10.4 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Έλαμψε το αστέρι της Παναγίας στη θρυλική Sagrada Familia μετά από 140 χρόνια – Το ανεκπλήρωτο έργο του Γκαουντί (εικόνες & βίντεο)

    Ο δεύτερος ψηλότερος πύργος της Sagrada Familia, ο οποίος έχει ύψος 138 μέτρα και είναι αφιερωμένος στην Παναγία, εγκαινιάστηκε επίσημα την Τετάρτη (8/12) στη Βαρκελώνη.
    Ο Jordi Fauli είναι ο έβδομος επικεφαλής αρχιτέκτονας της εμβληματικής Sagrada Familia της Βαρκελώνης από τότε που ο Αντόνι Γκαουντί ξεκίνησε τις εργασίες για τη βασιλική το 1883, και αναμενόταν να επιβλέψει την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωσή της.
    Όμως η πανδημία καθυστέρησε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτού του πανύψηλου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και σχεδόν 140 χρόνια, και δεν είναι πλέον σαφές αν ο Fauli θα εξακολουθεί να είναι επικεφαλής όταν τελικά ολοκληρωθεί.
    «Θα ήθελα να είμαι εδώ για πολλά ακόμη χρόνια, φυσικά, αλλά αυτό είναι στα χέρια του Θεού», λέει ο 62χρονος.
    Ήταν μόλις 31 ετών όταν εντάχθηκε στην αρχιτεκτονική ομάδα ως ντόπιος το 1990, στην ίδια ηλικία με τον Γκαουντί όταν ο Καταλανός αρχιτέκτονας άρχισε να χτίζει το μεγαλύτερο έργο του στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα έργο που θα αφιέρωνε τέσσερις δεκαετίες της ζωής του.
    «Όταν έφτασα, μόνο τρεις από αυτές τις κολόνες είχαν κατασκευαστεί και είχαν ύψος μόλις 10 μέτρα», εξηγεί από έναν ημιώροφο στον κυρίως ναό.
    «Είχα την τύχη να σχεδιάσω και να δω την κατασκευή ολόκληρου του εσωτερικού, στη συνέχεια του σκευοφυλακίου και τώρα των κύριων πύργων».
    Όταν ολοκληρωθεί, ο περίτεχνος καθεδρικός ναός που σχεδίασε ο Γκαουντί θα έχει 18 πύργους, ο ψηλότερος από τους οποίους θα φτάνει τα 172 μέτρα.
    Ο δεύτερος ψηλότερος πύργος, ο οποίος έχει ύψος 138 μέτρα και είναι αφιερωμένος στην Παναγία, εγκαινιάστηκε επίσημα την Τετάρτη (8/12) με τη φωταγώγηση του γιγαντιαίου αστεριού βάρους 5,5 τόνων που στεφανώνει το υψηλότερο σημείο του.
    Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τα εγκαίνια, τα οποία συνέπεσαν με την Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μια σημαντική γιορτή της Καθολικής Εκκλησίας.
    Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με αφορμή την επέτειο, χαιρετίζοντας τον “μεγάλο αρχιτέκτονα” Γκαουντί.
    Είναι ο ψηλότερος από τους εννέα ολοκληρωμένους πύργους και ο πρώτος που εγκαινιάζεται από το 1976.
    Η κατασκευή σταμάτησε λόγω του εμφυλίου πολέμου
    Το 2019, την Sagrada Familia επισκέφτηκαν 4,7 εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας την το πιο επισκέψιμο μνημείο της Βαρκελώνης.
    Αναγκάστηκε όμως να κλείσει τον Μάρτιο του 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πήρε σάρκα και οστά, με τις πόρτες της να μένουν κλειστές για σχεδόν ένα χρόνο.
    Φέτος, δέχθηκε μόλις 764.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία.
    Και καθώς τα εισιτήρια εισόδου αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τα συνεχιζόμενα οικοδομικά έργα, ο στόχος να ολοκληρωθεί η βασιλική μέχρι το 2026, στην 100ή επέτειος του θανάτου του Γκαουντί, τον οποίο πάτησε τραμ, έχει εγκαταλειφθεί.
    “Δεν μπορούμε να δώσουμε καμία εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί, επειδή δεν γνωρίζουμε πώς θα ανακάμψει ο αριθμός των επισκεπτών τα επόμενα χρόνια”, λέει ο Fauli.
    Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το αριστούργημα του Γκαουντί αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες.
    Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1930, οι κατασκευαστικές εργασίες σταμάτησαν και πολλά από τα έργα του Γκαουντί καταστράφηκαν.
    Η UNESCO, ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, έχει αναγνωρίσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μόνο την κρύπτη της Σαγράδα Φαμίλια και μία από τις προσόψεις της, οι οποίες χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του Γκαουντί.
    Όμως ο Fauli επιμένει ότι το έργο παραμένει πιστό σε αυτό που είχε σχεδιάσει ο Γκαουντί, καθώς βασίζεται στη σχολαστική μελέτη φωτογραφιών, σχεδίων και μαρτυριών του εκλιπόντος μοντερνιστή αρχιτέκτονα.
    Ορισμένοι ντόπιοι αντιδρούν στα έργα
    Ο Fauli διορίστηκε επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου το 2012 και ανέλαβε επικεφαλής μιας ομάδας 27 αρχιτεκτόνων και περισσότερων από 100 κτίστες.
    Σήμερα, υπάρχουν πέντε αρχιτέκτονες και περίπου 16 κτίστες που εργάζονται για την ολοκλήρωση της Sagrada Familia.
    «Είναι μεγάλη ευθύνη, επειδή πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, για το οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν άποψη», λέει ο Fauli.
    Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου που προσελκύει τεράστιο αριθμό επισκεπτών δεν είναι αποδεκτή από όλους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι ορδές των επισκεπτών τουριστών καταστρέφουν την περιοχή.
    Πολλοί αντιτίθενται επίσης στα σχέδια για την κατασκευή μιας τεράστιας σκάλας που θα οδηγεί στην κύρια είσοδο, η κατασκευή της οποίας θα συνεπάγεται την κατεδάφιση αρκετών κτιρίων, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να μετεγκατασταθούν.
    «Η ζωή μου είναι εδώ και θέλουν να με πετάξουν έξω», λέει μια πινακίδα σε ένα μπαλκόνι κοντά στη Σαγράδα Φαμίλια.
    Ο άδοξος θάνατος του Αντόνι Γκαουντί και το ανεκπλήρωτο έργο
    Αν και του ανατέθηκε η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια από το 1886, ήταν μετά το 1915 που ο Αντόνι Γκαουντί άφησε στην άκρη κάθε άλλη ασχολία προκειμένου να ολοκληρώσει την εκκλησία. Το επιβλητικό κτίσμα θα παραμείνει ημιτελές για πάνω από 140 χρόνια, ενώ το 2019, ο Δήμος της Βαρκελώνης χαρακτήρισε νόμιμη τη Σαγράδα Φαμίλια που θεωρούνταν, αυθαίρετη.
    Το βράδυ της 7ης Ιουνίου 1926, ο Αντόνι Γκαουντί αποχώρησε, από τον εσπερινό της εκκλησίας Σαν Φελίπ με προορισμό τη Σαγράδα Φαμίλια, όπου και διέμενε. Τον άτυχο 74χρονο χτύπησε βαγόνι του τραμ. Ο Αντόνι Γκαουντί έπεσε αναίσθητος στο έδαφος. Κανείς από τους περαστικούς δεν φαντάστηκε πως ο ηλικιωμένος με τα φθαρμένα ρούχα, που δεν έφερε ταυτότητα, θα μπορούσε να είναι ο επιφανής αρχιτέκτονας της Βαρκελώνης.
    Ο Γκαουντί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σάντα Κρουζ, όπου και τον αναγνώρισε ο ιερέας της Σαγράδα Φαμίλια. Υπέξυψε στα τραύματά του στις 10 Ιουνίου του 1926, με την κηδεία του να συγκεντρώνει χιλιάδες πολιτών από τη Βαρκελώνη που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον διασημότερο αρχιτέκτονα της πόλης.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Επιστρέφουν στην Ελλάδα την Παρασκευή ο αστυνομικός και η σύντροφός του που συνελήφθησαν στην Τουρκία
    Λαμία: Δημοσίευμα «φωτιά» για τον θάνατο της 14χρονης από κορονοϊό – Περίμενε 4 ώρες σε κοντέινερ για γιατρό
    Ο Βασίλης Λεβέντης βγήκε… άλλος άνθρωπος από το νοσοκομείο – Έχασε 20 κιλά (εικόνα)
    Κύπρος: Συνελήφθη Ελληνοκύπριος στην Αμμόχωστο – Προσπάθησε να κρεμάσει σημαία σε μνημείο του Ατατούρκ
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ