23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Η πανδημία αυξάνει τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας- Σε επαγρύπνηση οι αρχές


    Στις 31 Απριλίου εν μέσω της πανδημίας με χιλιάδες καθημερινά καταγεγραμμένους νεκρούς στην Ιταλία, η κοινή γνώμη της χώρας δέχτηκε μια ακόμη «γροθιά» όταν έγινε γνωστό πως μια κοπέλα μόλις 27 ετών στραγγαλίστηκε από τον σύντροφό της στην Σικελία. Αιτία η ενδοοικογενειακή βία και οι απρόβλεπτες παρενέργειες που μπορεί να την πυροδοτηθούν από τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω covid-19. Στη χώρα μας όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και φορείς έλαβαν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να ενημερώσουν τις γυναίκες που τυχόν είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θα έπρεπε να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα σπίτι με το άτομο που τις χτυπάει, πως «Μένουμε σπίτι, δεν μένουμε σιωπηλοί».
    Έλληνες η πλειοψηφία των δραστών ενδοοικογενειακής βίας
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2019 κατεγράφη μια αύξηση στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το 2018. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 σημειώθηκαν 5.491 κρούσματα έναντι 5.068 το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8,35%. Το 2019 συνελήφθησαν 2.041 άτομα, ενώ το 2018, 1.867. Οι δράστες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, είναι κυρίως άνδρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2019 στο σύνολο των 5.491 επιθέσεων, οι δράστες αυτών, οι 4.681ήταν άνδρες, ενώ οι 846 γυναίκες. Επίσης ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι πως οι 4.491 ήταν Έλληνες και 1.000 οι αλλοδαποί. Το 2018, από τα 5.068 καταγεγραμένα κρούσματα, οι δράστες των επιθέσεων, 4.202 ήταν άνδρες και 820 γυναίκες. Από αυτούς οι 4.248 ήταν Έλληνες και οι 820 αλλοδαποί.
    Οι γυναίκες τα συνήθη θύματα ενδοοικογενειακής βίας
    Οι γυναίκες, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, είναι τα συνήθη θύματα των… «νταήδων της κλειστής πόρτας». Είναι ενδεικτικό πως από τις 5.540 καταγεγραμμένες επιθέσεις γα το 2019, οι 4.171 ήταν γυναίκες, ενώ οι άνδρες ήταν 1.356. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Ελληνικής υπηκοότητας, 4.523, ενώ αλλοδαποί οι 1.017. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είναι κάθε ηλικίας. Το 2019 άλλωστε κατεγράφησαν 196 επιθέσεις σε παιδιά έως 12 ετών, 327 θύματα ηλικίας έως 18 ετών, έως 30 ετών ήταν 843 άτομα, έως 50 ετών τα 2.888 θύματα των επιθέσεων και 1.265 θύματα ήταν από 50 ετών και πάνω. Το 2018 οι καταγεγραμμένες επιθέσεις ήταν 5.145. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν και πάλι γυναίκες και οι δράστες ήταν Ελληνικής υπηκοότητας. Συνήθη θύματα και εδώ οι γυναίκες αλλά και τα άτομα έως 50 ετών.
    Ιωάννα Ροτζιώκου: “Στα ίδια επίπεδα με περσι τα κρούσματα”
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ κατά το διάστημα του αναγκαστικού εγκλεισμού για λόγους δημόσιας Υγείας, δεν παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά η Ελληνική Αστυνομία αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και την ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού αφενός επεκτείνει και ενισχύει τις συνεργασίες με φορείς όπως για παράδειγμα τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας καθώς και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως δηλώνει και η κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, «Η ανησυχία αυτή απορρέει τόσο από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όσο και από το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να καταστούν δυσχερέστερες οι καταγγελίες εκ μέρους των θυμάτων. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα που αφορά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα στοιχεία που η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεσή της δεν παρατηρείται αύξηση των καταγγελθέντων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας συγκριτικά με το περασμένο ή το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα».
    Οδηγίες για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
    Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ επικαιροποίησε τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους Φορείς. Ενδεικτικά αν είστε θύμα:
    ● Καλέστε το 100.
    ● Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms)στο 100, με:
     Ακριβή διεύθυνση
     Ονοματεπώνυμο
     Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
    ● Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
    • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
    • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
    • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.
    • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected]


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ