17.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένει το μέτρο του Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στα νότια σύνορα


    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε χθες Δευτέρα να παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεοτέρας μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται τον Μάρτιο του 2020 από τις αμερικανικές αρχές, εν ονόματι του αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κι επιτρέπει την απέλαση μεταναστών, ακόμη και αιτούντων άσυλο που πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

    Βούλευμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Τζον Ρόμπερτς, ανέστειλε την κατάργηση, προβλεπόταν αύριο Τετάρτη, του μέτρου, γνωστού ως «Title 42».


    Τον Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ενεργοποιήσει αυτό το υγειονομικό μέτρο ώστε να μπορεί να απελαύνει χωρίς καθυστέρηση μετανάστες που συλλαμβάνονταν στα χερσαία σύνορα. Το μέτρο ήταν άμεσο, δεν επιτρεπόταν αμφισβήτησή του στα δικαστήρια και δεν προέβλεπε αυτόματη επιστροφή στη χώρα καταγωγής.

    Η ισχύς του μέτρου επρόκειτο αρχικά να εκπνεύσει την 23η Μαΐου, όμως δικαστής στη Λουιζιάνα απέκλεισε την άρση του. Τη 15η Νοεμβρίου, ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσιγκτον απαίτησε αντίθετα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τερματίσει τις απελάσεις που προβλέπει. Η άρση του «Title 42» αναμενόταν πλέον να γίνει χθες Δευτέρα τα μεσάνυχτα.

    Αλλά οι αρχές περίπου είκοσι συντηρητικών πολιτειών υπέβαλαν χθες Δευτέρα επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αξιώνοντας να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή. Ο κορυφαίος αμερικανικός δικαστικός θεσμός ικανοποίησε το αίτημα, εν αναμονή απόφασής του για το ζήτημα.


    Η ισχύς του μέτρου θα παραταθεί «προς το παρόν» και «οι άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν παράνομα στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απελαύνονται στο Μεξικό», συνόψισε χθες το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προετοιμασίες για να την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όταν το μέτρο αρθεί.

    Επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο να αποδεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια για «την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων».

    Το μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1893, για να γλιτώσουν οι ΗΠΑ από επιδημίες χολέρας και κίτρινου πυρετού που μαίνονταν την εποχή. Εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις έκτοτε.

    Σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς, το «Title 42» αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Χαρακτηρίζουν «απάνθρωπο» ειδικά το γεγονός πως απαγορεύεται σε αιτούντες άσυλο να καταθέτουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί.

    Κατά τους ίδιους, το μέτρο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αναγκάζει μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα — αναλαμβάνοντας ολοένα μεγαλύτερους κινδύνους για αυτό.

    Συνολικά το 2021 καταμετρήθηκαν 557 θάνατοι μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Επρόκειτο για τους περισσότερους που έχουν καταμετρηθεί αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές, το 1998.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ