Όταν ο θόρυβος που παράγουν τα «πειραγμένα» αυτοκίνητα προέρχεται από φορητή ηχητική συσκευή, μπορούν οι αρχές να προχωρούν σε δήμευση του εν λόγω εξαρτήματος του οχήματος, επισημαίνει σε γνωμοδότησή της ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Ελληνική Αστυνομία.
Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. απηύθυνε ερώτημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την ποινική αντιμετώπιση της διατάραξης της κοινής ησυχίας με θορύβους που προκαλούνται από οχήματα αλλά και για το ζήτημα της επιβολής δήμευσης των οχημάτων που παράγουν θόρυβο κατά το άρθρο 68 του Ποινικού Κώδικα.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με γνωμοδότηση που εξέδωσε απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας η δήμευση φορητού εξαρτήματος του οχήματος που παράγει το θόρυβο. Ως τέτοιο εξάρτημα μπορεί να θεωρηθεί για παράδειγμα, φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία, κόρνα χειρός, κ.ά.
Χαρακτηριστικά στο τέλος του κειμένου της γνωμοδότησής του ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής: «Τέλος, επισημαίνουμε ότι, όταν ο υπερβολικός θόρυβος όχι με ενσωματωμένο στο όχημα ηχητικό σύστημα – συστατικό αυτού (πρβλ. άρθρο 953 ΑΚ) αλλά με φορητή συσκευή που συνιστά αυτοτελές πράγμα, μεταφερόμενο με το όχημα (όπως: φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και δυνατότητα υψηλής έντασης ήχου κόρνα χειρός κ.ά) η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της δήμευσης αυτού του αντικειμένου ως μέσου τέλεσης του ποινικού αδικήματος (instrumentum sceleris) θωρείται απολύτως συμβατή με τη διάταξη του άρθρου 68 ΠΚ και εναρμονίζεται με την αρχή της αναλογικότητας».
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εδώ.