18.4 C
Athens
13.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025
More

    Επιστολή διαμαρτυρίας από ένστολο στο «L&O» για τη Β’ Μισθολογική Κατηγορία: «Οι αυξήσεις που δεν ήρθαν ποτέ»

    Το Lawandorder.gr συνεχίζει να λαμβάνει καθημερινά δεκάδες επιστολές και μηνύματα από στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που εκφράζουν την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή τους για το νέο μισθολόγιο που εφαρμόζεται πλέον με τον Νόμο 5246/2026.

    Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ενίσχυσης» και «δικαιότερης κατανομής», η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στους μισθούς των στελεχών, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα.

    Ιδιαίτερα η Β’ Μισθολογική Κατηγορία, στην οποία υπάγεται η μεγάλη πλειονότητα των αστυνομικών, φαίνεται να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αδικία, καθώς οι πραγματικές αυξήσεις που λαμβάνουν οι υπηρετούντες είναι ελάχιστες ή και μηδαμινές. Ταυτόχρονα, καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ συναδέλφων με ίδια έτη υπηρεσίας, ίδιες οικογενειακές υποχρεώσεις και –σε πολλές περιπτώσεις– χαμηλότερους βαθμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύουμε σήμερα μία ακόμη επιστολή διαμαρτυρίας από αστυνομικό με 28 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος περιγράφει με συγκεκριμένα παραδείγματα τις στρεβλώσεις του νέου μισθολογίου. Μια μαρτυρία που αντικατοπτρίζει τις αντιδράσεις χιλιάδων στελεχών και αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής επανεξέτασης του ισχύοντος πλαισίου.

    Μισθολόγιο: Μικρές οι πραγματικές αυξήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας – Οδηγίες για τον υπολογισμό της μηνιαίας μεικτής αύξησης

    Ολόκληρη η επιστολή του ένστολου στο «L&Ο»

    Αγαπητό Lawandorder,

    Είμαι Αστυνομικός με 28 έτη υπηρεσίας, με κατάταξη από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, και έχω δώσει στη διάρκεια της υπηρεσιακής μου πορείας τρεις φορές εσωτερικές προαγωγικές εξετάσεις: αρχικά για Αρχιφύλακας, στη συνέχεια για Ανθυπαστυνόμος και, τέλος, για να γίνω Αξιωματικός, οπότε και εισήλθα στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων.

    Έχω, δηλαδή, δώσει με επιτυχία τρεις φορές πολύ δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις. Ως κάτοχος πλέον του βαθμού του Αστυνόμου Β’, με οικογένεια και δύο (2) τέκνα, διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη στη μισθοδοσία μου, με το νέο μισθολόγιο, αύξηση μόλις 37 ευρώ μεικτά, ενώ καθαρά υπολόγισα πως είναι ούτε 20 ευρώ τον μήνα!

    Την ίδια στιγμή, άλλοι συνάδελφοι με τα ίδια ακριβώς έτη υπηρεσίας, αλλά με κατώτερους βαθμούς από εμένα —είτε Ανθυπαστυνόμοι είτε Υπαστυνόμοι— έλαβαν αύξηση 38 ή 29 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου τα ίδια με εμένα.

    Παράλληλα, Αξιωματικοί με τα ίδια έτη υπηρεσίας αλλά με βαθμό Αστυνόμου Α’ (δηλαδή με έναν βαθμό μόλις παραπάνω από εμένα), ως απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών, έλαβαν αύξηση 250 ευρώ μεικτά, λόγω ένταξης στην Α’ Κατηγορία. Την ίδια ώρα, Αρχιφύλακες με τα ίδια έτη υπηρεσίας που κατατάχθηκαν ως Ειδικοί Φρουροί ή Συνοριακοί Φύλακες και ανήκουν στη Γ’ Κατηγορία, έλαβαν περίπου 96 ευρώ αύξηση.

    Επιπλέον, Υπαστυνόμοι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών, με 12 ή 15 έτη υπηρεσίας, έλαβαν επίσης πάνω από 200 ευρώ μεικτά αύξηση. Αυτό, σε σύγκριση με εμάς τους αποφοίτους της Σχολής Αστυφυλάκων μέσω Πανελληνίων, αντιβαίνει κάθε έννοια ισότητας, αναλογικότητας και λογικής.

    Ερωτήματα που γεννώνται

    Πώς γίνεται Αστυνομικοί της Β’ και Γ’ Κατηγορίας, με τα ίδια ακριβώς έτη υπηρεσίας και με ανώτερο βαθμό (όπως εγώ), αλλά και με ίδια οικογενειακή κατάσταση, να λαμβάνουν οι μεν διπλάσια ή τριπλάσια αύξηση σε σχέση με Αστυνομικούς με ανώτερο βαθμό και ίδια χρόνια υπηρεσίας;

    Πώς γίνεται Αξιωματικοί με έναν μόνο βαθμό διαφορά να λαμβάνουν, όσοι ανήκουν στην Α’ Κατηγορία, εφταπλάσια αύξηση σχεδόν από αυτούς της Β’ Κατηγορίας, ενώ ταυτόχρονα Αξιωματικοί με μικρότερο βαθμό και λιγότερα χρόνια υπηρεσίας να έχουν πενταπλάσια αύξηση από Αξιωματικούς με μεγαλύτερο βαθμό και περισσότερα έτη, μόνο και μόνο επειδή εντάσσονται στην Α’ Κατηγορία;

    Η ουσία του προβλήματος

    Το νέο μισθολόγιο αποτελεί πλήρη αποτυχία για τα Σώματα Ασφαλείας. Δεν έχει καμία λογική όταν συγκριθούν οι αυξήσεις μεταξύ στελεχών με ίδια καθήκοντα και ίδια υπηρεσιακά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, πραγματικές αυξήσεις δόθηκαν μόνο στην Α’ Κατηγορία και, σε μικρότερο βαθμό, σε ορισμένα κλιμάκια της Γ’.

    Σαφώς καλώς έλαβαν αυξήσεις, όμως άμεσα, για λόγους δικαιοσύνης, ισονομίας, ισότητας και αναλογικότητας των μισθών, θα πρέπει ο νόμος να τροποποιηθεί, ώστε να ενισχυθεί η Β’ Κατηγορία, δηλαδή η πλειονότητα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως άλλωστε επιβάλλει και το Σύνταγμα.

    Ειδικά στην Αστυνομία, από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς, οι 35.000 ανήκουμε στη Β’ Κατηγορία, δηλαδή περίπου 64% του Σώματος. Είμαστε αυτοί που αδικούμαστε και οδηγούμαστε ξανά σε οικονομική εξαθλίωση. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ