Ο πολύπειρος νευροχειρουργός Χρήστος Γώγος, μίλησε στο SDNA για όσα συνέβησαν στο επεισοδιακό ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από ρίψη κροτίδας.
Ο Χρήστος Γώγος εξήγησε πως σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει στον αθλητικό δικαστή θα βασιστεί στην γνωμάτευσή του, αλλά και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα την στιγμή που εξέτασε τον Ισπανό αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού.
Ο γιατρός του ντέρμπι, επιπρόσθετα σημείωσε πως δεν είχε τα κατάλληλα μέσα για να διαπιστωθεί εκείνη τη στιγμή πως ο Χουάνκαρ υπέστη μερική απώλεια ακοής κάτι που συνεπάγεται πως ο 33χρονος αμυντικός δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί.
– Θεωρείτε πως με τα μέσα που υπάρχουν θα μπορούσε να αποφευχθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Χουάνκαρ και οδήγησε στην αποχώρηση της αποστολής του Παναθηναϊκού;
«Στο γήπεδο πρέπει να δράσεις γρήγορα. Για παράδειγμα μπορείς να πεις μακροσκοπικά εάν έχει ένα σπασμένο πόδι. Αν λέει ψέματα, η λέει πως ζαλίζεται δεν υπάρχει ‘ζαλιζόμετρο’ για να το μετρήσει ο γιατρός.
Σε ότι αφορά ειδικές εξετάσεις όπως είναι το ακουόγραμμα, εγώ ήμουν εκείνος που τους άνοιξα τα μάτια, λέγοντας πως εάν πρόκειται για κάτι, θα αφορά μερική ρήξη τυμπάνου για να το ψάξουν.
Εγώ τους τα είπα αυτά. Δεν μπορεί να το κάνει ούτε ο ορθοπεδικός που εκτελεί χρέη αθλητιάτρου σε μια ομάδα, γιατί είναι ορθοπεδικοί και δεν έχουν γνώση για κάτι άλλο.
Εγώ είμαι νευροχειρουργός, είμαι εξειδικευμένος σε αυτά. Είμαι και ο μοναδικός νευροχειρουργός της Λίγκας από το 1991. Είμαι 63 ετών. Έχω χειρουργήσει πάμπολλους από τον Αντώνη Αντωνιάδη, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, τον Τάκη Παντέλη. Άπειρο κόσμο και ζω στο ενοίκιο».
– Εάν κληθείτε από τον αθλητικό δικαστή τι θα καταθέσετε;
«Την γνωμάτευση που έχω δώσει. Ο γιατρός έχει το ισχυρότερο του όπλο. Την γνωμάτευση του, η οποία δεν δέχεται αμφισβήτηση. Είναι τα γεγονότα τα οποία υπήρξαν εκείνη τη στιγμή και τα οποία περιέγραψα. Εγώ είμαι ο καθηγητής δεν είναι κανένας άλλος. Ούτε ο αθλητικός δικαστής. ¨Εχω αντιμετωπίσει άπειρες καταστάσεις στη ζωή μου. Αυτή την καφρίλα δεν την έχω ξανασυναντήσει. Ο γιατρός του αγώνα θα πει πως κλήθηκε στα τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ συνήθως δεν καλείται μέσα ο γιατρός του αγώνα, αλλά οι γιατροί των ομάδων. Τώρα επειδή ήταν τόσο σοβαρό με κάλεσε ο Μπαλόκας μαζί με τον παρατηρητή της Super League και μου έλεγαν ‘γιατρέ τρέχα’.
Μάλιστα έφτασα πιο γρήγορα από τους γιατρούς των ομάδων. Αφού έφτασα πάνω στον Χουάνκαρ, είδα πως είχε οριζόντιο νυσταγμό και δεν άκουγε. Να μην εξηγήσω τις εξετάσεις και τα τεστ που του έκανα. Προέτρεψα να πάει στο ιατρείο του χώρου, όπερ και εγένετο. Δεν ήξερα εάν έκλεισε η όχι το παιχνίδι ο διαιτητής. Αυτό δεν με ενδιαφέρει, εμένα με ενδιέφερε ο παίκτης. Διαπίστωσα πως δεν μπορούσε ούτε να σταθεί, ούτε να ακούσει. Αυτό όμως προοδευτικά βελτιώθηκε, γιατί δεν έχει ολική ρήξη τυμπάνου.
Εάν ειπωθεί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν έχει κάτι άλλο για το οποίο θα μπορούσα εγώ σε ένα λεπτό να πω ‘παίζετε’. Πως θα μπορούσα να το πω, όταν ο ασθενής μου λέει πως δεν μπορεί να σηκωθεί και να σταθεί; Τι να του πω εγώ; Σήκω και περπάτα; Άρα είναι προβαλλόμενη αιτιολογία πως δεν μπορούσε να σταθεί. Αντικειμενική αιτιολογία ήταν πως είχε οριζόντιο νυσταγμό και υποακουσία, τα οποία βελτιώθηκαν στο μέγεθος μιας ώρας. Θα μου πείτε το αν έπρεπε να ξεκινήσει ο αγώνας στο μέγεθος μιας ώρας δεν είναι δική μου δουλειά. Είναι δουλειά του διαιτητή».
– Τελικά μετά και την διάγνωση στο «Υγεία» που καταλήγετε; Ήταν σε θέση να αγωνιστεί ο Χουάνκαρ;
«Όχι βέβαια. Εάν έχει διαπιστωθεί με ακουόγραμμα πως υπέστη μερική ρήξη τυμπάνου, όχι! Αυτό όμως εγώ δεν είχα μέσο να το διαπιστώσω εκεί, αλλά μόνο το πιθανολογούσα. Ξέρετε όμως τι ήθελαν όλοι; Ο ένας ήθελε το fit, «γιατρέ πες μου πως είναι fit». Εάν πω πως είναι fit, καταδικάζεται ο Παναθηναϊκός.
Ο άλλος μου έλεγε «γιατρέ πες πως δεν είναι fit» για να καταδικαστεί ο Ολυμπιακός. Ε, όχι. Εγώ είμαι τίμιος άνθρωπος δεν μπορώ να πάρω την θέση κανενός. Εγώ κάνω την περιγραφή όσων βλέπω. Αυτό είναι κενό νόμου στη Super League που ζητάει το «fit or not fit».
Να σας το πω πιο απλά, αν έχετε παιδάκι και πηγαίνει στο κολυμβητήριο ζητούν να προσκομίσετε καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς. Κύριε μου ζητάτε να σας δώσω καρδιολογική εκτίμηση χωρίς να έχω τα άλλα δύο. Γίνεται; Δεν εξαρτώμαι από κανέναν. Δεν με έβαλε κανείς στη Super League. Όταν ξεκίνησα στα γήπεδα το μακρινό 1991. Μάλιστα τα 20 ευρώ που μας έδιναν στις χαμηλές κατηγορίες τα χάριζα στις ομάδες. Και τώρα στη Super League ο γιατρός παίρνει 80 ευρώ καθαρά, τα οποία δεν τα παίρνω κιόλας. Δεν τα έχω ανάγκη».
– Τι είδους πιέσεις δεχθήκατε;
«Το ίδιο λένε ένθεν κακείθεν, δηλαδή οι μεν για τους δε. Ποιες ήταν οι πιέσεις: ‘Πες τώρα, πες τώρα, γράψτο για να πάω στον δικαστή’. Την ίδια πίεση αισθάνθηκα και από τους δύο, όμως δεν τους κακολογώ γιατί ξέρω πως παίζουν ένα πρωτάθλημα. Τα συμφέροντα τους είναι τεράστια, αλλά δεν μπορούν να συνθλίψουν εμένα. Όπως επίσης ο γιατρός του αγώνα, είναι του αγώνα δεν είναι γιατρός της κερκίδας. Δύο φορές με ανέβασαν στην Θύρα 7 για μεθυσμένους την ώρα που γινόταν το παιχνίδι. Πείτε πως ήμουν εκείνη τη στιγμή εκεί πάνω. Τι θα γινόταν με τον παίκτη εάν δεν ήμουν κάτω; Πιστέψτε όλη αυτή την πίεση που δέχομαι την διαχειρίζομαι πάρα πολύ καλά, για τον απλούστατο λόγο πως είμαι νευροχειρουργός και ελέγχω και τα νεύρα μου και την δομή μου ολόκληρη. Ξέρετε έχω τελειώσει ιατρική, θεολογία και δημοσιογραφία και κάποιοι με βρίζουν. Έχω τρία μεταπτυχιακά και δύο διδακτορικά. Έχω χειρουργήσει πάνω από 9.000 ασθενείς, το ποδόσφαιρο όμως είναι το χόμπι μου».