14.4 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Εύβοια: Ο 30χρονος που κλώτσησε τη γάτα είχε βάψει τον σκύλο του (εικόνα)

    Για μια ακόμη φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινητοποίησαν διαδικασίες, προκάλεσαν τον απαραίτητο ντόρο και οδήγησαν τον άνδρα που θεώρησε «αστείο» να κλωτσήσει μια γάτα στο νερό ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Το βίντεο από το ταβερνάκι στην Αιδηψό έκανε αστραπιαία από το πρωί της Δευτέρας το γύρο του διαδικτύου. Ο άνδρας κρατώντας ένα ψάρι στο χέρι δελεάζει μια γάτα να τον πλησιάσει, μόνο και μόνο για την κλωτσήσει και έτσι να βρεθεί στο νερό. Μάλιστα, στο ίδιο βίντεο, όπου η παρέα του δράστη χαζογελά με το περιστατικό, φαίνεται ο άνδρας να προσπαθεί να κάνει το ίδιο και με δεύτερη γάτα.

     


    Η κινητοποίηση ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κέντρισε το ενδιαφέρον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές για να αναλάβουν την υπόθεση. Καθώς με τον νέο ποινικό κώδικα, ο βασανισμός ζώου είναι πλέον κακούργημα, ο δράστης τελικά συνελήφθη.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για 30χρονο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος εντοπίστηκε σε σπίτι στην Λιχάδα Ευβοίας, όπου φιλοξενείτο και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ιστιαίας το οποίο σχηματίζει δικογραφία σε βάρος του. Φαίνεται μάλιστα πως επιδιδόταν σε κακοποιητικές ενέργειες και σε βάρος του σκύλου του, τον οποίο έβαφε με χρώμα και ανέβαζε το «έργο του στα social media.


    greendog00

     

    Λίγη ώρα πριν τη σύλληψή του, ο δράστης, μέσω Instagram έδειξε να αγανακτεί με την έκταση που πήρε το βίντεο με τον ίδιο να κλωτσάει γατάκι αφού πρώτα του κερδίζει την εμπιστοσύνη δελεάζοντας το με φαγητό.

    «Σιγά που σκοτώσαμε το γατί ρε μ@@@», λέει ο άντρας που κακοποίησε τη γάτα στην ψαροταβέρνα ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την πράξη του.

     

    Δεν είναι η πρώτη προσαγωγή για βασανισμό ζώου

    Διαβάζοντας για την περίπτωση κακοποίησης, θανάτωσης ή βασανισμού ζώων, σκοντάψαμε πάνω στην πρώτη υπόθεση που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με τις βαριές κακουργηματικές ποινές. Ένας 23χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος στην Πάτρα στις 26 Ιουλίου του 2021, και ομολόγησε ότι βασάνισε και έσφαξε μια γάτα στην περιοχή του νότιου πάρκου της πόλης, κοντά στην οδό Παπαφλέσσα.

    Την είδηση είχε κάνει γνωστή τότε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μέσα από ανάρτησή της στο Facebook: «Η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν του 4745/2020, για τον βασανισμό και δολοφονία της γατούλας στην Πατρα, είναι γεγονός! Θερμά συγχαρητήρια στη δικηγόρο Έλενα Αρβανιτη, την εθελόντρια και σύμβουλο του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετιδη, Αλεξανδρα Δημοπουλου, την κτηνίατρο Ελένη Μπουρδακου, το Β´ Αστυνομικό τμήμα για τις ενέργειες του και όλες και όλους που βοήθησαν για να συλληφθεί και να προφυλακιστεί ο βασανιστής και δολοφόνος της γατούλας», ανέφερε.

     

    Τι ποινές αντιμετωπίζει ο νεαρός

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πριν από ενάμιση χρόνο, όταν άλλαξε ο νόμος για τα ζώα, ο φόνος και ο βασανισμός ζώου αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές.

    Ήδη από το 2020, με τον νόμο 4745/2020 κατέστη κακούργημα ο φόνος και ο βασανισμός ζώου, ενώ με νεότερη ρύθμιση, κακούργημα πλέον καθίσταται και η εγκατάλειψη νεογέννητου ζώου.

    Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

    Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται.

    ο νεαρός που κλώτσησε τη γάτα στην αιδηψό
    Ο νεαρός που κλώτσησε τη γάτα στην Αιδηψό / Φωτογραφία: Instagram

    Οι παραπάνω πράξεις, όπως και η εγκατάλειψη ενός ζώου, τιμωρούνται με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Η περίπτωση της Αιδηψού φαίνεται πως εμπίπτει σε αυτήν εδώ την κατηγορία.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η δηλητηρίαση του ζώου (φόλες) εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

    Τέλος, το υπουργείο ενημέρωνε από την θέση σε ισχύ του νέου πλαισίου πως όποιος έχει καταδικαστεί για κακοποίηση ζώου συντροφιάς δεν μπορεί να οριστεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να απασχολείται, εθελοντικά ή με αμοιβή, σε αντικείμενο σχετικό με ζώα.

    Τι ορίζεται κακοποίηση ζώου στη χώρα μας

    Στην σελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγράφεται ρητά στο Άρθρο 16, του νέου νομικού πλαισίου, τι συνιστά κακοποίηση των ζώων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό:

    1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:

    (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και

    (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

    2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.

    3. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ