17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Έρευνα Κάπα Research: Τι πιστεύουν οι πολίτες για Σώματα Ασφαλείας και Στρατό – Σε ποια θέση βάζουν την ΕΛ.ΑΣ.

    Έρευνα της Κάπα Research για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, αποκαλύπτει ποια Σώματα Ασφαλείας έχουν περισσότερες θετικές αξιολογήσεις στην Ελλάδα.

    Η δεύτερη έρευνα αφορά στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, βασικούς πυλώνες ασφάλειας του δημοκρατικού οικοδομήματος αλλά και πρωταγωνιστές της προηγούμενης δικτατορικής περιόδου (1967-1974).

    Η αξιολόγησή των σωμάτων ασφαλείας σήμερα είναι θετική με τους ερωτώμενους να εκφράζουν θετικά συναισθήματά, τα οποία κυμαίνονται από περηφάνια, ασφάλεια και συμπάθεια για τους εκπρόσωπους τους.


    Τελευταία η Αστυνομία

    Περισσότερες θετικές αξιολογήσεις συγκεντρώνει η Πυροσβεστική με το 47% των ερωτώμενων δηλώνει ότι έχει θετική εικόνα και το 37% μάλλον θετική. Ακολουθεί το Λιμενικό Σώμα με το 22% να δηλώνει ότι έχει θετική εικόνα και 41% μάλλον θετική. Τρίτη και τελευταία σε δημοτικότητα έρχεται η Αστυνομία με το 16% να δηλώνει ότι έχει θετική άποψη και το 34% μάλλον θετική.

    Η αστυνομία καταγράφει επίσης, χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης με 27% να δηλώνει ότι την εμπιστεύεται λίγο και αντίστοιχα 27% ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου. Και στους υπόλοιπους δείκτες σκοράρει χαμηλότερα με το 57% των ερωτώμενων να λέει ότι δεν είναι αποτελεσματική και το 55% να λέει ότι οι αστυνομικοί δεν είναι έντιμοι.


    Την ίδια ώρα το 43% δηλώνει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας στη χώρα είναι πάρα πολλά και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Κάπα Research  η  αρνητικότερες αξιολογήσεις εξηγούνται από το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη τριβή με την αστυνομία από τα άλλα σώματα ασφαλείας κι ότι η δράση της τείνει να απασχολεί περισσότερο τα  ΜΜΕ.

    Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγησή των σωμάτων ασφαλείας εν συνόλω, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Κάπα Research μαρτυρά τη επιτυχία της δημοκρατικής μετάβασης και της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ευνομούμενου κράτους.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας

    Οι ερωτευμένοι, σήμερα είναι θετική με τα σώματα ασφαλείας να  ως αξιοσέβαστοι και αδιαμφισβήτητοι εγγυητές της ακεραιότητας της χώραςμαρτυρά την επιτυχία της δημοκρατικής μετάβασης και της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ευνομούμενου κράτους.

    • Το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών ακριβώς διότι, σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσεων και χαλεπών καιρών, το αίσθημα της ανασφάλειας είναι γενικευμένο. Σχεδόν οι οχτώ στους δέκα ερωτώμενους ζητούν την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείαςκαι άμυνας, ενώ οι μισοί περίπου θα δέχονταν να πληρώσουν την ενίσχυση αυτή με περισσότερους φόρους.
    • Η αναβάθμιση των σωμάτων με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την ένταξη περισσοτέρων γυναικών ακόμη και μεταναστών 2ης ή 3ης γενιάς (για τους 4 στους 10 ερωτώμενους) δείχνει μια κατεύθυνση, αλλά και την ίδια την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για την ασφάλειά της.
    • Η έρευνα καταγράφει μια σαφή διάκριση μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας: συγκριτικά με την πυροσβεστική και το λιμενικό, η αστυνομίασυγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά θετικών απόψεων και τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης. Την αρχική έκπληξη διαδέχεται η ψυχραιμότερη δεύτερη ματιά σε έναν θεσμό που βρίσκεται καθημερινά εμπλεκόμενος στην ιδιωτική και δημόσια ζωή διεξάγοντας χιλιάδες «μικρούς πολέμους». Επιπρόσθετα, η δράση της αστυνομίας είναι συνεχώς εκτεθειμένη στους προβολείς των ΜΜΕ και στον μεγεθυντικό φακό της κοινής γνώμης. Για όσους είχαν την εμπειρία της παρέμβασης, η αξιολόγηση (συμπεριφορά των οργάνων, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα) αστυνομίας και λιμενικού είναι θεαματικά κοντινή. Δεδομένων των ανωτέρω, τα ποσοστά δημοφιλίας και εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία – που ανέρχονται στο 50% – αποτελούν μια αρκετά ικανοποιητική καταγραφή.
    • Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συγκεντρώνουν, διαχρονικά, στις έρευνες της Κάπα Research τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής και εμπιστοσύνης. Η σταθερότητα αυτή αιτιολογείται από την επικινδυνότητα τουγεωπολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται η χώρα.
    • Ωστόσο, κατά την τελευταία 5ετία, το κύρος στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας ενισχύεται περαιτέρω λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της επιτυχούς απόκρουσης των εργαλειοποιημένων – εξ Ανατολών – μεταναστευτικών ροών που έχουν εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας.

    Πηγή: ethnos.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ