Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά και τον φονικό σεισμό, που σημειώθηκε πριν από -περίπου- δύο Δευτέρες (6/2) στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Τα σωστικά συνεργεία, μαζί με εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο, έδωσαν κυριολεκτικά «αγώνα δρόμου» για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια, ενώ δεν έλειψαν και τα «θαύματα» και οι διαψεύσεις των κανόνων διάσωσης, καταφέρνοντας να απεγκλωβίσουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα μετά από 296 ώρες. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, η οποία και δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον «Εγκέλαδο» ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες για τους επιζώντες με εξαίρεση δύο περιοχές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, την Afad, τα σωστικά συνεργεία σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με εξαίρεση, όμως, τις επαρχίες του Καχραμανμαράς και Χατάι, επαρχίες που ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά από τον σεισμό και δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. «Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.
Τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad. Την ίδια ώρα τεράστια είναι η ανθρωπιστική καταστροφή στις πληγείσες περιοχές, όπου αρκετοί εργολάβοι έχτισαν κτήρια, τα οποία κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» με μοναδικό αντάλλαγμα την ψηφοθηρία. Άξιο αναφοράς είναι ότι κίνδυνος υπάρχει και για τους διασώστες, που συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο, καθώς τα ετοιμόρροπα κτήρια είναι έτοιμα να πέσουν πάνω τους.
Την ώρα που τεράστια νεκροταφεία απλώνονται κατά μήκος των επαρχιών, που επλήγησαν στις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις, συγκίνηση προκαλούν οι ιστορίες των ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν από τα συντρίμμια, όπως ο Τούρκος πολίτης που κάπνιζε κάτω από τα συντρίμμια, για να συγκρατήσει την ψυχραιμία του. Ο άντρας κρατούσε το τσιγάρο του για 56 ώρες, προτού απεγκλωβιστεί από τα σωστικά συνεργεία, χαρακτηρίζοντάς του μάλιστα και ως τον σωτήρα του. Αντίστοιχη περίπτωση και η 17χρονη Αλεϊνά, η οποία και είχε ξαπλώσει κάτω από τα μαδέρια, που την πλάκωναν, σαν μωρό στην κοιλιά της μητέρας του.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται στην Τουρκία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί ο χθεσινός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο κεντρικό κομμάτι της χώρας. Οι σεισμικές δονήσεις θέτουν, παράλληλα, σε κίνδυνο και τη ζωή των διασωστών, οι οποίοι επιχειρούσαν -μέχρι και σήμερα- κάτω από ετοιμόρροπα κτήρια για να βρουν έστω έναν ακόμη άνθρωπο ζωντανό και να πραγματοποιήσουν ακόμη ένα θαύμα, όπως τα προηγούμενα των περασμένων ημερών.
Κρεμούν κόκκινα μπαλόνια στο σημείο που έχουν πεθάνει παιδιά
Την ίδια ώρα συγκίνηση προκαλεί η πρωτοβουλία ορισμένων εθελοντών στην πληγείσα Τουρκία να κρεμάσουν κόκκινα μπαλόνια σε σημεία, που έχασαν τη ζωή τους μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, BBC, οι εθελοντές που ανέλαβαν την πρωτοβουλία κρεμούν τα μπαλόνια σε μεταλλικές ράβδους, οι οποίες και παρέμειναν όρθιες από τα κτήρια που κατέρρευσαν. Ακτιβιστής, που εμπνεύστηκε την ιδέα, μίλησε για την κίνησή του και τη χαρακτήρισε ως ένα «τελευταίο δώρο στα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στις σεισμικές δονήσεις».
«Δίνουμε ακόμα δώρα σε παιδιά στο Χατάι, αλλά θέλαμε με αυτήν την πρωτοβουλία να εκπληρώσουμε το καθήκον μας απέναντι στους αγγέλους, που τους στερήθηκε η ζωή στον σεισμό. Πιστέψτε με, κάθε φορά που κρεμάμε και ένα μπαλόνι, η καρδιά μου σπάει. Έχουμε δέσει μέχρι στιγμής 1.000 με 1.500 μπαλόνια και ελπίζουμε να φτάσουμε σε κάθε σημείο της πόλης, σε κάθε σπίτι στην πόλη, που κατέρρευσε και παρέσυρε στον θάνατο παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συγκινητική του πρωτοβουλία.