14.3 C
Athens
11.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Έτσι δρούσε η εγκληματική ομάδα με τις εικονικές ασφαλίσεις – Έχασε 15 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ


    Σε οικογενειακή επιχείρηση με τουλάχιστον 9 εταιρίες «φάντασμα» είχαν μετατρέψει την εταιρία σεκιούριτι που διαχειρίζονταν τα μέλη μιας οικογένειας σε συνεργασία με έναν ακόμη υπάλληλο.
    Με το κόλπο των εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων σε ανύπαρκτες εταιρίες, είχαν καταφέρει να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Η δράση τους αποκαλύφθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα των ανδρών της οικονομικής αστυνομίας. Ουσιαστικά τα μέλη της οικογένειας εμφάνιζαν νόμιμη δραστηριότητα σε μόνο 2 από τις συνολικά 11 επιχειρήσεις, όπου μάλιστα κατέβαλαν όλες τις νόμιμες οφειλές καθώς εμφανίζονταν οι ίδιοι στην ιδιοκτησιακή ταυτότητα της εταιρίας. Στις άλλες τοποθετούσαν «αχυρανθρώπους» που στην πλειονότητά τους, δεν γνώριζαν ότι διοικούσαν «κούφιες» εταιρίες.
    Στελέχη της οικονομικής αστυνομίας που αποκάλυψαν την απάτη, διαπίστωσαν πως η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2001 έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Κύριος τρόπος εξαπάτησης του δημοσίου, ήταν η δημιουργία εικονικών εταιριών και η εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε αυτές . Αυτό το κατάφερναν με την υποβολή στον ΕΦΚΑ, ψευδών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
    Παράλληλα εμφάνιζαν έναρξη εργασιών των εταιριών, που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και εμφάνιζαν ψευδείς συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων ή λάμβαναν υπεργολαβίες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, «τα μέλη της σπείρας κατάφεραν να ιδρύσουν τις εταιρίες – φαντάσματα και να ασφαλίσουν το προσωπικό τους σε αυτές, παραπλανώντας τον ΕΦΚΑ και τις ΔΥΟ, παριστάνοντας ψευδώς πως πρόκειται για διαφορετικές εταιρίες, ενώ στην ουσία ήταν δικές τους εταιρίες που μεταλλάσσονταν με διαφορετικές επωνυμίες ως δήθεν καινούργιες αλλά χρησιμοποιούσαν ίδιες έδρες, ίδιο προσωπικό και στολές».
    Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος πολλές φορές πλαστογραφούσε υπογραφές εργαζομένων για να φαίνεται ότι προσελήφθησαν στις νέες εταιρίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εξανάγκαζαν τους υπαλλήλους να υπογράψουν. Το σύνολο των οφειλών των εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται στο ποσό των 11.117.411,86€ , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους 4.572.733,37€, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι .



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ