Η Τροχαία προχώρησε σε νέα κυκλοφοριακή ενημέρωση, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στη Δυτική Αττική.
Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Μάνδρας, από το ύψος της ψησταριάς «Ο Μελέτης», στο ρεύμα προς τη Λεωφόρο Καταδρομών.
Αντίθετα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων, περίπου 800 μέτρα μετά το κατάστημα «Agora Psatha», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας (3/8) εκκενώθηκαν οι περιοχές Αγία Σκέπη, Κανδήλι και Μπότσικα.
Το πιο ισχυρό μέτωπο βρίσκεται στο Κανδήλι, καθώς σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.
«Ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά ενδέχεται να φτάσει τις εκατοντάδες»
Για την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική μίλσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αριστείδης Δρίκος, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονται με στόχο την οριοθέτηση των ενεργών μετώπων.
«Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες να καταφέρουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δρίκος γνωστοποίησε ακόμη ότι από αύριο ξεκινούν οι επίσημες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές. Όπως είπε, τα συνεργεία θα πραγματοποιήσουν καταγραφές πόρτα-πόρτα, προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι ζημιές και οι ανάγκες των κατοίκων.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των καταστροφών, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι μερικές δεκάδες κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα σπίτια με μικρότερης έκτασης φθορές, ο συνολικός αριθμός τους ενδέχεται να φτάνει τις εκατοντάδες. Τόνισε, πάντως, ότι η πλήρης εικόνα θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των επίσημων καταγραφών.
Τσίγκας για τη φωτιά στη Δυτική Αττική: «Όλη η περίμετρος έχει θερμά σημεία και καπνούς»
Ιδιαίτερα εύθραυστη, παραμένει η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, καθώς σε ολόκληρη την περιφέρειά της εξακολουθούν να καταγράφονται θερμά σημεία και καπνοί.
Όπως επισήμανε στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ενίσχυση των ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, δύο είναι οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η πρώτη βρίσκεται στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ η δεύτερη στον βόρειο τομέα, κοντά στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Νεκτάριο, προς την πλευρά των Βιλίων.
«Όλη η περίμετρος έχει καπνό και θερμά σημεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο πεδίο επιχειρούν πυροσβέστες, οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και δασοκομάντος, με τη συνδρομή πλέον και των εναέριων μέσων.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το προσωπικό είναι ο πυκνός καπνός, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη θερμική ακτινοβολία που παράγει η πυρκαγιά.
Αυτή την ώρα, 12 εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν ρίψεις σε διαφορετικά σημεία της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με δυνατότητα διάθεσης έως και 28 μέσων.
Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που μπορούν πράγματι να επιχειρήσουν εξαρτάται από τις καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες, τον ανεφοδιασμό, τους τεχνικούς ελέγχους και την αξιολόγηση των κυβερνητών όταν προσεγγίζουν την περιοχή.
«Δεν μπορεί να προδιαγραφεί από την απογείωση πόσα μέσα θα μπορέσουν τελικά να επιχειρήσουν. Είναι ζήτημα επιχειρησιακής αξιολόγησης από τους κυβερνήτες», εξήγησε.
Τα εναέρια μέσα έχουν κατανεμηθεί σε όλες τις πλευρές της πυρκαγιάς. Οι ρίψεις δεν πραγματοποιούνται μόνο επάνω στις ενεργές εστίες, αλλά και μπροστά από την κατεύθυνση του μετώπου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωσή του. Ο έντονος καπνός, πάντως, περιορίζει την ορατότητα και δυσκολεύει τις στοχευμένες ρίψεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε ότι η σημερινή δυνατότητα πραγματοποίησης εναέριων επιχειρήσεων αποτελεί το βασικό στοιχείο που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Όπως εξήγησε, οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεψαν την έγκαιρη και συνεχή συνδρομή των εναέριων μέσων. Έτσι, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία πέρασε μέσα από τον δύσβατο και πυκνά δασωμένο ορεινό όγκο, φτάνοντας στη Δυτική Αττική.
Κατά την εκτίμησή του, εάν τα εναέρια μέσα μπορούσαν να επέμβουν από τις πρώτες ώρες, η φωτιά δεν θα είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

