18.7 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Γερμανία: Δικαστήριο καταδίκασε μια 97χρονη για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου – Συμμετείχε στην εξόντωση πάνω από 11.000 ανθρώπων!

    Δικαστήριο στη Γερμανία καταδίκασε σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή μια 97χρονη για τη συμμετοχή της στην εξόντωση πάνω από 11.000 ανθρώπων κατά την περίοδο όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μετέδωσαν σήμερα το δίκτυο NDR και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Ιτσεχό της βόρειας Γερμανίας με βάση τη νομοθεσία για τους ανήλικους επειδή την εποχή διάπραξης των εγκλημάτων ήταν μόλις 18 ετών. Εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάτχοφ κατά το διάστημα 1943-1945. Η έναρξη της δίκης της Φίρχνερ καθυστέρησε τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η κατηγορούμενη διέφυγε από τον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείται και κατευθύνθηκε προς έναν σταθμό του μετρό. Συνελήφθη όμως λίγες ώρες αφότου δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

    Περίπου 65.000 άνθρωποι πέθαναν από λιμό και ασθένειες ή στους θαλάμους αερίων στο Στάτχοφ κοντά στο Γκντανσκ, που σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Ανάμεσά τους αιχμάλωτοι πολέμου και εβραίοι που έπεσαν θύματα της ναζιστικής εκστρατείας εξόντωσης. Η Φίρχνερ είχε εκφράσει μεταμέλεια στη διάρκεια της δίκης σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της. «Λυπάμαι για ό,τι συνέβη», είχε δηλώσει.


    Είναι η πρώτη γυναίκα, εδώ και δεκαετίες, που δικάζεται στη Γερμανία για εγκλήματα που διαπράχτηκαν τη ναζιστική περίοδο. Οι συνήγοροι υπεράσπισής της ζήτησαν την αθώωσή της λέγοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης “δεν έδειξαν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας” ότι η κατηγορούμενη γνώριζε για τους φόνους. Η Φίρχνερ κατηγορείται ότι δακτυλογραφούσε τις διαταγές του αξιωματικού των SS και διαχειριζόταν την αλληλογραφία του.

    Η δημόσια κατήγορος Μάξι Βάντσεν ζήτησε από τους δικαστές να της επιβάλουν διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή, τη μεγαλύτερη δυνατή χωρίς υποχρεωτικό εγκλεισμό. «Αυτή η δίκη έχει εξαιρετικά μεγάλη ιστορική σημασία», δήλωσε η Βάντσεν προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να είναι «εξαιτίας της παρόδου των ετών, η τελευταία του είδους». Η Φίρχνερ καθόταν απαθώς στο αναπηρικό της αμαξίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης κατά την οποία αρκετοί επιζώντες του στρατοπέδου Στάτχοφ κατέθεσαν φρικιαστικές μαρτυρίες.


    Η Βάντσεν ευχαρίστησε τους μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν συνενάγοντες, λέγοντας ότι κατέθεσαν για την «απόλυτη κόλαση» που βίωσαν στο στρατόπεδο. Η εισαγγελέας είπε στους δικαστές ότι το γραμματειακό έργο της Φίρχνερ «εξασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία του στρατοπέδου» και της «παρείχε πληροφορίες για ό,τι συνέβαινε στο Στάτχοφ». Όπως είπε η Βάντσεν, παρά την προχωρημένη ηλικία της κατηγορούμενης, «παραμένει σημαντικό σήμερα να διεξαχθεί μια τέτοια δίκη» και να ολοκληρωθεί το ιστορικό αρχείο καθώς οι επιζώντες σταδιακά πεθαίνουν.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ