10.4 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΕΥΠ – Ρωσίδα κατάσκοπος: Στο μικροσκόπιο η δράση της – Πώς εξασφάλισε ταυτότητα, διαβατήριο και ΑΦΜ (βίντεο)

    Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων (ΕΥΠ) μπαίνουν τα ταξίδια που έκανε η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και οι επαφές που είχε αναπτύξει τα πέντε χρόνια που δρούσε στη χώρα μας.

    Η Μαρία Τσάλλα έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με πλαστό διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής και με την άφιξή της ξεκίνησε να αναζητά την επόμενη «ταυτότητά» της, προσφεύγοντας στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, όπου και εξασφάλισε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του βρέφους, που είχε πεθάνει ήδη από τον Δεκέμβριο του 1991.

    Η δράση της κατασκόπου εξετάζεται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο έχουν μπει οι επισκέψεις που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία, το οποίο είναι κάτι που απασχολεί την Ρωσία.


    Στο στόχαστρο, όμως, μπαίνουν και όσοι βρέθηκαν και βοήθησαν την Μαρία Τσάλλα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Την ίδια, στη δημοσιότητα ήρθε από τον ALPHA η φωτογραφία από την ταυτότητά της, στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά το πρόσωπό της.



    Δήμαρχος Αλιβερίου: Απείλησαν την υπάλληλο του ληξιαρχείου

    Στο μεταξύ, σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο δήμαρχος Αλιβερίου, ο οποίος έκανε λόγο για απειλές από την πλευρά της 35χρονης κατασκόπου με αποδέκτη την υπάλληλο του ληξιαρχείου.


    Οπως αναφέρει το STAR, η κατάσκοπος έψαχνε, προκειμένου να αποκτήσει την «ελληνική ταυτότητα» να εγγραφεί απεγνωσμένα στο δημοτολόγιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Τα πράγματα για την ίδια δεν πήγαν… ρολόι καθώς έπεσε σε μία υπάλληλο, η οποία και της έκανε για ένα μικρό διάστημα τη ζωή… «πατίνι».

    Ολα ξεκίνησαν όταν η Αλεξάντροβνα έδειξε στην υπάλληλο το πλαστό πιστοποιητικό, που είχε πάρει από τον δήμο Αμαρουσίου, με την υπάλληλο να προσπαθεί να διαπιστώσει εάν το έγγραφο που είχε μπροστά της είναι αληθινό ή πλαστό. Η υπόθεση, μάλιστα, έφτασε μέχρι και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η υπάλληλος έστειλε επιστολή ρωτώντας για το ποια έγγραφα χρειάζονται, για να γραφτεί κανείς στο δημοτολόγιο. Οσο περνούσαν οι μέρες, τόσο και εκνευριζόταν η κατάσκοπος, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να απειλήσει την υπάλληλο.

    Στο στόχαστρο η γυναίκα που τη βοήθησε στο Αλιβέρι

    Ο δικηγόρος Αλιβερίου Νίκος Λυμπερόπουλος, που βοήθησε την «Μαρία Τσάλλα» να γραφτεί το 2018 στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο είδησεων του STAR για την επαφή με την Ρωσίδα κατάσκοπο. Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα αντιμετώπιζε προβλήματα στο ληξιαρχείο.

    Η Ρωσίδα κατάσκοπος ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσαν, είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι μη σου τύχει, δεν μπορώ να το σχολιάσω διαφορετικά. Χρειαζόταν να της διευκρινιστεί ακριβώς τι πρέπει να προσκομίσει για να μπορεί να αποδείξει ότι διέμενε στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

    Τελικά στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου. Στο πιστοποιητικό γράφει τόπο γέννησης το Μαρούσι, ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21 Δεκεμβρίου του 2018, ημερομηνία κτήσης ιθαγένειας 9 -12-1991, όνομα μητέρας Αναστασία και όνομα πατρός άγνωστος.

    Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνει και η γυναίκα η οποία εμφανίστηκε ως μάρτυρας ότι την φιλοξενεί στο Αλιβέρι.

    Tο λάπτοπ και οι ημερομηνίες ορόσημο

    Στο λάπτοπ που άφησε πίσω της βιαστικά στο διαμέρισμα του Παγκρατίου αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές στοιχεία για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαριάς Τσάλλα», όπως ήταν γνωστή στα ελληνικά η Ίρενα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, την ταυτότητα της οποίας αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη (16/3) η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων (ΕΥΠ).

    Παράλληλα, οι Μυστικές Υπηρεσίες αναζητούν και το δρομολόγιο και τις επαφές που διατηρούσε όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια δηλαδή κατά τη διάρκεια των οποίων και είχε γνωριστεί με έναν Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου για κάλυψη.

    Αντικείμενα της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λάπτοπ αποτελούν οι συνομιλίες, οι αναζητήσεις αλλά και το σενάριο για το εάν το άφησε πίσω της εσκεμμένα ή το ξέχασε καθώς βρισκόταν σε πανικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξάντροβνα ήταν δίδυμο με έναν κατάσκοπο στη Σλοβενία, ο οποίος και συνελήφθη στη χώρα των Βαλκανίων πριν από δύο μήνες.

    Αγνοούμενος ο Ρώσος πράκτορας – σύζυγος της κατασκόπου

    Η Μαρία Τσάλλα μπήκε στη χώρα μας με διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής και θεωρείται βέβαιο πως για την απόκτησή του βοήθησε ο σύζυγός της επίσης κατάσκοπος με κωδικό όνομα Ντάνιελ Κάμπος.

    Παράλληλα, διατηρούσε σχέση και με τη Μαρίνα Χόρχε, μια εντυπωσιακή καλλονή από την Βραζιλία. Στις 9 Ιανουαρίου ο «Ντάνιελ Κάμπος» επικοινώνησε για τελευταία φορά με την σύντροφο του στην Βραζιλία που έκτοτε δεν είχε κανένα νέο του αφού εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

    Φίλοι και γνωστοί του Ντάνιελ ανήρτησαν στα social media την εικόνα του, ο οποίος διέμενε σε ξενοδοχείο κοντά στην Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, γράφοντας ότι αγνοείται. Δεν ήξεραν ότι ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιχ, που δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος υπήκοος ήταν ένας illegal Ρώσος πράκτορας. Από την στιγμή που η φωτογραφία και τα στοιχεία του έγιναν φέιγ βολάν στα social media, δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην χώρα, που τον «φύτεψε» ως πράκτορα. Οπως ακριβώς «κάηκε» για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και η Μαρία Τσάλλα.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ