βιαστικό» καθώς δεν είχε δουλευτεί η υπόθεση για να ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο.

  Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε: «Από πρώτη στιγμή σε όλα τα δημοσιεύματα γίνονταν νύξη για πολιτικά πρόσωπα.

  Ήταν πάρα πολλά τα δημοσιεύματα, εγώ της έστειλα κάποια ενδεικτικά… Όταν βοά ο Τύπος για πολιτικά πρόσωπα, έχουν αναφερθεί Πρωθυπουργοί, έχει γραφτεί το όνομα Σαμαρά, μπορεί δικαιολογημένα να την πήρε τηλέφωνο και να της είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος «έχεις πολιτικά πρόσωπα»;».

  Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν κάποια έγγραφα FBI που τους είχαν δεσμεύσει να μην χρησιμοποιηθούν ως πηγές;

  Μάρτυρας: Το έχω ακούσει από τον Τύπο. Εγώ αυτά τα έγγραφα δεν τα πήρα ποτέ. Δεν επηρέαζα κανέναν. Δεν με ενδιέφερε εάν αφορούσε υψηλά ή χαμηλά ιστάμενο.

  Πρόεδρος: Είχε η κ. Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

  Μάρτυρας: Βεβαίως.

  Πρόεδρος: Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;

  Μάρτυρας: Ποτέ.

  Πρόεδρος: Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;

  Μάρτυρας Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή. Εγώ το διάβασα από τα δημοσιεύματα.

  Μάλιστα, αναφερόμενη στη δική της εμπειρία από επισκέψεις πολιτικών στο γραφείο της ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κ. Δημητρίου τόνισε: «Από το γραφείο μου ήρθαν πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και για δικές τους υποθέσεις και για υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος.

  Μάλιστα πολλές φορές είχα κάνει το αίτημα τους δεκτό και είχα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση. Και για προσωπικά τους ζητήματα είχαν έρθει, για να ζητήσουν ενημέρωση και επίσπευση. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό».

  Πρόεδρος: Στη Βουλή καταθέτει η κ. Ράικου πως ότι της είπε να κατασκευάσει στοιχεία…

  Μάρτυρας: Πως να γίνει αυτό; Αυτό είμαι αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό. Η κ. Ράικου ήταν επικεφαλής, οι επίκουροι χειρίζονταν την υπόθεση.

  Πως να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;

  Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για την παραίτηση της κ. Ράικου η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι πως είχε αιφνιδιαστεί όταν την πληροφορήθηκε. «Είχαμε συναντηθεί πριν δύο ημέρες και είχαμε συζητήσει για υπόθεση της Novartis. Δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

  Πρόεδρος: Τι καταλαβαίνετε;

  Μάρτυρας: Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μου έχει μιλήσει. …

  Πρόεδρος: Πήγε το μυαλό σας στον Παπαγγελόπουλο;

  Μάρτυρας: Ούτε στο ελάχιστο. Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή. Και οι επίκουροι ήταν ικανοί. Πολύ καλά παιδιά.

  Πρόεδρος: Ποιος θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο;

  Μάρτυρας: Κανένας. Μόνη της οδηγήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να την πάρω να την ρωτήσω. Εκείνη έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο και μου εξηγήσει. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία.

  Νωρίτερα, την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο είχε ολοκληρώσει ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση τόσο κατά της κ. Ράικου όσο και κατά και της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη.

  Ακόμη, ο συγκεκριμένος μάρτυρας ο οποίος υπήρξε και κατηγορούμενος στην υπόθεση αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα, επέμεινε πως δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν ήταν εκείνος που του διοχέτευσε έγγραφα που αφορούσαν την κυρία Ράικου και την κυρία Τσατάνη.

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ