13 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μεσανατολικό: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα απευθύνουν δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

    Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières — MSF) κάλεσε σήμερα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση προκειμένου να οργανωθεί η ανθρωπιστική απόκριση και θέμα «ζωτικής επιτακτικότητας» για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό ισραηλινά πυρά.

    Καθώς ο πόλεμος που ξέσπασε από την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, οι MSF έκαναν λόγο για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή που υποφέρει από ολοκληρωτικό πόλεμο, σύμφωνα με τη διευθύντρια της οργάνωσης Κλερ Μαγκόν.

    Ο πληθυσμός είναι εξαντλημένος και οι διασώστες δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά τίποτα. Απέναντι στην εκατόμβη, μια κατάπαυση του πυρός αποτελεί ζωτική επιτακτικότητα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της οργάνωσης στο Παρίσι.


    Σήμερα δεν υπάρχουν παρά ενδείξεις ανθρωπιάς με οφθαλμαπάτη και αναβλητικές συζητήσεις, είπε, αναφερόμενη στις τακτικές παύσεις που συζητούνται ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον ώστε να υπάρξουν ανθρωπιστικά διαλείμματα.

    Οι MSF, που έχουν περίπου 300 Παλαιστίνιους υπαλλήλους, κατάφεραν να απομακρύνουν πριν από μερικές ημέρες τα 22 ξένα μέλη τους, αλλά ελπίζουν να επιστρέψουν πολύ σύντομα με μια νέα ομάδα.


    Η κατάσταση στη Γάζα ήταν ανυπόφορη από την αρχή, κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής, είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, μια τραγωδία χωρίς δίοδο διαφυγής, δήλωσε ο Λουί-Μποντουάν Λααρμάν, αξιωματούχος επικοινωνίας των MSF για την Παλαιστίνη, που ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αναφέρθηκε σε βόμβες που πέφτουν παντού, υπερπληθείς καταυλισμούς του ΟΗΕ όπου στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι σε πολύ κακές συνθήκες. «Στη Χαν Γιούνες (νότια Λωρίδα της Γάζας) υπήρχαν κάπου 45.000 άνθρωποι, οκτώ τουαλέτες, δύο ώρες νερό κάθε δώδεκα ώρες», είπε.

    Δίπλα του, ο αξιωματούχος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων των MSF, Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο οποίος αναφέρθηκε στο κορεσμένο σύστημα υγειονομικής φροντίδας.

    «Υπάρχουν 3.500 κρεβάτια στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 2.000 στον βορρά, ενώ οι τραυματίες είναι σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας 25.000», είπε.

    «Τα νοσοκομεία είναι παραδοσιακά τόποι καταφυγής στη Γάζα, αυτό δεν συμβαίνει πλέον, δεν υπάρχουν πλέον ιερά άσυλα», συνέχισε.

    «Μόνο μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτρέψει να οργανωθεί η βοήθεια και να επιτρέψει μια ανθρωπιστική απόκριση», επέμεινε, λέγοντας πως κάπου 500 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από τα σύνορα με την Αίγυπτο σε έναν μήνα, ενώ κανονικά ένας τέτοιος αριθμός φορτηγών εισερχόταν καθημερινά.

    Δύο ημέρες πριν από μια διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα που οργανώνεται από τη Γαλλία, οι MSF ζήτησαν να εξεταστούν «τα αληθινά ζητήματα, δηλαδή η απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν προϋποθέσεις που επιτρέπουν να αναπτυχθεί η βοήθεια».

    «Αν δεν μιλάμε παρά για τον αριθμό των φορτηγών ή τον αριθμό των παραγόντων, αυτή θα είναι μια διακοσμητική συζήτηση, που το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει το πραγματικό ζήτημα, μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Λασαριτέ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

    Ο πόλεμος ξέσπασε πριν από έναν μήνα με μια πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητa τους άμαχοι, και τη σύλληψη από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση 241 ανθρώπων ως ομήρων, τους οποίους μετέφερε στη Γάζα.

    Σε αντίποινα το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για τον «αφανισμό» της Χαμάς, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και εισδύοντας βαθιά στο παλαιστινιακό έδαφος, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 10.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 4.000 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ