14.5 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΗΠΑ: Το νέο σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας – Τα αεροσκάφη που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)

    Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια μνημειώδη πρωτοβουλία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενσωμάτωση 1.000 μαχητικών αεροσκαφών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί για να επιχειρούν μόλις 9 μέτρα πάνω από το έδαφος με ταχύτητες που κόβουν την ανάσα και φτάνουν τα 965 χλμ/ώρα, εκτελώντας ελιγμούς που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Αυτά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη πρόκειται να φέρουν επανάσταση στην εναέρια μάχη, ικανά να εκτελούν ελιγμούς υψηλού κινδύνου που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούσαν προηγουμένως να επιτύχουν. Οι ρόλοι τους είναι πολύπλευροι: συνοδεία και προστασία επανδρωμένων αεροσκαφών, προσβολή επίγειων και εναέριων στόχων με όπλα επί του αεροσκάφους και εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης. Αυτή η ποικιλόμορφη σειρά δυνατοτήτων υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία αυτών των αεροσκαφών με τεχνητή νοημοσύνη στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας.


    Η κούρσα για την εξασφάλιση της επικερδούς σύμβασης προσέλκυσε προσφορές από πέντε τιτάνες της βιομηχανίας: Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Atomics και Anduril Industries. Μεταξύ αυτών, το Ghost Bat της Boeing είναι το μόνο μοντέλο που έχει επιδειχθεί δημοσίως. Η στρατηγική του Πενταγώνου περιλαμβάνει την επιλογή δύο εταιρειών μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι για την έναρξη της παραγωγής, με φιλόδοξο στόχο να κυκλοφορήσουν εκατοντάδες αεροσκάφη μέσα σε πέντε χρόνια, με κόστος 10 έως 20 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

    Τα αεροσκάφη αυτά, που ονομάζονται Collaborative Combat Aircraft (CCA), είναι σημαντικά μικρότερα από τα παραδοσιακά μαχητικά, με μήκος 6 έως 9 μέτρα. Η ανάπτυξή τους αποσκοπεί κυρίως στην αντιμετώπιση της αναπτυσσόμενης στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική στροφή προς την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών για την αποτροπή και την άμυνα.


    Τα αεροσκάφη αυτά αντιπροσωπεύουν μια εξέλιξη από τα μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν γίνει πανταχού παρόντα στα σύγχρονα πεδία μάχης, γεγονός που επισημάνθηκε ιδιαίτερα στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι εκτεταμένες γεωγραφικές προκλήσεις του δυτικού Ειρηνικού απαιτούν μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα κενό που αυτά τα νέα αεροσκάφη στοχεύουν να καλύψουν.

    Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία τους παίζει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιτρέπει την αυτόνομη πτήση και την προσαρμογή σε πραγματικό χρόνο στη δυναμική των καταστάσεων μάχης. Μεταξύ των πρωτοπόρων στον τομέα αυτό είναι η Shield AI, η τεχνολογία της οποίας έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να ξεπερνά σημαντικά τους ανθρώπινους πιλότους σε προσομοιωμένες αποστολές. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τον επίγειο έλεγχο πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή αυτόνομες επιχειρήσεις σμήνους, αποτελώντας τρομερή πρόκληση για τους αντιπάλους.

    Η εισαγωγή αυτών των μαχητικών αεροσκαφών με τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στη στρατιωτική αεροπορία, θέτοντας νέα πρότυπα για το μέλλον της εναέριας μάχης. Με τις προηγμένες δυνατότητές τους, τα αεροσκάφη αυτά είναι έτοιμα να ενισχύσουν σημαντικά τη στρατηγική και επιχειρησιακή ευελιξία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας στρατιωτικής υπεροχής.

    Πηγή: gazzetta.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ