Εισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα για την πυρκαγιά στο Μάτι – Που εστιάζει

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας καλείται πλέον να κρίνει την περαιτέρω δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης με την πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 άτομα.

Και αυτό καθώς, το Συμβούλιο Εφετών καλείται να επιληφθεί της υπόθεσης μετά την πρόταση για έφεση του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μειδάνη κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας στην πρότασή του για άσκηση έφεσης κάνει λόγο για απόλυτη ακυρότητα της διάταξης του βουλεύματος με την οποία διατάχθηκε η συνέχιση των ανακρίσεων για πέντε στελέχη, τότε, του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση (σε βαθμό κακουργήματος) της εις βάρος τους κατηγορίας.

Κατά τον εισαγγελέα, η απόλυτη ακυρότητα έχει προκληθεί από το γεγονός, ότι κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται απόλυτη ακυρότητα.

 

Σχετικά με τα 13 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και άλλοι, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε, ότι οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα έχουν διαπράξει αρνητική υπέρβαση εξουσίας. Και αυτό διότι δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά, αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη, αν και σε βάρος τους οι ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Τέλος για το κομμάτι του βουλεύματος περί απαλλαγής 10 άλλων εμπλεκομένων, αστυνομικών κ.ά., ο εισαγγελέας έκρινε ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν.

 

Τι κρίθηκε με το βούλευμα

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα (1368/22), το οποίο εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το Μάτι, ζητήθηκε:

1. Περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

2. Παραπομπή για πλημμεληματικές κατηγορίες για 13 άτομα και

3. Απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες