17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Φάκελος «αθλητική βία»: Οι συλλήψεις, οι συγκρούσεις και η εμπλοκή των ανήλικων


    Δραματική αύξηση σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα φαινόμενα βίας μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, που σε πολλές περιπτώσεις λίγο έλειψε να στερήσουν ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική περίπτωση ακραίας οπαδικής βίας, ήταν το μαχαίρωμα μιας 22χρονης οπαδού του Παναθηναϊκού στις 22 Μαρτίου στο Περιστέρι, από οπαδούς του Ολυμπιακού. Μάλιστα το βίντεο του ξυλοδαρμού της και του μαχαιρώματος στο πόδι το κατέγραψαν σε κινητό και το ανάρτησαν στον διαδίκτυο.
    Σε ένα άλλο σοκαριστικό περιστατικό στις 2 Μαρτίου, οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν εισβάλει σε αγώνα πόλο γυναικών στο «Παπαστράτειο», τραυματίζοντας με ρόπαλα δυο άτομα και προκαλώντας τρόμο σε παρευρισκόμενους που ήταν στην πλειονότητά τους, γυναίκες και παιδιά.
    Ανήλικοι και αλλοδαποί σε οπαδικούς στρατούς
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Law and Order» το αθλητικό έτος 2018-2019 στην Αττική έγιναν 221 συλλήψεις ατόμων για συμμετοχή σε επεισόδια με αθλητικό υπόβαθρο. Από αυτούς οι 39 ήταν αλλοδαποί, ενώ 20 ήταν ανήλικοι. Μόνο στην Αττική, επεισόδια εντός γηπέδων σημειώθηκαν σε 4 αγωνιστικούς χώρους και ακόμη 8 εκτός. Συνολικά στις 5.249 αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία, σημειώθηκαν επεισόδια σε 204, σε πέντε από αυτές υπήρξε οριστική διακοπή του αγώνα, ενώ σε 9 ολιγόλεπτη διακοπή. Συνολικά σε όλη την χώρα, επεισόδια εντός γηπέδων κατεγράφηκαν σε 21 περιπτώσεις, ενώ 107 εκτός.
    Σοβαρά επεισόδια και στην επαρχία
    Σε αντίθεση με την εικόνα που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, πως τα επεισόδια οπαδικής βίας αφορούν μόνο τους φιλάθλους των ομάδων της Αθήνας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς δεκάδες παρόμοια κρούσματα έχουν γίνει και στην επαρχία. Στην Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις ατόμων σε ισάριθμα περιστατικά βίας, δυο εκ των οποίων έγιναν εντός αγωνιστικών χώρων. Στην Καρδίτσα έγιναν 46 συλλήψεις για επεισόδια μεταξύ οπαδών και επιθέσεις κατά αστυνομικών, στην Λάρισα 21, στην Αρκαδία 19 στη Μεσσηνία 11, στα Ιωάννινα 10 στην Χαλκιδική 6, στο Ηράκλειο 4, στην Αργολίδα 3 και στην Πέλλα 2.
    Ποινές «χάδι» στους συλληφθέντες
    Τον Φεβρουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια του τελικού στο μπάσκετ μεταξύ Άρη και Παναθηναϊκού στο «Αλεξάνδρειο» σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του Άρη και αστυνομικών, εντός και εκτός γηπέδου. Μάλιστα είχε συλληφθεί και ένας 32χρονος που είχε εκτοξεύσει φωτοβολίδα σε ευθεία βολή με πιστόλι- στυλό. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 16 μήνες φυλάκισης και αφέθηκε ελεύθερος… Αυτή είναι συνήθως η αντιμετώπιση όσων συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε οπαδικά επεισόδια.

    Το αθλητικό έτος 2017-2018, έγιναν στην Αττική, 85 συλλήψεις οπαδών για συμμετοχή σε επεισόδια, 19 από αυτούς ήταν ανήλικοι. Συμπλοκές εντός αγωνιστικών χώρων καταγράφησαν σε 12 περιπτώσεις και 59 εκτός γηπέδων. Συνολικά καταγράφησαν 244 περιπτώσεις επεισοδίων σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη για λόγους ασφαλείας των αθλητών αλλά και των υπολοίπων φιλάθλων, η οριστική διακοπή 11 αγώνων, ενώ σε ακόμη 25 υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Το ίδιο διάστημα στην Θεσσαλονίκη σε 15 περιπτώσεις επεισοδίων εντός γηπέδων και 8 εκτός, η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη 24 ατόμων, 10 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Στην Ηλεία για οπαδικά επεισόδια εκείνη τη χρονιά έγιναν 9 συλλήψεις, στην Αιτωλοακαρνανία 6, στην Κόρινθο 6, στη Μαγνησία 5, στο Κιλκίς 2 και από μια σύλληψη έγινε σε Ιωάννινα, Φθιώτιδα και Λάρισα. Συνολικά σε όλη την χώρα είχαν γίνει 155 συλλήψεις με τους 33 να είναι ανήλικα παιδιά.
    Η σταδιακή αύξηση κρουσμάτων οπαδικής βίας
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα κρούσματα οπαδικής βίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική στάση. Είναι χαρακτηριστικό πως το αθλητικό έτος 2016-2017 σε 5633 αθλητικές εκδηλώσεις, καταγράφηκαν επεισόδια σε 321 περιπτώσεις, αλλά δεν έγινε καμία οριστική ή ολιγόλεπτη διακοπή αγώνα. Την χρονιά εκείνη έγιναν 79 συλλήψεις στην Αττική. Από αυτούς οι 11 ήταν αλλοδαποί, ενώ ακόμη 14 ανήλικοί. Στην Θεσσαλονίκη είχαν γίνει 26 συλλήψεις για 21 συνολικά περιστατικά αθλητικής βίας, κυρίως εκτός γηπέδων. Στην Αρκαδία είχαν γίνει 7 συλλήψεις. Στην Ξάνθη είχαν γίνει 5 συλλήψεις, όσες και σε Μαγνησία και Αγρίνιο. Στην Ημαθία είχαν γίνει 3. Από δυο συλλήψεις εμπλεκόμενων σε οπαδικά επεισόδια, είχαν γίνει σε Ιωάννινα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη και από μία σε Δωδεκάνησα και Κόρινθο. Εκείνη την χρονιά είχαν καταγραφεί 14 περιστατικά οπαδικής βίας εντός γηπέδων και 105 εκτός, σε όλη τη χώρα.
    Η δολοφονία Φιλόπουλου που σόκαρε την κοινή γνώμη
    Η δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, είναι αυτή που έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στην συλλογική μνήμη και είχε σοκάρει την κοινή γνώμη της χώρας. Στις 29 Μαρτίου του 2007, οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δίνουν ραντεβού θανάτου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας βόλεϊ γυναικών. Περίπου 400 άτομα και από τις δυο πλευρές, συναντήθηκαν στην Λεωφόρο Λαυρίου σε μια μάχη μέχρι εσχάτων, με τους οπαδούς και των δυο πλευρών να έχουν στην «φαρέτρα» τους ρόπαλα, κοντάρια, λοστούς και μαχαίρια. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο Χαλάνδρι,, ενώ αυτοί ι του Ολυμπιακού στον Πειραιά και το κομβόι από μηχανές, ξεκίνησε προς την Παιανία. Η αστυνομία σε όλη αυτή τη διαδρομή των αντιμαχόμενων πλευρών, είναι παντελώς απούσα. Οι άγριες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών, όπως και η άγρια δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου καταγράφονται με κινητά τηλέφωνα. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες που παρακολουθούσαν τις σκηνές ωμής βίας, μάταια καλούσαν την αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο ήταν πλέον αργά, καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να εντοπίσουν τον άγρια χτυπημένο και μαχαιρωμένο τον Φιλόπουλο. Για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου καταδικάστηκαν τέσσερις από τους 27 συνολικά κατηγορούμενους Πρόκειται για τους Χρήστο Σακάτη που του επιβλήθηκαν 16 χρόνια φυλακή,ο Βασίλης Ρουμπέτης που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και οι Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψυκάκος που είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξης.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ