17.6 C
Athens
16.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τι προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 – Το άγνωστο πόρισμα της Πυροσβεστικής


    Απαντήσεις στο τι προκάλεσε την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη στις αρχές του Αυγούστου του 2021 δίνει το πόρισμα της Πυροσβεστικής.

    Όπως αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε την πύρινη καταστροφή στην Πάρνηθα τον περασμένο Αύγουστο που αποτέφρωσε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες, ενώ με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της προκάλεσε την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων που οδήγησε στον όλεθρο της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου τις ίδιες ημέρες. Η μοιραία πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη, και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων. Στο 42σέλιδο πόρισμα, που συνοδεύεται από πλήρες φωτογραφικό υλικό, της Πυροσβεστικής για την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021 στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι σημειώνεται στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΝΕΑ και έχει ενταχθεί στη δικογραφία της υπόθεσης, ότι για τον προσδιορισμό των αιτιών της πλέον καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική χρησιμοποιήθηκαν drones, οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας αλλά και μαρτυρίες πιλότων πυροσβεστικών ελικοπτέρων κ.ο.κ.


    Τι έδειξε το πόρισμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

    Στο πόρισμα λοιπόν, σημειώνονται τα εξής: «Από την επιθεώρηση με τη βοήθεια drone των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, που ξεκινάει από το Κέντρο Υψηλής Τάσης Αχαρνών και καταλήγει στην περιοχή του Κρυονερίου, περνώντας από την Ανω Βαρυμπόμπη και διασχίζει τη δασική έκταση νοτίως των Βασιλικών Κτημάτων και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκονται τρεις πυλώνες υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, την αξιολόγηση βιντεοληπτικού υλικού και την έρευνα των αιτιών και των συνθηκών του συμβάντος της εκδήλωσης πυρκαγιάς, συμπεραίνονται τα εξής: Η δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, σε δυσπρόσιτο σημείο με μέτρια κλίση νοτιοανατολικά της οροσειράς της Πάρνηθας, με υψόμετρο 350 μέτρων περίπου και σε απόσταση 0,52 χιλιομέτρων περίπου από την ταβέρνα “Λεωνίδας”. Από τις αυτοψίες στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, την πορεία της πυρκαγιάς, τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της πυρκαγιάς, με βάση και την έρευνα των προανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού οι οποίοι επιλήφθηκαν για τον σκοπό αυτόν, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150 ΚV) με ονομασία ΧΑ 44. H αρχική εστία της πυρκαγιάς που αναφέρεται παραπάνω επιβεβαιώνεται και από αυτόπτη μάρτυρα-πιλότο ελικοπτέρου, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως σχετικά στο Ανακριτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Πάνω στους πυλώνες όδευσαν αγωγοί υψηλής τάσης χωρίς εξωτερική μόνωση και στηρίζονταν σε κατάλληλους μονωτήρες. Στον πυλώνα XΑ 44 και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου. Προφανώς αυτό συνέβη από τη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων. Ο μονωτήρας αυτός αποτελούνταν από 12 δίσκους. Στον αγωγό που συνδεόταν στον ανωτέρω μονωτήρα και σε διάφορα σημεία διαπιστώθηκαν ίχνη ισχυρών ηλεκτρικών τόξων (τήξη κλώνων του αγωγού, θερμική αλλοίωση της επιφάνειας του και αποκολλήσεις υλικού αυτού)».

    Σημειώνεται ότι όπως προσδιορίζεται στο ίδιο έγγραφο οι θερμοκρασίες εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου, η σχετική υγρασία μικρότερη του 20%, η ταχύτητα του ανέμου της τάξης των έξι χιλιομέτρων την ώρα (δύο μποφόρ), με μέγιστη ριπή ανέμων τα 17 χιλιόμετρα την ώρα (τρία μποφόρ).

    Ακολούθως, στην πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, προσδιορίζονται τα εξής που δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης: Ο πυλώνας ΧΑ 44 είχε ύψος περίπου 25 μέτρων και τα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν ήταν κοντά στους αγωγούς, ούτε πλησίαζαν αυτούς. Κάτω από αυτούς δεν υπήρχε υψηλή βλάστηση (από τα υπολείμματα της καύσης) και φαίνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε αναθέσει σε εργολάβο τον καθαρισμό της περιοχής. Με βάση την αξιολόγηση του βιντεοληπτικού υλικού (από κάμερα της Εθνικής Οδού) προκύπτει η δημιουργία του πρώτου ισχυρού ηλεκτρικού τόξου στην περιοχή όπου βρίσκονταν οι ανωτέρω πυλώνες του ΑΔΜΗΕ στις 3 Αυγούστου 2021 και ώρα 13:20:47 έως 13:20:57 και η απελευθέρωση του καπνού ύστερα από ένα δευτερόλεπτο.


    Με τους αρμόδιους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής (με υπεύθυνο τον ειδικό πραγματογνώμονα, διπλωματούχο ναυπηγό μηχανολόγο μηχανικό Αχιλλέα Κακαράντζα) να αποφαίνονται ότι «η εκδήλωση της πυρκαγιάς οφειλόταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων μεταξύ αγωγών ή μεταξύ αγωγών και γης στον πυλώνα ΧΑ 44 του εναέριου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 150 KV του ΑΔΜΗΕ. Ως αιτία πρόκλησης των ανωτέρω ισχυρών ηλεκτρικών τόξων καταγράφεται ο μη επαρκής καθαρισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις κ.λπ.».

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ