19.7 C
Athens
17.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
More

    Γυναικοκτονία – Άγιοι Ανάργυροι: «Για να φτάσει μια γυναίκα στο Α.Τ., σημαίνει ότι φοβάται για τη ζωή της» – Τα σημάδια αυξημένης επικινδυνότητας


    «Bοήθεια, είναι εδώ, με κυνηγάει»…και μετά ουρλιαχτά. Η άγρια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι, λίγο μετά από -μια ακόμη- καταγγελία που έκανε σε βάρος του, αποτελεί τη θλιβερή απόδειξη πως για πολλές γυναίκες, το πρόβλημα δε λύνεται μόνο με το να σπάσουν τη σιωπή τους.

    Δύο γυναίκες που επί χρόνια βρίσκονται δίπλα στα θύματα βίας απαντώντας κλήσεις από γυναίκες που ζητούν βοήθεια αλλά και προσφέροντας τα απαραίτητα για μια νέα αρχή, αναλύουν στο Τhesstoday.gr τις «κόκκινες σημαίες» που σηματοδοτούν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.


    Η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού Ευρυδίκη Παπαχρήστου είναι μια από τις «φωνές» του 24ωρου τηλεφωνικού κέντρου διαχειρίζεται υποθέσεις γυναικών που ζητούν συμβουλευτική, αλλά και επείγοντα περιστατικά. «Για οποιαδήποτε γυναίκα καλεί εδώ, το πρώτο κριτήριο είναι να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα, με όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί να μας δώσει η ίδια, έτσι ώστε αν μιλάμε για ένα περιστατικό σε εξέλιξη, να μεταβεί η Άμεση Δράση και να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί στο Thesstoday.gr η ψυχολόγος.

    Από τη βία στην γυναικοκτονία – Η κλιμάκωση

    Περιγράφοντας πότε γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος για τη ζωή μιας γυναίκας, η ψυχολόγος τονίζει ότι πολλές φορές παρατηρείται μια κλιμάκωση. «Με γυναίκες που έχουμε επικοινωνία για ένα χρονικό διάστημα και βλέπουμε ότι η λεκτική βία έχει γίνει σωματική, σιγά σιγά υπάρχει ανησυχία για τη ζωή τους. Εάν τηλεφωνήσει μια γυναίκα και μας πει “ φοβάμαι ότι θα με σκοτώσει”, μαζί με τη βοήθεια της γραμμής 15900 δίνουμε όσα περισσότερα στοιχεία χρειάζεται σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές», υπογραμμίζει η ψυχολόγος, προσθέτοντας βέβαια πως κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό.

    «Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να μεταβεί σε Α.Τ. και να καταγγείλει»

    Η γυναικοκτονία της Κυριακής αποτελεί την 2η σε διάστημα τριών μηνών που έγινε λίγο μετα την επίσκεψη του θύματος σε Αστυνομικό Τμήμα. Αυτό, υπογραμμίζει ότι οι καταγγελίες από θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς, όπως τονίζει στο Τhesstoday.gr η Μαρία Σταμάτη, ιδρύτρια του Kέντρου Ελπίδας «Hope Spot» στη Θεσσαλονίκη, που προσφέρει στήριξη σε θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας. «Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να μεταβεί σε Α.Τ. και να κάνει καταγγελία. Για να το κάνει, σημαίνει ότι φοβάται για τη ζωή τηςκαι πρέπει να λαμβάνεται υπόψην ότι πίσω από την καταγγελία κρύβονται κι άλλα πράγματα. Πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στην καταγγέλλουσα, καθώς οι μηνύσεις και οι συστάσεις μπορεί να βοηθάνε, αλλά όχι αποτελεσματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.


    «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι για όλα»

    Αναφερόμενη στην καταδιωκτική συμπεριφορά του 38χρονου γυναικοκτόνου, η κα Σταμάτη υπογραμμίζει πως «έδειξε ότι θα την έβρισκε όπου κι αν πήγαινε, αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι για όλα. Πρόκειται για ανισόρροπους ανθρώπους, με πρόβλημα στον ψυχικό κόσμο, στον τρόπο μεγαλώματος και προδιάθεση στη βία. Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην κοινωνία, στην απουσία κοινωνικής παιδείας στα σχολεία που έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να εξελίσσονται σε εγκληματίες», επεξηγεί. Σημειώνεται ότι το Ηοpe Spot πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την ενδοοικογενειακή βία και την εμπορία ανθρώπων.

    «Έφυγε ημίγυμνη με το μωρό και γλίτωσε»

    Η άμεση επέμβαση πολλές φορές είναι σωτήρια και αποτρέπει μια τραγωδία, αναφέρει η κα Παπαχρήστου. Αναφερόμενη σε μια υπόθεση με αίσιο τέλος, εξιστορεί ένα περιστατικό όπου μια γυναίκα απευθύνθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ενώ ήταν σε κίνδυνο και σώθηκε η ζωή της. «Μας κάλεσε μια γυναίκα που έτρεχε ημίγμυνη με το μωρό της στα χέρια, για να προλάβει να ξεφύγει από το σημείο όπου βρισκόταν. Ενημερώθηκε η Άμεση Δράση, τη μετέφερε στο Α.Τ., κατέθεσε μήνυση, ο τότε σύντροφος συνελήφθη επ’ αυτοφόρω και για να βοηθηθεί η γυναίκα, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων, της παρασχέθηκε φιλοξενία σε ξενώνα, εξετάσεις, είδη πρώτης ανάγκης. Υπήρξε όσο το δυνατόν μια ολιστική προσέγγιση για την υποστήριξή της», τονίζει.

    Πηγή: thesstoday.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ