Το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη (23/1) στη Βουλή.
Αντιπαράθεση, όμως, σημειώθηκε για το άρθρο 41 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που αφορά στη σύσταση τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής.
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, αλλά και την προστασία των ανηλίκων από σεξουαλική εκμετάλλευση ακόμη και μέσω του διαδικτύου.
Είναι άξιο λόγου το άρθρο 24 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση αποφυλάκισης ενός ατόμου που έχει προβεί σε ενδοοικογενειακή βία τότε λόγο θα έχει και το θύμα, ο άνθρωπος αυτός ο οποίος έχει υποστεί αυτή τη συγκεκριμένη μορφή βίας, όπως γράφει η ΕΡΤ.
Οι τόνοι ανέβηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο στη συνεδρίαση των επιτροπών, αλλά και σήμερα στην Ολομέλεια, με αφορμή το άρθρο 41 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την σύσταση τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής που θα προβλέπει την επαναξιολόγηση των αιτιών θανάτου με την αντιπολίτευση να βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση και να συνδέει το συγκεκριμένη διάταξη με την τραγωδία των Τεμπών και να έχουμε σήμερα το πρωί την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα μα τίποτα άλλο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκτός από το να μεταφέρει αυτούσια μια διάταξη που υπάρχει τόσο στο αγγλικό όσο και στο γερμανικό δίκαιο.
Τριμελής Επιτροπή Ιατροδικαστών θα επαναξιολογεί εκθέσεις με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ή ανακριτή
Μάλιστα προανήγγειλε μια νομοθετική βελτίωση, η οποία θα προβλέπει ότι η επαναξιολόγηση αυτή από το γιατρό, από το Τριμελές ιατρικό Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του εισαγγελέα όσο και του ανακριτή.
«Η διάταξη αυτή, η οποία προβλέπει την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών που μπορεί να επανεξετάσει μία ιατροδικαστική έκθεση, την έχουμε πάρει αυτούσια από το αγγλικό δίκαιο αυτούσια και από το γερμανικό. Η διατύπωση της διάταξης θα γίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ή του ανακριτή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρίδης.