17.7 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ελ Σαλβαδόρ: Ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» συνεχίζεται – Παρατείνεται για έναν μήνα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες Κυριακή για άλλον έναν μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ενέκρινε η ολομέλεια την 27η Μαρτίου στο πλαίσιο εκστρατείας για να περιοριστεί η φονική βία των συμμοριών.

    Ο νέος νόμος, την υιοθέτηση του οποίου αξίωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, αναφέρει ότι «η παράταση του καθεστώτος εξαίρεσης» κατέστη αναγκαία διότι οι περιστάσεις που οδήγησαν στην επιβολή του παραμένουν πρακτικά ίδιες.

    Ο πρώτος μήνας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

    Τον πρώτο μήνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πακέτου μέτρων η ισχύς του οποίου τυπικά εξέπνεε την 27η Απριλίου, οι αρχές συνέλαβαν 16.000 φερόμενα ως μέλη συμμοριών χωρίς εντάλματα.


    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιορίζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτές του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην υπεράσπιση, παρατείνει τη διάρκεια των προφυλακίσεων κατά τη διάρκεια ερευνών, ενώ επιτρέπει την παρακολούθηση των επικοινωνιών.

    Το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, οι Νέες Ιδέες, ενέκρινε παράλληλα στις του αρχές Απριλίου νομοθετική μεταρρύθμιση με την οποία η ποινή που επισύρει απλά και μόνο η ένταξη στις τάξεις μιας συμμορίας αυξήθηκε στα 45 χρόνια κάθειρξη.


    «Πάνω από 16.000 τρομοκράτες αποσύρθηκαν από τους δρόμους μέσα σε μόλις 29 ημέρες. Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών», διεμήνυσε ο κ. Μπουκέλε μέσω Twitter.

    Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι προχώρησε σε 590 συλλήψεις μελών συμμοριών μόνο το Σάββατο. Από την αρχή της ευρείας κλίμακας επιχείρησής της την 26η Μαρτίου, λέει πως συνέλαβε 16.053 υπόπτους, αριθμό άνευ προηγουμένου τα τελευταία τριάντα χρόνια στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής.

    Στο στόχαστρο βρίσκονται πρωτίστως οι συμμορίες Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18, οι οποίες μετρούν κάπου 70.000 μέλη, σύμφωνα με τις αρχές. Τα 32.000 εξ αυτών είναι πλέον σήμερα στις φυλακές, κατά τους υπολογισμούς τους.

    Ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε τον πόλεμο στις συμμορίες που δρουν στην επικράτεια μετά το κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, η ευθύνη για τους οποίος αποδόθηκε στις μάρας.

    Άλλος νέος νόμος επισύρει εξάλλου ποινές ως ακόμη και 15 χρόνων κάθειρξης σε όσους μεταδίδουν μηνύματα των μάρας μέσω των ΜΜΕ.

    Η βία στο Ελ Σαλβαδόρ τα τελευταία χρόνια

    Το 2015, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Σαλβαδόρ των περίπου 6,5 εκατομμυρίων πολιτών ανερχόταν στις 103 ανά 100.000 κατοίκους, συγκαταλεγόταν στους υψηλότερους στον κόσμο. Επί των ημερών του κ. Μπουκέλε, πέφτει σταθερά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η αστυνομία έκανε λόγο για 1.140 ανθρωποκτονίες πέρυσι (18 ανά 100.000 κατοίκους), αριθμό μειωμένο κατά 15% σε ετήσια βάση.

    Ο σαραντάρης πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, στην εξουσία από το 2019, χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις ενέργειές του για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα, που ερίζουν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

    Η κυβέρνησή του έχει επίσης, κατηγορηθεί πως έκλεισε συμφωνίες με τις δύο μεγαλύτερες συμμορίες, προσφέροντας σε στελέχη τους καλύτερες συνθήκες φυλάκισης, χρήματα και άλλα οφέλη εάν μείωναν τη βία και υποστήριζαν το κόμμα του Μπουκέλε. Ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, παρά τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ