Ποινική ευθύνη του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, επειδή ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ως αρμόδιος δεν έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν τρία πλοιάρια και να σωθούν άνθρωποι στο Μάτι, είπε ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, τον Ιούλιο του 2018.
Ειδικότερα, στην αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα πλοιάρια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον Πειραιά και να μεταβούν στο Μάτι ώστε να διασώσουν πολίτες, πλην όμως αυτό δεν έγινε διότι ποτέ δεν έλαβαν από τον κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο τέτοια εντολή.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, εκείνη την ημέρα υπήρχαν τρία διαθέσιμα πλοιάρια στον Πειραιά και αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν στο Μάτι μέσα σε περίπου τρεις ώρες. Όμως όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης ποτέ δεν τους δόθηκε τέτοια εντολή. «Το ζητούμενο είναι ποιος έπρεπε να δώσει την εντολή. Υπάρχει εδώ ζήτημα αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων» είπε ο εισαγγελέας περιγράφοντας ένα μπλεγμένο νομικά πλαίσιο σχετικά με το ποιος είναι ο αρμόδιος να δώσει την εντολή. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας «τα πλοιάρια μπορούσαν να μετακινηθούν κατόπιν εντολής από το ΕΣΚΕ. Το ΕΣΚΕ ήταν κυριαρχικά το αρμόδιο όργανο που θα έπρεπε να δώσει εντολή. Δεν δόθηκε όμως εντολή στον αρμόδιο κ. Σταμούλη» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι αν ήταν ετοιμοπόλεμα εκείνη την ημέρα τα πλοιάρια. Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Ο κ. Σταμούλης το κατέθεσε. Ήταν μάχιμα και ετοιμοπόλεμα να συνδράμουν εφόσον έρχονταν η εντολή, η οποία όμως δεν ήρθε. Αποδείχθηκε ότι πολλοί από τους πολίτες απομακρύνθηκαν από τη θάλασσα κολυμπώντας. Τα πλοιάρια αυτά θα μπορούσαν να επιχειρήσουν διάσωση. Αποδείχθηκε ότι τα δυο από τα εν λόγω πλοιάρια διέθεταν εξοπλισμό και σωσίβιες λέμβους. Ακόμη δηλαδή και αν δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την ακτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάσωση».
Καταλήγοντας ως προς αυτό το θέμα ο κ. Μανιάτης είπε πως η μη μετακίνηση των πλοιαρίων «κρίνεται εσφαλμένη» και η παράλειψη του κ. Ματθαιόπουλου να δώσει εντολή για την μετακίνησή τους συνέτεινε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα «στο θάνατο εννέα ανθρώπων στη θάλασσα και στη παραμονή πολλών για ώρες εκεί». «Θα ζητήσω την ενοχή του συγκεκριμένου κατηγορουμένου για την πρόκληση εξ αμελείας του θανάτου των εννέα ατόμων στην θάλασσα», είπε ο εισαγγελέας προτείνοντας πάντως την αθώωση των κ.κ. Φωστιέρη και Τερζούδη.
Ακόμη ο εισαγγελέας κατά την αγόρευση του αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού που όπως τόνισε δεν διαπιστώνεται μόνο μεταξύ της Πυροσβεστικής με άλλους φορείς, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών του Σώματος. Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης είπε: «Υπήρξε μία καταγεγραμμένη έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας εντός της Πυροσβεστικής» κάνοντας μάλιστα λόγο και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. «Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν» τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται.