12.7 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ένοπλες Δυνάμεις: Λιγότερα F-35; Δεν έχει ερωτηθεί ούτε γνωμοδοτήσει η στρατιωτική ηγεσία

    Με τις διαρκείς αναφορές τους τελευταίους μήνες από πλευράς ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, για αναθεώρηση προτεραιοτήτων στα εξοπλιστικά προγράμματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, πάντα σε στενή συνάφεια και με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, έχει καταστεί σαφές ότι πρώτιστος στόχος είναι οι περικοπές.

    Οι ίδιες οι εξαγγελίες του ΥΕΘΑ για απόδοση εμφάσεως σε προγράμματα που αφορούν συστήματα νέων τεχνολογιών αιχμής και τις αντιλήψεις επιχειρήσεων μη επανδρωμένων συστημάτων κάθε είδους, τα «έξυπνα» όπλα, σε συνδυασμό με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης κ.λπ., δείχνουν εξ ορισμού και την τάση για προγράμματα συνολικώς μικρότερου προϋπολογισμού.

    Εκτός από το πρόγραμμα νέας κορβέτας που έχει παγώσει εδώ και καιρό, πριν δηλαδή την «εκστρατεία» δηλώσεων για επανεξέταση της προτεραιοποιήσεως των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τώρα πλέον εμφανίζονται διαρροές για περιορισμό ακόμη και του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών F-35.


    Το μόνο δεδομένο ως προς την συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι δεν έχει ζητηθεί καμμία σχετική γνωμοδότηση από την στρατιωτική ηγεσία και ειδικώς τον αρμόδιο επιχειρησιακό φορέα, το ΓΕΑ. Επομένως, κατά απολύτως αξιόπιστες πηγές, η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει εισηγηθεί καμμία μείωση του προς πρόσκτηση αριθμού μαχητικών F-35.

    Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ελληνικό αίτημα για Τιμή & Διαθεσιμότητα (P&A) F-35 προς την αμερικανική πλευρά, αφορούσε την προμήθεια 20 αεροπλάνων.


    Εν συνεχεία, η απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) βάσει της οποίας εστάλη το Αίτημα Πληροφοριών (LOR) στις ΗΠΑ αφορούσε την προμήθεια 20 μαχητικών με προαίρεση για άλλα 20. Αριθμοί οι οποίοι εκφράζουν την επιχειρησιακή ανάγκη της Πολεμικής Αεροπορίας όχι μόνο για το απαιτούμενο δυναμικό F-35 αλλά και της αριθμητικής δυνάμεως αυτού σε επίπεδο Μοίρας.

    Τα καθορισμένα όρια δυνάμεως Μοίρας, έχουν ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση εισόδου σε υπηρεσία νέου τύπου. Όπως και με τα Rafale κρίθηκε απαραίτητη η συμπλήρωση της αρχικής συμβάσεως για 18 αεροπλάνα μόνο, οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και στην περίπτωση του F-35, επαυξημένες μάλιστα σε έναν βαθμό, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του μαχητικού. Εξάλλου, ο απαιτούμενος αριθμός Μελλοντικού Μαχητικού Αεροσκάφους στην ισχύουσα Δομή Δυνάμεων 2021-2034, είναι πολλαπλάσιος του 20.

    Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει άλλη θεσμική επεξεργασία της προμήθειας F-35. Απούσης της στρατιωτικής ηγεσίας από την συζήτηση μειώσεως των F-35, οι όποιες σχετικές σκέψεις φαίνεται ότι περιορίζονται στον ΥΕΘΑ και τον προβληματισμό για περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, που απασχολεί.

    Πηγή: doureios.com



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ