10.7 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ιατρικό λάθος-Σοκ: Ξέχασαν σπάτουλα 23,7 εκατ. στην κοιλιά γυναίκας!

    Σοκ προκαλούν όσα αναφέρονται σε δικαστική απόφαση για υπόθεση ιατρικής αμέλειας με θύμα μια γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση για αφαίρεση ινομυώματος στη μήτρα σε δημόσιο νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας.
    Οι γιατροί ξέχασαν μέσα στην κοιλιά της ασθενούς μια σπάτουλα μήκους 23,7 εκατ. και πλάτους 8,4 εκατ. Και όταν κατάλαβαν τι έκαναν, 17 ημέρες μετά, υπέβαλλαν την γυναίκα σε νέα επέμβαση προκειμένου να της αφαιρέσουν το χειρουργικό εργαλείο!
    Όπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω υπόθεση απασχόλησε την ποινική και την αστική Δικαιοσύνη. Σε ποινικό επίπεδο στον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που έκανε το χειρουργείο –χειρουργό μαιευτήρα, γυναικολόγο και μάλιστα διευθυντή κλινικής του νοσοκομείου- επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
    Επίσης, σε δυο ακόμη γιατρούς που συμμετείχαν στο χειρουργείο ως βοηθοί, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Να σημειωθεί πως και οι δυο βοηθοί ήταν ειδικευόμενοι μαιευτήρες-γυναικολόγοι, εκ των οποίων ο ένας διένυε το 5ο και ο άλλος τον 3ο έτος της ειδικότητάς τους. Στην επέμβαση συμμετείχε ως εργαλειοδότρια και μια νοσηλεύτρια.
    Σε αστικό επίπεδο η υπόθεση έφτασε ως την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία επιδίκασε στους συγγενείς του θύματος αποζημίωση 64.516 ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατέβαλλε στους συγγενείς το νοσοκομείο και το νοσοκομείο θα τα λάβει από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην εν λόγω επέμβαση.
    Το ιστορικό
    Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η γυναίκα είχε προγραμματίσει να χειρουργηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο για την αφαίρεση ινομυώματος (καλοήθους όγκου) που είχε εντοπισθεί στην μήτρα. Πράγματι, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των παραπάνω γιατρών και της νοσηλεύτριας.
    Κατά τη διάρκεια της επέμβασης -περίπου 2,5 ώρες- διαπιστώθηκε υπερμεγέθης μήτρα, λόγω πολύ αναπτυγμένων ινομυωμάτων. Έτσι από τους γιατρούς για την αφαίρεση του όγκου χρησιμοποιήθηκε ως υπομόχλιο μια ειδική μεταλλική σπάτουλα απώθησης-προφύλαξης των εντερικών ελίκων, τύπου Renerdin μήκους 23,7 εκατ. και πλάτους 8,4 εκατ. και βάρους 180 γραμμαρίων. Η σπάτουλα αυτή περιλαμβανόταν σε σετ εργαλείων χειρουργείου.
    Μετά την επέμβαση όμως οι γιατροί δεν φρόντισαν, όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, «ως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».
    Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας οι γιατροί δεν προέβησαν «στην αφαίρεση από την κοιλιακή χώρα της ασθενούς, πριν από την σύγκληση του εγχειρητικού τραύματος, της χρησιμοποιηθείσας κατά την επέμβαση ειδικής σπάτουλας, παρότι υποχρεούντο να την αφαιρέσουν, κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας». Αποτέλεσμα της αμελούς αυτής συμπεριφοράς -συνεχίζουν οι δικαστές- ήταν «να παραμείνει επί 17 ημέρες εντός της κοιλιακής χώρας της ασθενούς, το μεταλλικό ευμεγέθους, ιατρικό εργαλείο και συγκεκριμένα εν μέσω των εντερικών του ειλεού και του μείζονος επιπλόου, χωρίς να το αντιληφθούν οι γιατροί…».
    Η μεταλλική σπάτουλα μέσα στην κοιλιά της ασθενούς, προκάλεσε «σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό και τέλος υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να γίνει αφαίρεση τους ξεχασμένου χειρουργικού εργαλείου».
    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι όλη η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για «την ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια».
    Σε ό,τι αφορά τέλος στις ευθύνες των δυο ειδικευομένων γιατρών το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογραμμίζει ότι «ακόμη και ως βοηθοί χειρούργοι που συμμετείχαν ενεργώς στην επέμβαση, όφειλαν, με προσωπική τους ευθύνη, πρωτογενώς και ανεξαρτήτως των τυπικών διαδικασιών να το αναζητήσουν και να το αφαιρέσουν (σ.σ. τη χειρουργική σπάτουλα) από την κοιλιακή χώρα πριν την συρραφή του εγχειρητικού τραύματος».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ