20.5 C
Athens
17.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: «Να απαλλαγούν Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλος»


    Απαλλακτική είναι η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, αγορεύοντας σήμερα στη δίκη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, η κ. Τουλουπάκη δικάζεται για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και ο κ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.


    Τώρα, στην αγόρευσή της για τη συγκεκριμένη κατηγορία η εισαγγελέας είπε: «Αρμόδια για άσκηση δίωξης σε υπουργούς είναι η Βουλή, δεν συντρέχουν κατά συνέπεια τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας. Δεν περιγράφεται ότι παρέλειψε κάποια δίωξη, αλλά ότι παρέλειψε να διαβιβάσει αμελλητί το φάκελο της δικογραφίας. Έτσι όπως αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά, αφού δε συνιστά κατάχρηση εξουσίας, ερευνάται το εάν υπάρχει άλλο αδίκημα».

    Όπως ανέφερε η κ Σμυρλή θα μπορούσε να ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά κατά την ίδια, ούτε αυτό στοιχειοθετείται, αφού από το νόμο απαιτείται μια επεξεργασία της οποίας καταγγελίας – αναφοράς πριν αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ανέφερε: «Για να ελεγχθεί η παράλειψη της ενέργειας της διαβίβασης έπρεπε να ελεγχθεί αν καταγγέλλονταν αδικήματα σε βάρος του υπουργού. Δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία για τις αναφορές αυτές, αλλά είχαν συσχετισθεί με τη δικογραφία της Novartis. Μάλιστα, οι δυο αναφορές κατατέθηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελέας διαφθοράς ήταν η Ελένη Ράικου, τις είχαν χειριστεί δε οι επίκουροι εισαγγελείς της και τις συσχέτισαν με τη Novartis. Η τρίτη αναφορά που κατατέθηκε επί Τουλουπακη, ο αντίστοιχος επίκουρος εισαγγελέας την συσχέτισε με τη Novartis. Με τις αναφορές αυτές δεν γινόταν αναφορά σε όνομα συγκεκριμένου υπουργού, ούτε καταγγελλόταν συγκεκριμένο αδίκημα. Οι Λοβερδος και Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν ότι σκοπός τους ήταν να εισφέρουν στοιχεία για την υπόθεση Novartis, αλλά άφησαν το θέμα της τύχης των αναφορών αυτών. Δεν προέκυπτε σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένη πράξη, ούτε ρητή αναφορά του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή».

    Ακολούθως η κ. Σμυρλή αναφέρθηκε στη φιλική σχέση μεταξύ της Ελένης Ράικου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου υποστήριξε ότι για την καταγγελλόμενη από την ίδια υπόδειξη Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη Novartis, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου. Στη δήλωση παραίτησής της δεν κατονομάζει τον κατηγορούμενο (τον Παγγελόπουλο), αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Σε καμία περίπτωση η επιστολή δεν παρέπεμπε στον κατηγορουμένου Παπαγγελόπουλο. Με την ενέργεια της κ. Ράικου εξεπλάγην και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τον οποίο είχε επισκεφθεί μια ημέρα νωρίτερα χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε. Το μυστήριο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Ράικου βρίσκεται στην έρευνα για τα εμβάσματα που έφευγαν από τη Novartis προς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο συζυγος της, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος τον οποίο γνωρίζει μόνο η ίδια η κ. Ράικου».


    Δηλώσεις

    Σε δήλωσή του ο εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη Γ. Μαντζουράνης ανέφερε: «Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη.

    Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

    Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

    Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος της κ. Τουλουπάκη Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ανέφερε: «Η πλήρως εμπεριστατωμένη και ειδικά αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου κατέδειξε ότι η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη άσκησε τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον όρκο της και πλέον φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η δίωξη της ήταν μια πράξη αντεκδίκησης ισχυρών πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, με τα οποία ως έντιμη και υπεύθυνη Εισαγγελέας δεν δίστασε να τα βάλει».

    Τέλος, ο επίσης συνήγορος της κατηγορουμένης Βασίλης Χειρδάρης σημείωσε: «Η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ