12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Εισαγγελική γνωμοδότηση: Στο αρχείο οι αποφάσεις για απελάσεις μετά την κατάργηση του μέτρου με το νέο ΠΚ – Ολόκληρο το έγγραφο

    Στο αρχείο θα πρέπει να τεθούν πλέον εκατοντάδες αποφάσεις δικαστηρίων που εκδόθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα και οι οποίες διατάσσουν απέλαση αλλοδαπών λόγω κάποιου αδικήματος που διέπραξαν ή επειδή εισήλθαν παράνομα από τη χώρα μας. Αυτό αναφέρει σε γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έθεσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Αλλοδαπών).
    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, οι εισαγγελείς της χώρας πρέπει πλέον άμεσα να αρχειοθετήσουν όλο αυτό τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που μετά από δικαστικές αποφάσεις διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών, οι οποίοι πρέπει τώρα να αφεθούν ελεύθεροι. «Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση, παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
    Η γνωμοδότηση στηρίζεται στο γεγονός ότι ο με το νέο Ποινικό Κώδικα έχει καταργηθεί το άρθρο 74 του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε τις απελάσεις. Στην γνωμοδότησή του ο κ. Βουρλιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη, με την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα καταργήθηκε ο Ποινικός Κώδικας που ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 1951, καθώς και κάθε διάταξη που τροποποιούσε τον νόμο αυτόν (άρ. 461 του νέου Ποινικού Κώδικα). Η προβλεπόμενη από το άρθρο 74 του προϊσχύσαντος ΠΚ δικαστική απέλαση καταργήθηκε, διότι η πρόβλεψη, ταυτόχρονα με τη δικαστική, και διοικητικής απέλασης, η οποία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί αμιγώς διοικητικό μέτρο, δημιουργεί στην πράξη μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση αντιφατικών λύσεων από τις δικαστικές και διοικητικές αρχές και ως εκ τούτου κρίθηκε ότι η απέλαση πρέπει να διατηρηθεί μόνον ως διοικητικού χαρακτήρα μέτρο, στις περιπτώσεις που η παρουσία ενός αλλοδαπού στη χώρα θεωρείται ότι δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη».
    Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου η νομοθεσία και η νομολογία καθιερώνει την αρχή της αναδρομικότητας του επιεικέστερου ποινικού νόμου, ο οποίος ίσχυσε από την τέλεση της πράξης έως το χρόνο της αμετάκλητης εκδίκασης της υπόθεσης.
    Μάλιστα, ο κ. Βουρλιώτης επικαλείται την εισηγητική έκθεση του τότε νομοσχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία αναφέρει:
    «Σαφώς προκύπτει ότι η δικαστική απέλαση η οποία έχει επιβληθεί από το δικαστήριο, είτε ως μέτρο ασφαλείας είτε ως παρεπόμενη ποινή» και πριν αυτή εκτελεστεί, «δεν μπορεί αυτή να εκτελεστεί», καθώς καταργήθηκε ρητά η πρόβλεψή της.
    Ωστόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι η παράνομη επάνοδος στην χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη κατά τις διατάξεις του νόμου 33896/2005.
    Δείρτε εδώ ολόκληρη τη γνωμοδότηση του κ. Βουρλιώτη.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ