Γραφεία Τύπου συνιστώνται στα μεγάλα δικαστήρια και θα απαρτίζονται από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους

Σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας θα συσταθούν γραφεία Τύπου και θα οριστούν εκπρόσωποι Τύπου, τα οποία θα επανδρωθούν μόνο από δικαστές και το έργο τους θα επικουρείται από δικαστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στα υπό σύσταση γραφεία των δικαστηρίων δεν προβλέπεται η συμμετοχή δημοσιογράφων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, προβλέπεται ορισμός εκπροσώπων Τύπου στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς καθώς και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «η πρόβλεψη του θεσμού του εκπροσώπου Τύπου στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες καθίσταται αναγκαία, ώστε να αποσαφηνίζονται δικαστικά ζητήματα για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος» και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

  • «Με απόφαση της Ολομέλειας των Ανώτατων Δικαστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, των Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς α) ορίζεται ανά τριετία ένας δικαστικός λειτουργός ως εκπρόσωπος Τύπου του οικείου δικαστηρίου ή της Γενικής Επιτροπείας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».

  • «Με απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς α) ορίζεται ανά τριετία ένας εισαγγελικός λειτουργός ως εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος Τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες