19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ειρηνοδικείο: «Πράσινο φως» για αλλαγή φύλου και ονόματος 23χρονου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης


    Το «πράσινο φως» ώστε να αλλάξει το όνομα και το φύλο στη ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός 23χρονου άνδρα, άναψε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του νεαρού. Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε έκρινε επιβεβλημένη για λόγους που ανάγονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του 23χρονου, την αναγραφή γυναικείου φύλου και την απόδοση στο θηλυκό γένος του κυρίου ονόματος και του επωνύμου του νεαρού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του.
    Στην σχετική αίτησή του προς το δικαστήριο, ο 23χρονος ζητούσε την αλλαγή του ονόματός του και του φύλου του, προκειμένου, όπως ανέφερε, το φύλο που θα αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γέννησής του να αντιστοιχεί στην αίσθηση που ο ίδιος έχει για το σώμα του και την εξωτερική του εικόνα. Μια εικόνα που είναι γυναικεία και που ο νεαρός διατηρεί για τον εαυτό του από την παιδική του ηλικία.
    Σύμφωνα με την απόφαση, ο αιτών από πολύ νωρίς «παρουσίασε συμπτώματα διεμφυλικής διαταραχής (άρρενος προς θήλυ)». Δηλαδή, «ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο ο ίδιος βιώνει το φύλο του δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννηση του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, με συνέπεια να βιώνει “δυσφορία γένους”».
    Συγκεκριμένα, ο 23χρονος από πολύ μικρή ηλικία, αντιλαμβάνονταν το φύλο του με τρόπο που «δεν αντιστοιχούσε στα βιολογικά χαρακτηριστικά του» ενώ οι επιλογές του «ως προς την ένδυση, την υπόδηση, την επιλογή παιχνιδιών και φίλων κ.λπ.» αλλά και «η προσωπική αίσθηση του σώματος του προσιδίαζε, κατά σαφή και πρόδηλο τρόπο, σε θήλυ πρόσωπο». Κάτι που, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «είχε καταστεί αντιληπτό στους οικείους του και στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον».
    Στο πλαίσιο αυτό, όπως βεβαίωσε και ο αρμόδιος ιατρός το δικαστήριο, ο νεαρός υποβάλλεται, ήδη σε ορμονική αγωγή για την απόκτηση δευτερογενών γυναικείων χαρακτηριστικών (μείωση τριχοφυΐας, αλλαγή τόνου φωνής, ανακατανομή λίπους και μυϊκής μάζας).
    «Συνολικά, η κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου του προσιδιάζει σε θήλυ άτομο, ζει δε, εντασσόμενος στον κοινωνικό του περίγυρο κατά το ρόλο του επιθυμητού θήλεος φύλου..», επισημαίνει στην απόφαση του το Ειρηνοδικείο και προσθέτει: «Αντίθετα, η καταχώρηση του στα διάφορα δημόσια έγγραφα (λ.χ. αστυνομική ταυτότητα, ληξιαρχική πράξη γέννησης), ως άρρεν («αγόρι»), με το όνομα προκαλεί δυσχέρειες ως προς την ταυτοποίηση του και σύγχυση ως προς τα προσωπικά στοιχεία του, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και κατά συνέπεια, προκαλεί σοβαρή βλάβη των εννόμων συμφερόντων του, με δυσμενείς επιπτώσεις στις εν γένει συναλλαγές του, ενώ θίγει και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του…».
    Υπό τα δεδομένα αυτά, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε «να αποδοθεί στον αιτούντα το γυναικείο φύλο, ως «θήλυ» ή «κορίτσι», ενώ το κύριο όνομα του, καθώς και το επώνυμο του θα πρέπει να αποδοθούν στο θηλυκό γένος ..».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ