10.7 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρξε ιατρικό λάθος με την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα» – Συνεχίζει από τις 10 το πρωί την αγόρευσή της

    Καρέ – καρέ η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου συνεχίζει να αναλύει όλα τα στοιχεία που ανέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία και στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και επικαλούμενη πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών αλλά και στοιχεία από την απολογία της κατηγορούμενης μητέρας ανέκρουσε κάθε ισχυρισμό της περί λάθους και αμέλειας των γιατρών που ενεπλάκησαν στις νοσηλείες της κόρης της, Τζωρτζίνας.

    Η εισαγγελέας με την πρότασή της απέκλεισε το ενδεχόμενο το κοριτσάκι να πέθανε από χορήγηση κεταμίνης από τους γιατρούς και είπε για την συμπεριφορά της κατηγορούμενης μητέρας του στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» πως την ώρα που η κόρη της είχε υποστεί το τελευταίο και μοιραίο επεισόδιο εκείνη πήγαινε αργά προς το θάλαμο των νοσηλευτών και έδειχνε σαν να ψάχνει κάτι: «Η κ. κατηγορούμενη βγήκε προς το διάδρομο και η νοσηλεύτρια κ. Καβαδία είπε πως έμοιαζε σαν να ψάχνει κάτι. Η κ. Καβαδία την ρώτησε αν το παιδί έκανε επεισόδιο και εκείνη απάντησε καταφατικά με νεύμα» είπε η εισαγγελέας για την Ρούλα Πισπιρίγκου και προσέθεσε:  «Η κ. Καβαδία την ρώτησε. Εκείνη δεν μίλησε. Απάντησε με ένα καταφατικό νεύμα και ενώ το παιδί της ήταν σε αυτή την κατάσταση στο θάλαμο του. Την αναζωογόνηση, την οποία είχε ξεκινήσει η κ. Κουρούση, ανέλαβε μετά η ΜΕΘ και ο κ. Τζιούβας. Το παιδί δεν είχε σφυγμό, ούτε αναπνοή. Η κ. Θεοτοκάτου που έκανε τη διασωλήνωση είπε πως το παιδί είχε πολλές εκκρίσεις. Της χορήγησαν τρεις δόσεις αδρεναλίνης αλλά δεν ανταποκρίνονταν. (…) Στο παιδί δόθηκαν οκτώ δόσεις αδρεναλίνης και ροκουρόνιο για μυοχάλαση. Ανακοινώθηκε ο θάνατος της Τζωρτζίνας στη κατηγορουμένη και αφού η αιτία ήταν αιφνίδιος θάνατος έγινε ιατροδικαστική εξέταση».

    Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της υπεράσπισης για τον ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη, ο οποίος είχε κάνει τη νεκροψία – νεκροτομή στο παιδί. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα του ιατροδικαστή να χαρακτηρίσει ένα θάνατο ανθρωποκτονία. Αυτό είναι νομικός όρος. Δεν έχει την υποχρέωση ο ιατροδικαστής να χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία έναν αιφνίδιο θάνατο όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια. Για αυτό έγραψε ως αιτία θανάτου τη δηλητηρίαση. Κακώς αποδόθηκε για αυτό μορφή στον ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη», είπε η εισαγγελέας.


    Λίγο νωρίτερα κατά την αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στα ανεξήγητα επεισόδια του κοριτσιού, στη στάση της μητέρας της στα νοσοκομείο αλλά και στην υπερασπιστική της γραμμή σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης της ήθελε να μεταμοσχεύσει τα όργανα της Τζωρτζίνας.

    «Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί. Τα εμφάνιζε όταν το παιδί κατέβαινε από την ΜΕΘ στη Παιδιατρική κλινική. Όταν πήγαινε στη ΜΕΘ του Ρίου το μόνο που άλλαζε ήταν ο χώρος και η μη παρουσία της μητέρας του» τόνισε η εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της αγόρευσής της αναφέρθηκε στο περιβόητο βίντεο που η κατηγορούμενη είχε τραβήξει με την κόρη της να εκδηλώνει επεισόδιο. «Σε βίντεο της κ. κατηγορούμενης με το παιδί σε επεισόδιο είδαμε πως μισή ώρα πριν αυτό ξεκινήσει το παιδί κάνει βραδυκαρδία και η κ. κατηγορούμενη δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Κάτι έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή στο παιδί και η κ. κατηγορούμενη δεν αναφέρει τίποτα. Μήπως η κ. κατηγορουμένη επέλεγε ποιες βραδυκαρδίες θα αναδείξει;» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σπυριδωνίδου και αναφερόμενη στον υπερασπιστικό ισχυρισμό της κατηγορούμενης περί μεταμοσχεύσεων οργάνων από τον κ. Ηλιάδη σημείωσε: «Απορώ πως το επέτρεψε αυτό η κ. κατηγορούμενη. Αν είχε στοιχεία να τον κατηγορήσει αλλά αυτό; Ο κ. Ηλιάδης το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει ήταν ο εγκέφαλος του παιδιού της. Αυτός ο γιατρός ήταν αυτός που συζητούσε για μεταμόσχευση οργάνων του; Είναι αστείο και να λέγεται όταν δεν έχουμε εγκεφαλικό θάνατο».


    Για την εισαγγελέα μάλιστα η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ιδιαίτερη… άνεση με φάρμακα και ιατρικούς όρους. «Αναζητούσε στο Διαδίκτυο συγκεκριμένα φάρμακα και ορολογίες, όχι όμως το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας. Είχε εξοικείωση με τα ιατρικά και αυτή η εντύπωση υπήρχε και στο περιβάλλον της. Σε νοσοκόμα είχε πει πως διέθετε γνώσεις νοσηλευτικής», σημείωσε η εισαγγελέας και λίγο αργότερα τόνισε πως τα ανεξήγητα επεισόδια που εμφάνιζε το κοριτσάκι είχαν υποψιάσει τους γιατρούς ότι του τα προκαλούσε η μητέρα του. «Όταν η κ. κατηγορούμενη ήταν παρούσα ήταν συχνή η εμφάνιση των επεισοδίων και αναίτια» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός και επικαλούμενη την κατάθεσή που είχε δώσει στο ακροατήριο ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στα όσα είχε προσάψει η κατηγορούμενη στον συγκεκριμένο γιατρό. Η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Ηλιαδης κατέθεσε ότι δεν είχε πεισθεί από την ηπατική ανεπάρκεια της Μαλενας, γιατί τα παιδιά με αυτή την ασθένεια έχουν άλλη πορεία νόσου. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε στο μυαλό του το σύνδρομο Μινχάουζεν. Το έψαξε ο κ. Ηλιαδης, δεν επετεύχθη να βγάλει συμπέρασμα. Ήρθε σε επικοινωνία και με την ιατροδικαστή κ. Τσιώλα. Ούτε από εκεί κατάφερε να βγάλει κάτι, οπότε αρκέστηκε στο να έχει μια καλή επικοινωνία με τη μητέρα. Κομβική ημέρα ήταν εκείνη της αποσωλήνωσης. Γιατί οι γιατροί δε γνώριζαν πως το παιδί θα αντιδρούσε. Έγινε έντονη μομφή στο πρόσωπο του κ. Ηλιαδη γιατί δεν είπε στους γονείς ότι το παιδί θα ήταν εγκεφαλοπαθητικο. Πώς θα το έλεγε αυτό χωρίς το παιδί ακόμη να έχει αποσωληνωθεί για να υποβληθεί σε μαγνητική;».

    «Η καρδιά της οχυρώθηκε στο Ωνάσειο»

    Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία του κοριτσιού στο Ωνάσειο η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι εκεί του έγινε πλήρης γονιδιακός έλεγχος και μπήκε ο απινιδωτής. «Η Τζωρτζίνα έφυγε με τη καρδιά της οχυρωμένη από το Ωνάσειο. Ήταν μια πλήρως λειτουργική και μελετημένη καρδιά. Οι γιατροί δεν πήγαν στα τυφλά. Από την τοποθέτηση του απινιδωτή και μετά η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους γιατρούς» είπε.

    «Πόση ψύχραιμη ήταν»

    Όπως είναι γνωστό το κοριτσάκι μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή επέστρεψε στη ΜΕΘ του Ρίου και τότε η Ρούλα Πισπιρίγκου εκπαιδεύτηκε για το πώς θα δίνει φάρμακα και τροφή στο παιδί μέσω γαστροστομίας.

    «Στις 16.7.2021 το παιδί πήρε εξιτήριο με την οδηγία να επανέλθει για μαγνητική εγκεφάλου. Γιατροί και νοσηλευτές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν αυτό το παιδί. Η κατηγορούμενη δεν είχε εκδηλώσει ποτέ παράπονα στους γιατρούς του νοσοκομείου. Μάλιστα οι νοσηλεύτριες είχαν ανησυχήσει με τη στάση της. Πόσο ψύχραιμη ήταν. Το παιδί της ήταν μεταξύ ζωής και θανάτου» ανέφερε η εισαγγελέας για να προσθέσει: «Έμεινε ευχαριστημένη από τον κ. Ηλιάδη και του έκανε δώρο. Κάθε φορά που χρειάζονταν κάτι τον καλούσε. Αυτόν εμπιστεύονταν. Όμως είχε προκύψει και ένα ζήτημα μαζί του. Μας είπε ότι τον είχε ακούσει να λέει στην ιατροδικαστή κ. Τσιώλα ότι είχε υποψίες για εκείνη. Παρ’ όλα αυτά δεν θύμωσε, δεν σταμάτησε να τον εμπιστεύετα. Όλα αυτά τα περί αγανάκτησης και μεταμόσχευσης οργάνων η κυρία κατηγορουμένη πότε θυμήθηκε να μας τα πει; Και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι για να υπάρξει κουβέντα για μεταμόσχευση θα πρέπει να έχουμε εγκεφαλικό θάνατο. Ο κ. Ηλιάδης το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει ήταν ο εγκέφαλος της Τζωρτζίνας».

    Η επιστροφή στο σπίτι και τα μηνύματα

    Από την αγόρευσή της εισαγγελέα δεν έλειψαν, όμως, και οι αναφορές στα μηνύματα της Ρούλας Πισπιρίγκου προς τον Μάνο Δασκαλάκη. Πρόκειται για μηνύματα που εμπεριέχονται στη δικογραφία και «στηρίζουν» το κίνητρο που έχει αποδοθεί στην 35χρονη μητέρα, ήτοι την εμμονή της με εν διαστάσει σήμερα σύζυγό της.  «Στο σπίτι το παιδί, μας είπε η κατηγορούμενη, πως είχε αντίληψη, καταλάβαινε τους γονείς της, αναγνωρίζει αριθμούς και χρώματα. Στον ύπνο της έλεγε «ξέρω» μας είπε. Κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την εξέλιξή της. Οι γιατροί μας είπαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν προοπτικές εξέλιξης αλλά θέλουν υποστήριξη και κανείς δεν μπορεί να τα καταδικάζει» ανέφερε η εισαγγελέας για να προσθέσει: «Από μηνύματα της κατηγορούμενης με τον κ. Ηλιάδη του ανακοινώνει ότι αύξησε τη δόση φαρμάκου, ότι θα του δώσει μελατονίνη γιατί ενοχλούσε τους γείτονες. Ο κ. Ηλιάδης της λέει ότι «δεν παίζουμε με τα φάρμακα». Εκείνη ενεργεί αυτοβούλως και αυξάνει τη δόση του frisium. Μετά τη μαγνητική έστειλε το παιδί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης χωρίς αυτό να έχει φάει και να έχει πάρει τα φάρμακα του. Το παιδί έκανε ώρες να ξυπνήσει μετά την  εξέταση στο μαγνήτη. Δεν έπρεπε να μείνει σπίτι του να ηρεμήσει; Έχει λάβει αναισθησία, δεν έχει φάει, δεν έχει λάβει τα φάρμακά της. Και με τι ασχολείται η κ. κατηγορούμενη όσο το παιδί της κοιμάται μετά τη μαγνητική; Στέλνει μηνύματα στον Δασκαλάκη να πάρει τα ρούχα του από το σπίτι. Ενώ είναι στο νοσοκομείο του γράφει «δεν περίμενα να μας παρατήσεις πάλι». (…) Ενώ λοιπόν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της μαγνητικής τα ενδιαφέροντά της είναι αυτά. Λέει στον Δασκαλάκη μόνο για τα ρούχα και τα κλειδιά. Μας είπε εδώ ότι όταν κάνεις παιδιά μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Μάλλον τότε το είχε ξεχάσει γιατί προτεραιότητα τότε ήταν ο εαυτός της».

    Τι είπε για την κεταμίνη

    Αναφερόμενη στην  κεταμίνη η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει πως  οι γιατροί χορήγησαν  κεταμίνη στο παιδί» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έκαναν λάθος και να μπέρδεψαν την κεταμίνη με την αδρεναλίνη. «Η κεταμίνη στο μπουκαλάκι της έχει κόκκινη γραμμή γιατί εντάσσεται στα ναρκωτικά» είπε  μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως δεν είχαν κανένα λόγο να πουν ψέματα γιατροί και νοσηλευτές.

    Αυτή την ώρα η αγόρευση της εισαγγελέα συνεχίζεται και η ίδια αναφέρεται στους μάρτυρες ειδικών γνώσεων της κατηγορούμενης μητέρας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ