17.7 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ερυθρά Θάλασσα: Η διπλή «παρουσία» της ελληνικής φρεγάτας και ο κομβικός ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας

    Πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία από την πιο «θερμή» περιοχή του πλανήτη πρόκειται να αποκτήσει το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», η οποία αναμένεται να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Μαζί με την Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, η οποία συνδράμει την αντιπυραυλική προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου, οι δύο ελληνικές αποστολές στη Μέση Ανατολή αποτελούν πηγή άντλησης σημαντικών διδαγμάτων για τις πολεμικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα και την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

    Αλλωστε, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας έναντι τεχνολογικά εξελιγμένων απειλών, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα στον αέρα, τη θάλασσα αλλά και κάτω από την επιφάνεια του νερού, στη βάση των συμπερασμάτων που εξάγονται από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αρμενία, την Ουκρανία και το Ισραήλ.


    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει διπλή «παρουσία» τόσο στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη όσο και στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» υπό αμερικανική διοίκηση.

    Οι τελικές αποφάσεις

    Οι Βρυξέλλες αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα διευκρινιστούν βασικά στοιχεία της αποστολής, όπως οι κανόνες εμπλοκής και οι περιοχές ευθύνης. Θα αποφασιστεί ακόμα ποιο κράτος-μέλος θα αναλάβει την ηγεσία της ναυτικής δύναμης και το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων.


    Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, πάντως, προετοιμάζεται ώστε να είναι πλήρως επιχειρησιακή και με όλα τα συστήματά της σε λειτουργία, ενώ μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να γίνουν οι δοκιμές του συστήματος αντι-drone και του νέου –αυτόνομου– συστήματος εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ESM). Σκοπός είναι το πλοίο να αποκτήσει αυξημένες δυνατότητες εντοπισμού και διόπτευσης και καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

    Εμπειρία στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών

    Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις της Ερυθράς Θάλασσας θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στο πεδίο του εντοπισμού και της αντιμετώπισης μη επανδρωμένων συστημάτων και αντιπλοϊκών πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις επιθέσεις των Χούθι έναντι εμπορικών και πολεμικών πλοίων.

    Τα διδάγματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» που θα προετοιμάσει τις Ενοπλες Δυνάμεις για το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

    Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει και η δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της διάθεσης μίας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Η παράταση της παρουσίας της ελληνικής Πυροβολαρχίας τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Σαουδάραβα ομόλογό του τον περασμένο Νοέμβριο, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν την αναβάθμιση των ελληνικών Patriot στην έκδοση Pac-3 όταν ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να βρεθούν τον επόμενο μήνα και ελληνικά F-16 της 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» που θα συμμετάσχουν για δεύτερη χρονιά στην πολυεθνική άσκηση «Spears of Victory».

    Στο επίκεντρο των σχεδιασμών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται και η ενίσχυση της στρατιωτικής σχέσης με την Αρμενία, χώρα η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής.

    Πηγή: kathimerini.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ