14.5 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ειδικό Δικαστήριο: Την πλήρη απαλλαγή του Nίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας – Τα «βοσκοτόπια» κατέρριψαν το κατηγορητήριο

    Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, Όλγα Σμυρλή, δεν εντόπισε κανένα στοιχείο ενοχής για τον Νίκο Παππά και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος την οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός.

    Πιο συγκεκριμένα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή, η οποία ξεκίνησε να αγορεύει στο Ειδικό Δικαστήριο επί της ενοχής ή μη του υπουργού Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ και του συγκατηγορούμενού του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα δεν εντόπισε κανένα στοιχείο ενοχής για τον Νίκο Παππά.

    «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να συνδέει το Ν. Παππα με την CCC και το οποίο να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο για τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού», είπε η κ. Σμυρλή για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της αγόρευσής της πως το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιού του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που «καταρρίπτει το κατηγορητήριο» σε βάρος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Επικρατείας.


    Σύμφωνα ακόμη με την εισαγγελέα: «Ο  Νίκος Παππάς δεν όφειλε να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Άλλωστε το γεγονός, ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο. Εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά».

    Ακόμη, αναπτύσσοντας την πρότασή της, η κυρία Σμυρλή ανέφερε: «Καμία επέμβαση δεν σημειώθηκε από την πλευρά του κ. Παππά υπέρ κάποιας εταιρείας… Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.


    Η εταιρεία Καλογρίτσα είχε ίση μεταχείριση με τις άλλες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Μετά το πέρας του διαγωνισμού και πριν την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών διενεργήθηκε πρόσθετος έλεγχος στην εταιρεία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας»… Η κατηγορία που αποδόθηκε στον κ. Παππά είναι με βάση την μήνυση του κ. Καλογρίτσα».

    Ωστόσο, όπως τόνισε η εισαγγελέας δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία όλα όσα είπε ο επιχειρηματίας και κατηγορούμενος αλλά και όσα προέρχονται από τα λεγόμενά του.

    Αθώωση Νίκου Παππά και Καλογρίτσα προτείνει η εισαγγελέας

    Την απαλλαγή του Νίκου Παππά αλλά και του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίστα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (ο πρώτος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος και δεύτερος για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος) πρότεινε πριν από λίγο η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Όλγα Σμυρλή ολοκληρώνοντας την αγόρευση της.

    «Ο κ. Παππάς λειτούργησε ως αρμόδιος υπουργός και δεν τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος επομένως ούτε ο κ. Καλογρίτσας το αδίκημα της συνέργειας στο αδίκημα αυτό. Προτείνω την απαλλαγή τους», είπε η εισαγγελέας και λίγο πριν είχε στρέψει τα «πυρά» της στον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη γραμματέα του Ευθαλία Διαμαντή, η οποία είχε καταθέσει στο δικαστήριο και είχε μιλήσει για «φακέλους με χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα».

    Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της:

    «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας (σ.σ. εννοεί τις αναφορές της μάρτυρα για χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ). Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».

    Συνεχίζοντας η κ. Σμυρλή, επανέλαβε ότι από όλη την αποδεικτική διαδικασία και τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Παππά. Από όλα όσα αναφέρθηκαν προκύπτει ότι ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο άβολος μπροστινός του Παππά για τη δημιουργία ενός σταθμού φιλικού προς το τότε κυβερνών κόμμα.

    Όπως προέκυψε ο  Καλογρίτσας είχε όνειρο να αποκτήσει ΜΜΕ να γίνει νέος Μπόμπολας, όπως αναφέρθηκε. Έκανε ένα μεγάλο αγώνα για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας», πήρε δάνεια. Για τον αγώνα αυτό έχουν καταθέσει τα στελέχη της τράπεζας Attica Bank. Αυτό δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του ότι εκείνος θα έδινε μόνο «το κρυστάλλινο όνομά του».

    Ακόμη, η εισαγγελέας σημείωσε: «Δεν προέκυψε ότι ο Καλογρίτσας είχε αφοσίωση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε. Στο γραφείο του τον επισκέπτονταν και άλλα πρόσωπα. Είχε συνεργασία, όπως αναφέρθηκε και με τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατόπιν έγινε στέλεχος σε άλλο κόμμα. Ανέφερε τα περί εμπλοκής Παππά όταν ανέκυψαν οι δυσκολίες σε βάρος του με τα 3 εκατ. ευρώ της εταιρείας CCC. Αλλά μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι δεν αποκτήθηκε τηλεοπτική άδεια, διότι τηρήθηκε αυστηρά η διαδικασία σύμφωνα με το νόμο και δεν ευνοήθηκε ο Καλογρίτσας. «Δεν παραβίασε κάποιο καθήκον ο κ. Παππάς. Ο κατηγορούμενος Καλογρίτσας προσπαθεί να μη χάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Με κάθε τρόπο. Ακόμη και με το να είναι κατηγορούμενος σε αυτό το δικαστήριο».

    Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς τόνισε νωρίτερα ότι η «υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Συνήγορος Παππάς: «Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του»

    Σε δήλωσή του ο κ. Θεόδωρος Μαντάς εκ των συνηγόρων του Ν. Παππάς ανέφερε:

    «Με μια εξαιρετική κατά περιεχόμενο, αθωωτική πρόταση, οι εισαγγελείς του Ειδικού Δικαστηρίου αποδήμησαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατεδάφισαν το αφήγημα όσων μεθόδευσαν την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά». Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος του κ.  Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ανέφερε:

    «Η πρόταση των δυο εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».

    Τα sms

    Αναφερόμενη μάλιστα στα sms Παππά – Καλογρίτσα τα οποία προσκόμισε στη δίκη η πλευρά του τελευταίου, μέσω της γραμματέας κ. Διαμαντή, η εισαγγελέας ανέφερε πως αυτά δεν προέρχονται από λίστα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και δεν έχουν τα εχέγγυα αληθοφάνειας.

    «Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο» είπε η εισαγγελέας προκαλώντας την απάντηση της προέδρου: «Συγνώμη που σας διακόπτω κυρία εισαγγελέα αλλά το Δικαστήριο αυτό έκρινε τα έγγραφα αυτά ως νόμιμα». «Εγώ στα 40 χρόνια πάντως δεν έχω δει sms να προσκομίζονται με αυτό τον τρόπο», ανταπάντησε η εισαγγελέας.

    Η υπόθεση

    Υπενθυμίζεται ότι -όπως έχει καταγγείλει ο Χρήστος Καλογρίτσας- ο διαγωνισμός του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν στημένος. Και αυτό καθώς, η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα, την οποία είχε υπογράψει ήταν εικονική και σύμφωνα με τον κ. Καλογρίτσα, καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η εταιρεία του.

    Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στον Νίκο Παππά, αναφέροντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις.

    Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν μετά τις παραπάνω καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα  συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

    Καταθέτοντας μάλιστα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από την CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Από την πλευρά του, ο Ν. Παππάς αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ακόμη, έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

    Δήλωση Γιάννη Μαντζουράνη

    Με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ